Какви ги вършим в Дигиталната раница с Боян 

0

Нова съм в сферата на училищните раници и дела, но пък бързо уча кое ми допада и кое не. Особено скоростна ставам, когато разбера за нещо, което може да улесни процесите и когато за първи път чух за Дигитална раница по време на родителската среща на Боян, после по БНР, накрая и родители, които вече я ползват, си казах “отивам да влизам в тази Дигитална раница” 🙂

Но ако никога не сте чували за нея, да кажа с две думи какво е:

Електронна платформа на български език, която е създадена да помага на ученици, учители и родители в случай, че няма присъствена форма на училище, както и в ежедневния процес.

Трябва да призная, че не я ползвам всеки ден, защото не съм чак толкова активен родител, но когато ми потрябва да видя програмата, някой урок от седмицата, допълнително видео или пък интересна задача за Боян, тогава ми е под ръка.

Хубавото е, че е свързана с училището, със системата, по която учат, с реалните учители, които му преподават, така че мога да разчитам на лесен процес, ако се наложи наваксване или някаква форма на помощ от моя страна.


Все още не се е налагало ( и по-добре) да ползваме достъпа до виртуалните класни стаи, но поне знам, че ги имаме 🙂

Иначе има домашни, оценки, присъствия и всичко е на едно място. Безплатно са качени и всички учебници до 7-ми клас, което си е направо облекчение.

И сега, какво ние правим в Дигиталната раница с един първокласник?

Първо: запознаваме се с възможностите. Какво има, какво е интересно, какво помага, кое е за него, кое е повече за нас като родители.

Засега май най-много ни допада Mozaik или това е секцията с видеа, 3D модели, анимации – толкова близко до детето и хубаво поднесено, че да се захласне и както казва Боян: ”Това е като игра, ама наистина се учиш и все едно ставаш по-умен“.

Има специално подготвени програми за всеки ученик и следва неговия ритъм. Нещо, за което толкова се жалвам ежедневно аз, но все пак няма как да променим системата масово и всички да учат със свое собствено темпо всеки ден 🙂

А когато е при баба му на гости, може спокойно да “забрави” раницата си в колата или вкъщи, защото благодарение на цифровите материали, хартиените учебници и тетрадки могат да си почиват във физическата раница 🙂  За Боян не знам дали се радва на този факт, но ние с баща му със сигурност сме улеснени.

Нашият е още малък и почти 100% подготвя всичките си домашни и задачи по време на занималня, но за по-големите ученици е ключово да имат лесна и удобна платформа за самоподготовка, която в същото време не отегчава и приспива ученика. Е, Дигиталната раница осигурява такава среда 🙂

 

И за финал времето пред екрана, клипчетата и задачите са “малко” по-смислени от безцелното лутане в YouTube. Не отричам и второто, то си е съвсем за забавление, но ако родителите решат да прекарат време с децата, да се направят на готини и модерни, спокойно могат да ползват Дигиталната раница и да споделят учебното време заедно, откривайки нови неща и обсъждайки интересни теми от света и ежедневието. На мен ми допада да говорим за глобалните проблеми като замърсяване, интересни факти за хората, за неща, които не можем да видим вече като динозаври или предишни епохи. И има видеа за всички тях, поднесени по лек и интересен начин.

Все още разглеждаме и откриваме нови функции и възможности в „Дигиталната Раница”,  а  и вярвам, че платформата ще се развива и надгражда с растежа на нашите деца. Просто всичко ново, което ни доближава до децата, до новото време и възможности ме радва, а Дигиталната Раница дава голяма заявка за това. В нашето семейство сме early adopters на доста новости, затова няма да пропуснем и тази дигитална

Как да влезеш и ти? Попитай класния ръководител на твоето дете за достъп до Дигиталната раница. От училището ще ви осигурят име и парола, с които да влезнете тук:

https://edu.mon.bg/

П.С. Този текст е в партньорство с „Дигиталната раница“, за да стигне информацията до повече родители и деца, които искат да учат по нов и модерен начин и то безплатно 🙂

Моите деца учат английски в Melly Jolly и четат без да знаят азбуката – интервю с Мели за ранно чуджоезиково обучение

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments