Моите деца учат английски в Melly Jolly и четат без да знаят азбуката – интервю с Мели за ранно чуджоезиково обучение

0

Не зная какво е твоето отношение към ранното езиково обучение на децата, но аз доскоро мислех, че няма особено смисъл да разкарвам децата на спорт, на забавления, че и на езикови уроци накрая. Но преди години се запознах със системата на Jolly Phonics за учене на английски на най-малките деца. Супер силно ме впечатлиха игрите и метода, при който всеки урок е различен, при всеки урок се учат директно да четат със звуковете, които са взели и изобщо няма ABC, учене на азбука в реда, в който ние сме го правили, а е супер интересно и различно.

Боян посещава вече почти година уроците при Мели и дори отказа да е на английски в градината, защото там е скучно и все правят едно и също, Деян отскоро пожела да види какви са тези уроци, които Боян има и доста му харесаха също.

Не, децата не започват да говорят след първия урок. Но Боян взе първите три звука в един урок и започна да чете с тях веднага.

Трупат увереност, любов към езика, супер голям речников запас и изведнъж пристига детето и от нищо ти казва: Where is the ball? I can’t find it. После си преминава на български и ти се чудиш чул ли го е, научил ли го е, ще се случи ли пак. Случва се. Когато най-малко очакваш и когато наистина иска – казва си “Колко струва това”, “Обувки 32 номер” и още, и още.

Трябва да призная, че не съм от амбициозните родители, които чакат учителката след часа да пита какво ново научи, защо не говори и какво ще учат другия път. Обаче ми става супер приятно, че детето си проявява интерес към езика и процеса без моя намеса. С активното участие на Мели обаче. И тъй като тя отваря своето физическо място в София в кв. Бъкстон – Melly Jolly – за уроци на деца от 4 до 9 години на 01.12.2022, много ми се иска да ви запозная по-отблизо с дейността й, защото веднъж посетили урок, децата искат пак и пак 🙂

Radostna mama: Мели, Jolly Phonics е толкова различна система от всичко, което аз съм виждала, какви са твоите наблюдения върху деца, учители и родители, как те я възприемат и как я прилагат на практика в ползването на английски език?

Деца, учители и родители са опорните точки на образователната система и всички те работят заедно. Много е важно всеки един участник да е запознат с това, което предстои да се случва в класната стая.

Системата, както и самото и име “jolly” носят своето послание.

Идеята е децата да се забавляват, докато учат. Интересно е да имитират змия, докато се извиват и съскат като нея.

Родителите дори си припяват песните, защото са много ритмични. А учителите са щастливи, защото обхващат много неща и урокът няма нищо общо със статичното изучаване.

Разбира се, има и хора, които подхождат с недоверие – “Защо толкова много песни, как така не се говори на български език, кога ще научат азбуката?”. За тях отделям време да ги потопя в атмосферата на метода чрез така наречените работилнички за родители или с персонална среща.

Важно е да не забравяме, че всички деца са индивидуални и имат различно темпо на възприятие и потенциалът им се отключа на различен етап. Много е важно да имаме предвид, че децата първо трупат пасивен речник, който след това става активен. Първият етап е: „point to the catдетето посочва животното на картинката. Вторият етап е: „Is it a cat? Is it a dog?детето има две опции, от които да избере правилната. В този случай детето чува думата, която трябва да назове и му е по- лесно да я открие. Така наречените поясняващи въпроси ни подпомагат да оставим детето донякъде в зоната на комфорт и да има малко предизвикателство.

Често чувам родители, които питат просто „What’s the weather?“ и бързо стигат до заключение, че детето не разбира какво го питат. Моят съвет към тях е да му подпомогнат малко с други въпроси, например: “ Is it sunny? Is it rainy?”.

Radostna mama: От каква възраст е подходящо детето да започне да се обучава по Jolly Phonics?

Преди детето да започне да изучава чужд език е важно да има добра основа на майчиния си език. Jolly Phonics е система за усвояване на умения за четене и писане на английски език, като уменията за комуникация и слушане са вплетени. В Англия това ограмотяване започва на 4 години.

Препоръчвам, ако детето е в среда, в която комуникативните умения са развити, да започне да се обучава по системата Jolly Phonics след 4-годишна възраст. Тук е важно да се спомене, че има система преди Jolly Phonics, която се нарича Jolly English. Чрез нея децата набавят необходимия им речник, както и развиват грубите и фини умения на ръката, за да могат успешно да са подготвени за изписване на букви.

Radostna mama: Ти обучаваш големия ми син Боян, а от скоро и Деян, наблюдавам ви, че всичко е под формата на игра, дори вкара футболна топка в последния ти урок, това как се възприема от децата и родителите? Мислиш ли, че е прекалено “свободолюбиво”?

Обучението в предучилищна възраст само по себе си предполага по-разчупен тип на преподаване.

Днешните деца са търсещи, изискаващи, любопитни и имат достъп до много материали. Ние не можем да преподаваме по начина, по който са преподавали преди 2 години, камо ли преди 10. Децата се променят. Това налага и ние самите да търсим все повече игри в самия учебен процес.

Концентрацията варира между 5 и 10 минути, което налага смяна на позицията, както и активността. Харесвам думата „свободолюбиво“, защото всеки от нас обича неговото желание да е чуто и споделено. Уроците, които аз и екипът ми водим, изискват пространство, сензорни материали и доста често изглеждат хаотично в очите на хората, които не са запознати с начина ни на работа. За да постигнем резултатите е важно да знаем какво обича детето и да успеем да го приложим в урока, така че да има за всекиго по нещо. Аз ще преговоря звуковете, а то ще получи своята игра на футбол, докато ги изброяваме.

Radostna mama: Системата обучава по звукове, а не по азбука, за мен това беше доста иновативно, но преди години го видях на живо в частна детска градина и страшно ми допадна, какви ползи виждаш ти, има ли недостатъци?

Така е. Системата е много различна от това, което се предлага на пазара. Запознаваме децата със звуковете, а не с имената на буквите в азбучната им последователност. Т.е. така популярната песничка „A, B, C, D“ не дава на децата инструмент, който те да приложат.

През първата ми година като учител ми се наложи да ограмотя децата чрез запознаване с азбуката. Когато преподаваш азбуката, ти запознаваш децата с имената на буквите. Например: буквата е “c”/си/, а звукът е ккато в cow. За детето, това е първият сблъсък с нещо, което първо не е логично и второ обременява паметта. Казваме “кау”, а от децата се изискваше да се спелува “c-o-w”. Децата намираха това за много трудно, както и аз като учител. Недоумявах защо трябва да учим децата на такава ранна възраст на имената на буквите, когато те са ни нужни единствено за работа с речник.

Ползите от системата Jolly Phonics са, че децата започват да четат на много ранна детска възраст, а недостатъците са, че в училище ги изпитват на имената на буквите.

Звуковете са разделени в 7 групи, което позволява логична последователност. Така децата лесно могат да се включат в друго учебно заведение без значение каква система използва то, защото всъщност децата вече могат да четат.

Radostna mama: Как директорите на училища и детски градини възприемат идеята за Jolly Phonics,  каква е обратната връзка от тези, които я прилагат?

Щастлива съм да споделя, че системата се прилага успешно във все повече големи училища, детски градини и детски центрове. Посещенията по време на учебната година са част от услугата, която предлагам. Това ми позволява да видя реалните резултати в класната стая и да дам напътствия. “Машината вече работи“ е един от любимите ми изрази за обратна връзка от едно от големите училища. Директорът сподели, че след няколко години имплементация вече могат да видят какви резултати дава системата при 6-годишни, като е приложена за първи път, когато децата са били на 4.

Radostna mama: Работи ли Jolly Phonics в съчетание с други обучителни системи и до каква възраст я препоръчваш?

Приложението на системата Jolly Phonics започва да варира между 4, 4 и половина годишни и продължава до 6, 7-годишни. Има няколко различни етапа за надграждане след запознаване с 42-та звука. Препоръчвам ограмотяване с бърза степен дори при по- големи деца, защото е много важно децата да са уверени в знанията си на основните звукове. В някои от училищата успешно съчетават следващия етап на Jolly PhonicsJolly Grammar със системите на Оксфорд и Кеймбридж, като инструмент за правопис и граматически правила.

Radostna mama: По специални учебници ли се учи?

Системата предлага само една тетрадка към ученика (детето) и това е нещо, което ние празнуваме всеки ден. Методологията залага на активности, които развиват цялостно детето и не изискват молив в ръката през цялото време. Тетрадката помага за развитие на уменията за писане, но не е основно средство. Има разработени помощни материали за учители, за да улеснят илюстрирането на процеса.

За нас е важно детето да е в центъра на обучението и системата да е достъпна за всички. Често се шегуват с мен „От теб продавач не става.“

Като дистрибутор на учебните материали за България, често провеждам индивидуални срещи, в които препоръчвам това, от което хората имат нужда, като целта е качество, а не продажба.

Radostna mama: Разкажи ни какво ти предстои на теб и на Jolly Phonics в България и чужбина?

В момента консултирам няколко детски градини и големи училища, с които намираме най-специфичния подход на програмите, които са избрали. Участвам в различни международни конференции онлайн и присъствено, на които с гордост показвам успехите на децата и техните учителите, които прилагат системата.

Дойде време да отворя мое място в кв. Бъкстон в София на 01.12.2022. Там планувам да обучавам децата в групи и индивидуално, да организирам специални събития на английски език с различни активности, да учим английски и да се забавляваме.

Елате ми на гости в „Melly Jolly, за да ви разкажа повече, адресът е ул. Братя Бъкстон 2, София, ще познаете мястото по шарените картинки на всички прозорци. Само не забравяйте да се обадите преди това.

Radostna mama: Благодаря ти, Мели, но ти благодаря не просто за интервюто, а и за начина, по който общуваш с децата ни, с нас като родители и с всички, които биха искали да са част от Jolly Phonics – учители, родители, деца.

Виж мястото на Melly Jolly и разгледай графика кога и как да запишеш детето си на английски при нея. Ако не му хареса или не си доволна, пиши ми лично 🙂

Контакт на Melly Jolly:

+359885764261

https://mellyjolly.com/

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments