Как се вдъхнових да ставам рано за йога и зумба

0

Вечният проблем на майките е безсънието и умората. До преди година ставах по 10 пъти на нощ за едното или другото дете / тогава бяха на 1 и 3 години /. После изведнъж спряха да се будят, спят почти по цяла нощ и започнах доста да се наспивам, макар и не по 8-9 часа.

Тази година е различна и дори шашава за повечето от нас с това стоене вкъщи, изолация от хора, страх от болест и т.н. През юни бях на среща с приятелка / Мирелката /, която сподели, че става сутрин в 5 часа, за да се наслади на тишина, кафе и бистри мисли.

Така силно се впечатлих от тази идея, че веднага реших да я реализирам. После обаче дойде въпросът

“Какво ще правя, ако стана толкова рано?”

Задачите не свършват и винаги има какво да се прави, но на мен ми трябваше план, рутина, действия, които да следвам, които да ме мотивират да ставам, а не на втория ден да си поспя.

Върнах се малко по-далеч към всички статии и книги, които съм чела за великите и успешни хора, които спят по 4-5-6 часа на денонощие. А преди дни видях статия в manager.bg, която показваше, че създателят на Фейсбук Марк спи по 5 часа, а настоящият американски президент Тръмп по 3 часа. Вдъхнових се.

После се замислих коя сутрешна рутина в 5-6 сутринта би била освежаваща, енергизираща и зареждаща за целия ден, чак до 23 часа вечерта. Видях Мария от https://www.instagram.com/mariyas.journal/, че вече цяла година прави йога и има страхотен прогрес. Беше точно попадение.

Исках нещо, което да балансира тялото и мисълта ми, защото мозъкът все препуска напред, а тялото доста често изостава в тази надпревара.

Поставих начална дата – първите дни на морето, защото наехме апартамент с прекрасна гледка към морето, което щеше да ми даде чудесна отправна точка за вдъхновение, стимул да стана, а не да подремна още малко, да не се излежавам, докато децата се наспят.

Що се отнася до йогата – в началото не знаех от къде да тръгна. Толкова много информация, клипчета, приложения, нямах никаква идея нито защо се прави, нито как, но ме изкефи идеята за това “спиране”, защото досега винаги са ме привличали занимания като зумба, скачане и танци.

Посъветвах се с две прекрасни майки на малки дечица, които са йога инструктори. Първата е Криси https://www.facebook.com/Kristin.Uzun/, която ми даде идея за видеа, с които мога да започна. После се свързах с Лили в Дания https://www.instagram.com/warrior_lilly/, която ми отдели време и внимание да разкаже основните неща като:

 • вземи си шалте за йога, но не се изхвърляй в началото с някое скъпо
 • как да почиствам шалтето
 • не се насилвай с нищо
 • слушай внимателно как се правят
 • съвети за коленете
 • сутрин е най-доброто време за йога
 • не яж преди йога
 • свали си приложението down dog – https://www.downdogapp.com/

Последното беше най-важното, защото буквално се влюбих в приложението от пръв поглед. Всичко се персонализира, музиката не дразни, инструкторката е супер безлична, така че да се съсредоточиш върху позите, обясненията са прости и ясни. Можеш да си запазваш любимите сесии и да си сменяш музиката. Свалих го безплатно и имам някакъв гратисен период, така че ако те вълнува, пробвай и ти.

В началото беше скучно и трудно. После беше скучно и малко по-лесно. Месец по-късно правя почти всеки ден, без събота и неделя, вече е някак като рутина.

Ставането сутрин в 5 дори не го пробвах, но тествах в 6.20 и 6.30 и 6.50. Оказа се, че 6.50 ми е точното време, когато съм се наспала и не се налага да се боря със себе си дали да стана или не. Стимулът ми е следният:

 • ставам рано и имам поне час пълно спокойствие;
 • правя нещо за тялото и мисълта ми;
 • имам страхотна гледка, която трябва да попивам всяка минута, преди да си тръгнем;
 • сякаш съм част от някаква специална общност, която прави същото всеки ден;
 • чувствам се модерна, тъй като в Ню Йорк и САЩ като цяло всички са луди по йога 😀
 • разтягам се и така сякаш тялото ми се буди по-свежо за целия ден;
 • уча се да оставям мозъка да си почива, без да мисли и то в будно състояние;
 • вдъхновявам се за нови идеи, които да реализирам с ранното ставане.

Това беше на морето три седмици. После дойдох в Смолян. Асоциацията ми за града е студ, така че реших да добавя към йогата зумба за още повече енергия и загряване. Така тук рутината е следната:

 • 6.30 – 6.50 ставане
 • пия топла вода с лимон / можеш да видиш видеото, което ще си гледам цяла зима тук https://www.instagram.com/tv/CDf8RVSDgWW/
 • 20 минути йога, 2 минути почивка накрая, в която се лежи и точно тогава се опитвам да не мисля
 • 10-20 минути корейска зумба – същата е като всяка друга, но инструкторката е от Корея и с нея тренират готини усмихнати баби, което адски много ме радват, надъхват и вдъхновяват – https://www.youtube.com/channel/UC5Zmq455O8FUEgFtm6OwYPQ / търсих доста време приложение за зумба, подобно на down dog за йога, но не открих. После разглеждах видеа, в които хореографията ми допада, но музиката не. Пробвах да гледам танците от тв, а музика в слушалки, но стана манджа с грозде, защото няма синхронизация и накрая случайно открих корейския канал.
 • пия кафе и работя
 • закусвам

Усещам, че от ден на ден имам повече сили и енергия за още физически занимания, които да не са само разходки и игри с децата. Затова се обърнах към Ирина от https://withirinaatanasova.com/about-me/ за по-сериозна работа с мен. Режим, тренировки, определени цели и резултати. Все още не съм ги започнала, но ще следя прогрес и ще споделям, защото вярвам, че за един човек да съм мотивация да направи нещо, което да го освежи, значи е имало смисъл да го разкажа.

Пропуснах да споделя, че винаги съм мразела спорт, физически активности и ранно ставане.

За мен това е супер ново и различно, затова стимулът в главата ми е най-важен. На този етап килограмите са ми добре /53-54/, но по корема има работа за година напред. И дори и да не се промени, усещам, че съм по-свежа, не се изморявам така лесно и това ме мотивира силно. А ако вляза в супер форма и решим да имаме трето дете, ще е доста яко за всички нас 🙂 А в допълнение към свежата музика, която постоянно си слушам, удоволствието нараства с всеки изминал ден.

Безжичните слушалки са задължителни. Открих ги по време на изолацията, която децата полудяваха, а те ме спасяваха. Сега, докато всички спят всички, не им преча, а това, че са безжични ми дава пълна свобода на движение. Що се отнася до дрехите – на морето просто обличах нещо удобно, но после успях да си взема розов потник и къси панталонки за спорт, които допълнително улесняват и радват по време на заниманията.

Интересно ли ви е да споделям още? Натисни на снимката долу, за да си говорим под нея:

https://www.instagram.com/p/CDinH53jG9I/

Радостна мама

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments