Как да работя с професионален фотограф без бюджет – част от поредицата работа като мама блогър

19.05.2020

За моя блог съм разказвала доста и макар да е само на 2 години, вече започна да се отплаща, затова все по-активно ви споделям кое как се случва при мен с желанието да съм ви полезна за вашата дейност като блогър, независимо дали започвате сега или имате блога си от години.

Как и защо съм създала блога “Радостна мама” можете да чуете в епизод 4 на моя подкаст:

https://mama.radostna.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%88-%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3%d1%8a%d1%80-%d0%b2-3-%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82/

В предишния пост от поредицата работа като мама блогър разказах Как печеля от моя мама блог:

https://mama.radostna.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%be%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Най-много реакции получих по повод работата ми с фотограф без бюджет, затова днес ще опиша стъпка по стъпка как аз намерих и вече втора година работя с професионален фотограф, без който снимките ми за презентации, интервюта, участия в събития или пък по специални поводи като рожден ден на блога биха били обикновени, неатрактивни или поне не толкова готини 🙂

Ето какво се случи:

1.Когато реших, че ще ставам мама блогър, знаех, че ми трябва фотограф, но не можех да си го позволя.

2.Мечтаех някой да ходи подир мен и да ме снима с тоалети, ситуации, как готвя, как играем с децата, как пазарувам, но това са фантазии, които дори големите блогъри трудно биха могли да осъществят, защото всичко е планиране, организиране и пари, разбира се.

3.Затова спрях да се фантазирам и започнах блога си с измислена фотосесия от мен и фотограф – мъжа ми. Огледах района около нас, избрах училището пред дома ни, защото има графити по стените, избрах си тоалет, облякох детето / тогава бях много бременна с второто /, надух няколко балона и помолих мъжа в събота сутрин / проверих времето и отговаряше на желанията ми / да снимаме в двора на училището. Той извъртя очи, каза едно вяло “добре” и го направихме. Ето първите ми “професионални” снимки, които създадох специално за блога и първите му дни живот:

Първи снимки за блога на Радостна мама
Първа „професионална“ фотосесия с телефон и фотограф съпругът ми

4.После реших, че искам бременна фотосесия в нас и съпругът ми пак беше главният “фотограф”, като е важно да отбележа, че работя часове наред преди да снимаме, т.е. измислям как точно искам да изглеждам, какви дрехи и декор да има, къде точно да застане мъжът, че да се получи. После открих дистанционното и статива, но с човек винаги е по-добре:) Ето и резултатите от бременната ми фотосесия вкъщи:

Бременна фотосесия вкъщи с фотограф мъжа ми и телефон
Радостна мама бременна с Деян

5.Деян се роди и си казах “С първото нямах бебешка фотосесия, ще направя с второто”. Поканих Калина Серафимова вкъщи да снима малкото, но тъй като то беше будно през цялото време, реших да не губя професионалния фотограф в нас и ми направи фотосесия в кухнята, която стана повод да намеря и моя настоящ фотограф, с който работя като мама блогър:

Първа професионална снимка като мама блогър от Калина Серафимова

6. После получих обаждане от Стивън Димитров, че много е харесал снимката ми горе и иска да ме снима за сток кадри, а аз ще получа всички безплатно. Ахнах от радост. Мечтата ми се сбъдваше. И така започна нашата силна мама блогър – фотограф връзка. Имаме следната уговорка: аз измислям и организирам моите фотосесии, от които имам нужда, той ме осигурява техника и ме снима, аз подписвам разрешения за продажба на снимките ми + да прави с тях каквото прецени за полезно, стига да не ме злепоставя по някакъв начин, а аз го подкрепям в неговите дела с каквото мога и той знае, че винаги може да разчита на мен.

7.Първата ни фотосесия беше, когато блогът стана на 1 година. Облякох кожени дрехи и викнах Стивън в Ринг мол – едно от любимите места на всички сватбени фотографи в София / и не само /. Тези снимки използвам почти през ден за различни комуникационни нужди:

Първа фотосесия със Стивън Димитров в Ринг Мол
Фотограф Стивън Димитров
Снима Стивън Димитров
Радостна мама с фотограф Стивън Димитров

8.После имах нужда от бизнес снимки и уредих да направим една фотосесия в The House. Уникално място в София, което предлага месечен абонамент да ползваш къщата при определени условия. За там подготвих 3-4 тоалета и снимките отново използвам постоянно, за да изглеждам по-сериозна, а не просто “бля бля мама”:

Стивън Димитров ме снима в The House
Снимка: Стивън Димитров
Радостна мама и Наръчник на неомъжената жена

9.Дойде и вторият рожден ден на блога и аха да забравя, 2 дни преди него се обадих на Стивън да снимаме сесия. Този път исках да е в неговото студио, защото измислих концепция за инстаграм снимки, но ми трябваха студиини фотоси. Направихме го:

Фотосесия със Стивън Димитров за втори рожден ден на блога
Радостна мама на 2 години

10. Освен Стивън използвам всяко събитие, на което съм канена и има професионален фотограф да ме снима сама за лични цели и после си търся или моля за снимката. На детските рождени дни, винаги се нареждам за самостоятелни снимки хаха. На събитията, които аз организирам, преди да дойдат гостите, си правя моя фотосесия, но това е бонус към работата ми.

Ще направя важно уточнение за работата с “безплатен” фотограф:

  • цени работата му, подготви се отлично, уважавай го;
  • задължена си му, дали днес или утре ще поиска услуга от теб – правиш я, не го забравяй, това е като неписан договор между вас, пък ако искаш си го опишете и писмено;
  • бъди полезна за неговата дейност, дали ще пишеш текстове за него, ще го препоръчваш на други, ще ти продава снимките или пък ще измисли нещо друго да споделиш за него в твоите канали, трябва да си на линия, стига да е адекватно на съдържанието и възможностите ти, разбира се;
  • и не забравяй да го викнеш да те снима отново, когато дойдат платените кампании и вече имаш бюджет за конкретните продукти или услуги.

И ако вече си готова да работиш с професионален фотограф, давам ти четирима, които аз намерих за теб и с които можеш да се свържеш веднага, за да видиш дали ще се разберете да си сътрудничите.

Номер 1 фотограф е моят любим Стивън Димитров.

Стивън продава снимките си и в Twenty20

Той е dog father, organic boy and StockPhotographer. Комуникатор по професия и артист по душа, Стивън започва да снимка професионално преди няколко години. Избира за своя специалност Сток фотографията. Първите му модели са неговата племенница и кръщелница, така преоткрива своя талант и започва да го развива. Към днешна дата е един от администраторите на групата “Сток фотография в България”. Освен организирането на професионални сток фотосесии често организира фото събития за деца, за които нямам търпение да изпратя и моите. Ако искаш да се свържеш с него и да му разкажеш за твоя блог и от какво имаш нужда, пиши му тук:

https://www.instagram.com/ejaybg/

Номер 2 фотограф е Виктория Керемидова.

Не я познавам лично, но тя откликна първа, когато поставих запитване за такъв тип работа. Профилът й в инстаграм за мен е готино вдъхновение и съм сигурна, че ще се справи и с твоите желания като блогър. Пиши й там и й разкажи, че знаеш за нея от Радостна мама:

https://www.instagram.com/p/CAVMqcQpkFY/?igshid=sphzbdvou7z7

Номер 3 фотограф е Креми Димова.

Впечатлиха ме различните хора и емоции, които е уловила, събития и тържества, затова ви я препоръчвам. Пишете й тук и да знаете, че живее в Бургас:

https://www.facebook.com/hijadelchaos/

Номер 4 фотограф е Галена Жикова –

развиващ се млад фотограф в сферата на събитийна фотография. Тя е и официален фотограф на 100 г. ХИЛТЪН София. Ако искате Галена да е вашият фотограф без бюджет, пишете й на Galenauzunova@gmail.com и споделете, че знаете за нея от Радостна мама:

Galenauzunova@gmail.com

Това са моите предложения за фотографи, с които да работите като мама или друг блогър без бюджет поне в началото.

Бъдете искрени от началото – поставете своите желания и цели без увъртания и изслушайте тези на фотографа.

Ще се радвам да съм била причина за едно стабилно партньорство, което сте развили след прочитане на този текст.

Ако моите предложения за фотографи изобщо не ти допадат, винаги можеш да си проактивна и да пуснеш запитване в ралични фотографски дори фриленскърски групи, за да отправиш конкретна оферта на база желанието ти и какво точно предлагаш в замяна. Обещавам ти, че ще има резултат. Особено ако ползваш прохождащи фотографи, пълни с енергия, идеи и хубава техника, на които им трябват снимки за портофолио или пък да продават в различни сток платформи.

Аз съм на линия да ви споделя всичко, което зная, преживяла съм и всички грешки, които не желая да повтарям. Пишете ми! Питайте ме!

Очаквайте и следващата статия, която ще е на тема: “Как да намеря първите си платени ангажименти за блога”,

#RadostnaMama

https://www.instagram.com/p/CAJJSprDBaW

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
“Детски център с ластици за висене” или новото любимо място на Боян в София – The Little Gym