Трикове при обзавеждане на малка детска стая или стая за момиче и момче

Детската стая и изобщо пространството на децата заедно и по отделно е голяма тема за родителите, които имат разнополови деца, деца с малка разлика, такива, които имат много години разлика, като цяло винаги е на дневен ред.

Ако ви се налага скоро да преминете към отделяне на децата в стая или просто да конструирате пространството по удобен, подходящ и адекватен начин за децата, съветите на Мила ще ви бъдат много полезни.

Поканих точно Мила Владиславова да ни насочи за детската стая на две деца, защото много се радвам на работата, на нея като личност и на всичко, което твори онлайн.

Самата тя е майка на две деца, но преди това е дизайн експериментатор, който обича да създава щастливи пространства, вдъхновени от обитателите им. Занимава се с проектиране и реализиране на интериорни проекти в различни стилове. Автор на блога mila.land , майка на thehouse.social – https://thehouse.social/ и още двама.

Радостна мама & Йоана от Em Design

Аз и Йоана от Мебелни салони Em Design, които са мои приятели и партньори при обзавеждането на офиса ми, дадохме пълна свобода на Мила да ни въведе в полезните практики при обзавеждане на детска стая, а после добавихме някои продукти от каталога им, които ни се сториха подходящи на база описанието на Мила. Следващите думи са изцяло нейни:

Обзавеждането на детската стая е процес, изпълнен с много трепети, търсене на оптимални и красиви решения, ровене в интернет с часове, за да може наследникът ни да се сдобие с идеалната стая, в която да расте, да твори и да се развива.

Когато обаче децата станат две, предизвикателството пред родителите става в пъти по-голямо. В ограниченото градско пространство често се налага стаята за децата да е само една, което със сигурност е трудно начинание за всеки родител.

В тази статия ще ви споделим няколко интересни и практични идеи за това как да направите детската стая мечтано място за малчуганите, като запазите уважение към тяхната индивидуалност, създадете комфортно кътче за всеки и най-важното – да превърнете тяхната стая в площадка за експерименти, творчество и място за създаване на трайна връзка помежду им за цял живот.

  1. Започнете от определянето на основните функционални зони в пространството.

Съветвам ви са заложите на двуетажно легло в зоната за спане, защото така се спестява много ценно място, използваме пространството във височина, а и създаваме усещане за “собствено кътче” за всяко едно от децата. На пазара могат да се открият много решения в посока двуетажно легло за всеки вкус. Съветвам ви да се спрете на вариант в комбинация с място за съхранение, ако мястото ви го позволява. Така ще създадете повече динамика в самата стая, а и ще намалите загубата на ценно място.

Двуетажно легло от Em Design

Зоната за учене/ творене също изисква специално внимание, особено в условията на често дистанционно обучение. Заложете на компактни, но все пак удобни работни бюра с надстройка, които да дават възможност на децата ви лесно да организират пространството около себе си, без да се зариват с вещи и учебници (доколкото е възможно това, разбира се 🙂

Бюро с надстройка от Ем Design

Обърнете специално внимание на столовете, които трябва да осигуряват стабилност и подкрепа за гърба на детето. Също е добре да предвидите подлакътници, които да бъдат от помощ в тежките часове на залягане пред компютъра/учебниците.

ДЕТСКИ СТОЛ NODY

Оставете максимално място за движение и игра, без значение от възрастта на децата. Заложете на готина табуретка с място за съхранение,

Табуретка с място за съхранение Слонче от Em Design

както и разчупени стенни етажерки за подреждане на книги и играчки.

Етаржерка от Em Design

Не забравяйте, че стените са най-добрият ви приятел.

  1. Поощрете индивидуалността!

Без значение каква е възрастовата разлика на децата и дали са от един и същи пол – съобразете се с основните искания на всяко от тях, като се опитате да ги съчетаете в интериор, който изглежда хармоничен. Например – ако децата ви са разнополови и момчето много държи синият цвят да присъства, а момичето е фен на розовата гама, то изберете палитра, която успешно да съчетае двата цвята, като ги внесете като акценти в интериора и декорациите, които да изглеждат хармонично заедно.

Най-добрият вариант е да се консолидирате около обща тема – например космос, сафари или горски животни, която да се харесва и на двамата обитатели и да може лесно да бъде претворена в декора.

Оставете децата ви да участват активно в процеса, като разбира се заемете ролята на фасилитатор, който да помага и координира.

  1. Създайте условия за лично пространство

Помислете за разделители на пространството, които да помагат за създаването на индивидуално лично пространство за всеки.

  1. Не пренебрегвайте детайлите

Поставете табелки с имената или инициалите на децата в близост до леглото на всеки. Създайте ясни правила за това кои неща за лични и кои общи, така че да има ред и яснота кое място чие е.

Снимката е от notonthehighstreet.com

Не пропускайте да обърнете внимание на текстила в завесите, заложете на хубав килим и спално бельо. Тези малки неща създават най-голямо усещане за комфорт и уют и ще накарат децата ви наистина да обичат стаята си.

Важен момент е и осветлението. Съветвам ви да осигурите на всеки малка нощна лампа в леглото му, за да може сам да определя кога да си ляга, без да пречи на другия да спи.

  1. Бъдете търпеливи

Според специалистите, отнема от 3 до 6 седмици на децата да свикнат с новия режим на споделеност в пространството. В този период са възможни определени “сътресения”, но не бързайте да се отчайвате и изнервяте. Всяко ново начало изисква време и малко фина настройка. Със сигурност децата ще намерят начин да заобичат стаята си и с радост ще прекарват времето си заедно в нея. Децата, които споделят общо пространство с брат или сестра, са доказано по-споделящи, кооперативни и по-успешни в менажирането на конфликти в дългосрочен план.

С Мила и Йоана ще се радваме да сме ви били полезни, а лично аз се надявам и да сте си харесали решения от Em Design, защото с тях е лесно и безпроблемно да бъде доставено до всяка точка в България + качествено, защото лично съм изтествала.

Ако искате да продължим темата, идвайте в Инстаграм профила ми да обсъдим още възможности и проблеми, свързани с обзавеждането и изобщо обособяването на детска стая за две и повече деца:

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Вземи детска книжка и ела в парка на 12-ти май