Кога и как да научим детето да чете + защо да не страдаме, че другите вече го правят

0

Бързам да уточня, че “да чете” е различно от “да пише”, но често вървят ръка за ръка.

След това е важно да споделя, че в едно интервю на Теодосий Теодосиев, велик български учител по физика и приложна математика, споделя, че до 9-ти клас детето трябва да е прочело 1000 книги с по 1000 страници. Хванах се за главата. Как 1000?! Кога трябва да започне да чете и по цял ден ли ще прави само това?

После видях приятелски деца, които четат и ходят по изпити на 4.5-5.5 годишна възраст. Пак се хванах за главата.

Накрая реших да се информирам научно по темата и да си задам въпроса

не кога АЗ ИСКАМ, а кога е редно и кога моите деца са готови да четат.

Отговорът е прост: има време за игри, има време за четене, но преди 5-6-7 годишна възраст нито е нужно, нито е редно да караме децата да четат и пишат.

Изключение винаги има, но сега ще опиша общите случаи, изхождайки, че моите деца не са свръх умни и нямат никакви по-различни от средностатистическите възможности за учене. Поне на този етап 😀

Кога да започнем да учим детето на четене?

Всички експерти казват СЕГА! Да:) Дори и да е бебе на 1 ден, пак отговорът е сега, защото процесът е дълъг, а първата крачка към него е ние да му четем. За ползите от четенето на най-малки деца до по-големи, които вече могат да четат, няма да говоря. Мисля, че е ясна и всеки я знае, а ако случайно се чудиш защо е полезно, ще изтъкна само 5 неща и ще продължа:

 • детето свиква с речта;
 • трупа пасивен речник;
 • научава се да говори по-лесно;
 • сближава се с човека, които му чете;
 • развива въображението му.

Има изследвания, които твърдят, че колкото повече говорите и четете на децата си, толкова по-голяма е вероятността да имат по-високо IQ и да се справят по-добре от останалите деца, на които не са им се случили тези неща до 10 годишна възраст. Освен това друго изследване казва, че едно дете, на което е било четено редовно през първите 5 години е чуло над милион думи повече от дете, на което не му е било четено изобщо през този период от растежа му.

Връщам се на темата за малкото дете и първото му четене. Най-важно на този етап е да разберем дали е готово, защото множество учители на малки деца казват, че дори да ни се иска да започнем на 5 в много случаи е по-добре да го направим към 6, дори на 7 години.

Интересно е друго изследване, което проследява теория, че въпреки новите технологии, промените ни в начина на живот и нашия общ напредък, мозъкът на децата не се е променил особено. Едно дете на 5 години днес не е с кой знае колко по-развит мозък от набора си през 1925 година, когато започват да изследват тези въпроси.

Днешното дете на 4.5 може да рисува квадрат на същата възраст, на която и детето, живяло през 1925 година. Може да рисува триъгълник на 5.5. г или да запомни колко стотинки е преброило преди минута.

Проблемът днес сме ние – родителите. Защото докато през 1920-те години родителите са разрешавали на децата да играят на воля, днес ние пращаме децата на градина и очакваме те да се връщат все по-рано с повече знания като да пишат и четат от връстниците си от преди 100 години.

Затова, аз като една добра и разумна майка, няма да страдам, че съседското дете вече знае да чете, да пише и да прави предно и задно салто на 3.5 години, а ще се загледам кои от тези признаци са налице, за да съм сигурна, че не моята амбиция, а личното развитие на детето го е довело до придобиване на нови знания и умения.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ДЕТЕТО Е ГОТОВО ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ УЧИ ДА ЧЕТЕ

 1. Правят се, че четат: Това е за по-малки дечица, вероятно сте ги забелязали как вземат книжката и казват “сега аз ще чета”. В такива моменти се препоръчва се да се чете на детето поне 30 мин на ден и да се насърчава то само да “чете” любимата си книжка, т.е. да не му казваме “ти не можеш четеш”, а да го насърчим.
 2. Държи книгата правилно, а не обърната: Тук е важно да отбележим, че осъзнава ред и вид на книгата. Може да посочи правилно картинки, последователност на страниците и как се държи. На нас ни се струва лесно, но за малките деца това е ново и отнема време да свикнат с визията на книгата.
 3. Обича книгите и съчинява истории по картинки: Това е много важно. Да насърчаваме разказ по картинки, освен за речта, това е полезно за структуриране на мисълта, за развитие на въображение и по-дълга и истинска интеракция с книгата.
 4. Познава буквите и как се произнасят: Тук вече започва по-сериозната част към процеса на четене. Не е нужно да са подред, както са в азбуката, както и в началото може да произнася “де”, вместо “д”, защото е запомнило думата, която започва с тази буква и следващия звук е бил “е”. Важното е да разпознава буквите по някакви признаци и да знае как да произнася.
 5. Може да отдели звук от дума: Ние с Боян например играем на “Виждам, виждам” с думи с първа буква, когато пътуваме. Така, ако той иска да каже, че вижда кола, няма да каже нещо в зелено или черно, а ще каже виждам нещо с буква “К”. Така учи и думите с о и у, които често грешим и като възрастни. Не знаех, че това е важна крачка в посока на четенето, но сега вече се радвам, че играем точно по този начин.
 6. На подходяща възраст за четене е: Между 5 и 7 годишни, 4 годишните са по-скоро изключение. Вече споменах по-горе, че това е времето, в което учители, родители, учени и хора, които работят с деца са установили. А не аз, защото моето е на 4.9 г и все още не чете. Просто мозъкът, фината моторика, битови и социални умения са натрупани, което означава, че идва време и за четене, а после и за писане.
 7. Карат ви да четете една и съща книга пак и пак: По тази точка всеки може да потвърди, дори детето му да е на 2 🙂 Има много обяснения защо детето иска да му се чете все една и съща книжка, като едно от тях е, че детето всяка вечер или когато му я четете е в процес на учене от нея – запомня нови думи, нови герои, нови картинки. Друго обяснение е, че се чувства спокойно при редовно повтарящи се действия, така както ляга в едно и също легло, след като си е измило зъбите, подобно е и с книжката – носи сигурност и спокойствие, когато е еднаква всяка вечер или в обичаен момент.
 8. Успяват да се концентрират със слушане: Всяка вечер чета на Боян / 4.9 г /и на Деян / 2.10 г/ и разликата в слушането е огромна. Единият е съсредоточен, неподвижен, а другият само шава и пречи на големия. Аз нямам избор и трябва да им чета заедно, но преди да прочета това условие от източници, на които се доверявам, не бях обърнала внимание дори. Бях решила просто, че Деян е по-лигав 🙂
 9. Могат да формират самостоятелно мнение по дадена тема: Много се смях на тази точка, защото има чувството, че деца, които точно са проговорили вече формулират по един или начин мнение по теми:) Но тук говорим за аргументация и използване на реч.
 10. Свободно владеене на езика или да говори добре: Това е като допълнение на горната точка, но си мисля, че е ясно, че ако може да говори добре, то следващ етап е да чете и после да пише.

Накратко очертах с помощта на различни учени какви признаци трябва да следим и да очакваме, за да започнем да стимулираме детето да чете. А ето и някои начини, по които да го направим.

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ ДЕТЕТО ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЧЕТЕ

 1. Ние да четем: преди да стана майка, обичах да чета и си мислех, че е най-нормално да четеш на децата си за удоволствие. Сега обаче разбирам колко голяма е ползата за мозъка, речта им и цялостното им развитие.
 2. Книги в рими: дори за най-малките книгите в рими са супер активатор на речта. Това го видях лично с Деян, на когото честно да призная не съм чела, колкото на Боян. В момента, в който всяка вечер започнах да чета само книги в рими, някак езикът му се отключи изведнъж. Вероятно и възрастта е дошла, но си мисля, че историите в рими са допринесли, защото и логопедите доста ги препоръчват, както и детските психолози.
 3. Песни в рими: това е друг стимул за говорене, учене, а после и четене.
 4. Игри с букви: вече споменах за нашата игра с Боян, която си измислихме сами, без да знаем, че ще му свърши работа за четене един ден, но всякакви игри и играчки, които изобразяват букви са една хубава среща на детето с азбуката и после с четене и писане.
 1. Посочвай букви: навсякъде и когато се сетиш, просто показвай коя буква на кого е, без дори да се налага да искаш от детето да я помни. Рано или късно ще се случи. М – като „мама“, само че после като кажа Р като „Радостина“ името на мама и Боян казва за “М” – буквата на мама. После свикна да ги различава. Сега е ред на Деян по тази схема.
 2. Задавай въпроси по картинки: горе споменах, че е важно да разказват, но и да прекарват повече време в рамките на книжката, да свикват с картинки и букви, с редове и параграфи, кориците на книгата. Затова някои дори казват, че яденето на книжките от бебета е първа форма на обучение в любов към тях. Просто така ги опознават и после чак обикват.

Сигурно ще ви е любопитно да разберете, че в САЩ вече има софтуер, който подобрява четенето на децата и го учи да чете като цяло, но с моя консервативен ум ми се вижда прекалено.

Ще си изчакам да дойде време и ще си ползвам материалите на Клевър Бук, защото са аналогови, защото са красиви и практични и защото са съобразени с възраст, на български език са и най-вече, защото децата ги харесват, а учителите ги одобряват.

Този текст е в партньорство с издателство “Клевър бук”, на които много благодаря, че ми дадоха възможност да работя по нея, както и че ние като родители сме улеснени от тяхната работа и мисъл, от техните продукти и ангажимент към образованието на децата ни.

Темата е дълга, а на мен и много интересна, защото Боян все още не може да чете и често не проявява интерес. Преди месеци пробвах да го уча да пише букви и майка така ми се скара, защото фината моторика, а и мозъкът му не беше готов. Послушах я и спрях. Сега си мисля, че пак е дошъл моментът, но вече имам партньнори, с които това да се случи по-лесно и най-вече навреме. Всички материали, които получих от Cleverbook ще са нашите помощници и ще споделям как се справят децата с тях.

Ако и вие сте на същата вълна, вижте цялата поредица: от карти за учене на букви, през играя със срички, до книжките, които са с весели истории, но са създадени специално за деца, които сега се учат да четат, т.е. шрифт, съотношение картинки и текст, разположение на елементите и цветовете са съобразени с новото за четене детско око. Аз ги чета на моите за настроение, защото са смешни и поучителни, но се надявам скоро и Боян да може да чете сам от тях.

https://cleverbook.net/kupi-poreditsata-az-se-ucha-da-cheta-s-20-otstapka

Имам и промокод, от който аз лично нищо не печеля, но пък мога да зарадва вас с -10% от всичко на сайта, дори на намалените продукти:

RADOSTNA дава -10% от поръчки на https://cleverbook.net/

После ела в профила ми в инстаграм да си говорим още по темата и да споделиш твоя опит с вече четящи деца 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments