Есенната ваканция на децата в Солун – заслужава ли си и какво правихме

0

Съвсем нова съм с ученическите ваканции и дневен ред, но бързо влизам в час и като разбрах, че през октомври има почивни дни, веднага спретнах дестинация и програма за кратко пътешествие.

От неделя (все пак трябваше да гласуваме) до вторник (беше Хелоуин и трябваше да се върнем) в Солун.

Умувах за Турция, Сърбия и Македония, но мъжът изскочи с предложение Гърция и веднага го грабнах, заради морето и климата, отделно съм била вече в Солун и имах смътен спомен, че е супер приятно градче. Сега обаче трябваше да измисля всичко с деца на 5 и 7 години.

Нашето семейно приключение в гръцкия град на културата, историята и забавленията, където малки и големи могат да се насладят на незабравими моменти започна с

Първата спирка: Magic Park


Пътувахме веднага след като гласувахме и искахме да използваме деня в някакво забавление, така че планирахме първо Magic Park https://www.magicpark.gr, където децата можеха да се потопят в света на атракционите и игрите. С множество забавления за всички възрасти, този парк се оказа идеалният начин да изразходваме излишната енергия. А цените съвсем разумни – 10 евро на възрастен (над 65 г) и за децата, а за другите по 12 евро, но можеш да ползваш всички атракциони (имаше и платени, но не бяха подходящи за нашите деца). Става за мъници от 2-3 години до фенове на екстремни въртележки и влакчета. Намира се близо до мол Космос, близо до Дино парк, но е извън града. Отваря в 16 часа и през седмицата не работи.

Спахме в Hotel Astoria

– избрах го само по 3 критерия: https://www.astoriathessaloniki.com
– да е в центъра, за да обикаляме пеша до всички забележителности, които бях набелязала за ден 2;
– да има паркинг;
– да мога да го запазя през round trip, за които получих 300 евро бонус, който и ти можеш да вземеш след регистрация на този линк:  (тези точки под формата на евро можеш да ползваш като отстъпка до 50% от стойността на цялата резервация, например: хотелът струва 300 евро, ползваш 150 бонус, но ако струва 600 евро, ползваш 300 евро бонус наведнъж)
Хотелът се оказа приятен, със закуска и наистина в центъра – на около 20 мин от Бялата кула, на улицата с всички магазини в центъра 🙂

Ден 2: Бялата кула и разходка с корабче


Използвахме следващия ден за културни преживявания, като посетихме знаменитата Бялата кула – https://thessaloniki.travel/, където входът за деца беше безплатен, а за възрастни – около 8 евро.

След това, се качихме на корабче, което ни разведе по красивите води на Солунския залив – едно морско преживяване за цялото семейство! Там такса вход няма, просто си поръчаш напитка от бара – започват от 7-8 евро.

Мол Космос


Не можеше да минем без малко шопинг, затова следващата ни спирка беше местният мол, където намерихме не само рокля, обувки и разни други неща, но и забавления за децата – на партер има зона с игри с жетони. Супер ме изкефи американският тип мол – голяма площ навън със заведения, градинка и дървета, просто сякаш си в парк. Самият мол като магазини и цени … била съм и в други по-приятни 🙂 Паркингът струва 2 евро за цял ден.

Музеите
На втория ден планувахме Селфи музея – по програма трябваше да работи във вторник, но не беше отворен.
Посетихме Музея на илюзиите – https://museumofillusions.gr/ , където децата супер много се изкефиха, но малко ни заболя главата от зрителните измами.

В Музея на съвременното изкуство – https://www.greekstatemuseum.com/) входът е 4 евро. Децата влизат безплатно, но не бяха нито впечатлени, нито изумени. Просто им беше досадно. После, отделихме време за местното пазарче, което беше истинско съкровище за нас – децата намериха всякакви интересни храни за опитване.

 

Научният музей за деца Noеsis https://www.noesis.edu.gr/en/ ни изненада приятно. С три зали – експо на коли, научна част, където децата могат да тестват и пипат всичко и още една с изобретения от гърците. Имаше и планетариум, който не посетихме, защото прожектират анимация и е на гръцки език. Има семейни билети или отделни за около 4-5 евро.

В неделя на границата с Гърция нямаше почти никакви коли, във вторник чакахме около 20 мин.

Накратко: Солун е чудесна дестинация за кратко бягство с деца. Ние взехме тротинетки с нас и така си осигурихме пълно спокойствие и мина през мрънкане. За храни и напитки не мога да говоря, нито сме търсили ресторанти, нито сме се съобразявали с нещо – където каквото решихме – сядахме и ядохме. Ок беше.

@radostnamama

Нямаме търпение да видим какво ни очаква 🙂 посещавали ли сте ? #radostna #солун #magicpark #thessaloniki #greece #забавление #деца #лунапарк

♬ Enjoy Life – Ihor Vitsinskyy

6 заведения в и около Смолян, които са подходящи за деца и семейни сбирки

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments