От банката до дома – 11 лесни идеи за устойчиво развитие + български източници на вдъхновение

0

Да рециклираш вече не е просто модерно, а ежедневие. Да се опитваш да даваш пример на малки и големи не е просто мисия, а новият ни начин на живот. Признавам, че все още съм много далече от идеалния zero waste ден и свят, но все пак с малки крачки се старая да вървя в тази посока, да вдъхновявам не само децата вкъщи, но и по-възрастните, защото там обучението е не по-малко и важно 🙂

Наскоро разбрах, че Обединените нации са поставили 17 глобални цели през 2015 година и с тях ще насърчават държавите да работят за постигане на устойчиво развитие в икономически, социален и екологичен план до 2030 година.

Това научих по повод инициативата на Първа инвестиционна банка да подкрепя финансово Селскостопанската академия. Първата ми мисъл беше:

Каква е връзката?”.

После разучих, че инициативата е част от приетата от банката политика за устойчиво развитие и целите й за постигане на нулев отпечатък върху околната среда. Водещ елемент в него е запазване на географското биоразнообразие, водещо до намаляване на въглеродните емисии и вредата върху природата от използването на пестициди. Това е и причината на новите ни карти от Fibank да има толкова красиви плодове и зеленчуци 🙂

Но да се върна на темата за нашата роля и какво ние можем да направим, за да сме по-отговорни към бъдещето на природата. 17-те цели на Обединените нации са:

Безбедност на храните и подобряване на земеделието

Намаляване на бедността

Добро здраве и благополучие

Качествено образование

Равенство между половете

Чиста вода и санитарни услуги

Подкрепа за възобновяемата енергия и устойчива инфраструктура

Достоен труд и икономически растеж

Иновации и индустриално развитие

Намаляване на неравенството

Устойчиви градове и общности

Отговорна консумация и производство

Борба срещу изменението на климата

Запазване на морските екосистеми и морски ресурси

Запазване на екосистемите на сушата и опазване на горите

Мир, справедливост и силни институции

Партньорство за постигане на целите

Всяка държава трябва да поеме своята отговорност и да работи по тях, а аз си мисля, че и ние можем да направим леки промени в деня ни, така че да сме по-практични и полезни.

От

  • събиране и изхвърляне разделно на боклуците и отпадъците вкъщи;
  • неизползване на найлонови торбички при пазаруване (аз винаги гледам да има поне 1 торба в дамската чанта или директно ползвам нея за пазар);
  • филтриране на водата, която пием вкъщи, вместо постоянно зареждане с пластмасови туби и подобни;
  • по-малко консервирани храни;
  • използване на по-малко енергия за всичко, което ни трябва;
  • по-кратко къпане и игри в банята (можеш да го регулираш с часовник на видно място);
  • редовно преупотрба на дрехи, уреди, играчки и всичко, което може да се се ползва втора ръка (веднага се сещам за Малки съкровища – платформа за продаване и купуване на използвани детски стоки – дрехи, обувки, играчки, книжки, както Unboxd, където също можеш да продадеш или пазаруваш супер дрехи и аксесоари втора ръка, tryagain.shop, от където винаги има с какво да си тръгнеш и още много. Infinity toy box е единствената в България абонаментна услуга за детски играчки, които вземаш под наем, за да не се налага да пазаруваш постоянно и после да се чудиш какво да ги правиш, когато децата растат).
  • Ежедневно вдъхновение от социалните мрежи от личности, които знаят и правят повече от нас (за мен такива са 

Симона Стилянова https://www.instagram.com/zerowastesofia/

Рада Бонева https://www.instagram.com/radah.b/

Блажка Димитрова  https://www.instagram.com/blagichkazerowaste/

Мари Андреева https://www.instagram.com/marie.andreeva/

Kристина Oрсова https://www.instagram.com/kristina_orsova/

Lessplastic Bulgaria https://www.instagram.com/lessplasticbg/

Елена Брусарска https://www.instagram.com/elenabrusarska/

Мирена https://www.instagram.com/green_for_beauty/

Plastic Free Life https://www.instagram.com/plasticfreelifebulgaria/ )

до ползване на услуги, които спомагат за по-малко изхвърляне на храна или поне по-правилна консумация (за София се сещам за Foodobox.com), през включване в организации, които се борят за повече справедливост, по-добро образование или взаимопомощ. Подкрепяне на фирми и работа в такива, които ценят личността, равенството между половете и правят усилия в социалната си отговорност към обществото.

Зная, че сме много далече и като отделни личности и като общество, но съм супер ентусиазирана, че дейностите около нас не спират да ни вдъхновяват. Точно както моята фирмена и лична Fibank се старае всяка година да дава добри примери на обществото и клиентите си. Новите дебитни и кредитни карти от Първа инвестиционна банка са напълно рециклириуеми, така че когато срокът им изтече, отиваме в който и да е клон, пускаме я в специалната кутия и банката се грижи за последващите процеси, така че да бъдат преизползвани.

Тази година на картите са изобразени типични сортове български плодове и зеленчуци, вече обясних защо, а Fibank ще продължи да подпомага финансово Селскостопанската академия. Като техен клиент съм радостна, че го правят и се надъхвам и аз да правя полезни за природата активности.

П.С. Този текст е в партньорство с Първа инвестиционна банка, която ползвам от години и с радост подкрепям винаги както онлайн, така и в живия живот:)

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments