Менталната аритметика, която лично препоръчвам в София

0

Срещнах Гери от Абакус Академия София през септември 2020. Усетих я като човек, който гори за своята работа, за своите деца /не само за родените от нея, ни и за тези от нейната школа/ и реших да дам шанс на нея и Боян да се запознаят и да видим дали ще сработят.

На първата среща присъствах и аз, затова бях напълно сигурна и убедена, че ако Боян посещава някъде ментална аритметика, това ще бъде точно при Гери в Абакус Академия.

Нека разкажа малко предистория, а после и същинската.

Гергана Топалова е на 36 години, майка на две момиченца, завършила е Икономическия Унивреститет във Варна, дълги години е част от банковия сектор. Днес срещаме Гери в уютното приказно местенце в кв. Изток в София, където очаква своите малки и големи „ученици“ по ментална аритметика. Цялата е усмивка, винаги има ябълки за децата и те рядко искат да си тръгнат след час, прекаран с нея.

Боян беше в захлас след първата им среща. Искаше да има час с нея още на другия ден. И както казвам често, че майчинството отприщва наш скри потенциал, така става и с Гери – от банков служител сбъдва мечтата си да работи с деца. И си личи, че изживява мечтата си.

Първият и следващияте часове по ментална аритметика в Абакус Академия в кв. Изток с Гергана протичат по следния начин:

  1. Гери посреща детето и родителя, като малкото е настанено на свое място при нея, а майката седи встрани, без да пречи на процеса
  2. Гери си говори спокойно, приятно и без излишна фамилиарност с детето, запознават се и започва въвеждане в темата ментална аритметика
  3. Показва му как се ползва сметалото абакус и го предразполага да опита, да докосне, да види как се справя само
  4. После включва родителя с описание на учебника, учебната програма и методите, които прилага, игрите, които включва освен основното преподаване и начина на работа в група
  5. В случай, че детето не се справя в работа с група, Гери предлага индивидуални посещения, дори учене на пода, докато се напаснат с малкия си ученик
  6. Децата при нея са от 4 до 12, но повечето варират от 4 до 8.
  7. Продължителността на часа е един астрономически час.
  8. Ние оставяме децата, после ги вземаме след час. Присъствието на родители не е разрешено по време на часовете, освен на първия.
  9. Децата излизат с усмивки и настроение. Искат още, но винаги си носят вкъщи и домашна работа, по която да работят сами или с близките си.
  10. Има и състезания за напредналите, но за тях ще разкажа друг път.

Срещам ви онлайн с Гери, защото на хора като нея трябва да се дава повече трибуна и поле за изява. Децата я обожават, а Боян започна да смята до 10 след няколко посещения.

Радостна мама: Гери, разкажи ми как стана част от първата българска школа по ментална аритметика?

Гери от Абакус Академия: Докато бях в майчинство с второто ни дете, бяхме на гости в Русе за един месец. Малката тогава повече спеше и трябваше да запълвам дъждовните майски дни с каката, която е доста щура и дива. Тогава наши приятели споделиха, че тяхната дъщеря посещава часовете по ментална аритметика при Оля. Тя е и създателката на школата – Абакус Академия. Посетихме един пробен урок с дъщеря ми, като на мен много ми хареса методиката и техниката и без да съм го мислила си казах, че искам да се занимавам с това. След месец вече бях започнала да търся помещение, Оля започна да ме обучава и така дойде септември, когато поканих първите си гости, това бяха предимно приятели и познати. Започнах с много бавни, леки и плахи стъпки, минах през различни етапи – като това дали се справям добре, ще успея ли да се справя, давам ли достатъчно на децата. Стартирах с 5 деца. Постепенно започнах да придобивам повече увереност, това се дължеше и от обратната връзка от родителите, чиито деца идваха при мен. Споделяха, че съм успяла да предам ентусиазма и желанието си детето да седне и само да си напише домашното, започнах да виждам колко бързо напредват децата. Това ми даваше криле и да продължа напред. До месец март 2019г, малко преди да на затворят на 13.03.2020г. имах вече 14 деца и това е без никакви реклами.

Истината е, че на децата им харесва да идват при мен, да работим заедно, да играем различни игри и така неусетно е минал този един час. Много често, когато се позвъни на вратата децата започват да се сърдят, защо толкова рано идват да ги вземат, молят родителите си още малки да останат. А последно време започват да се крият под масите, за да не си тръгват. 😊

Радостна мама: Какво би казала на една майка, която не знае какво е метнална
аритметика, но иска детето й да се запише и посещава, защото е модерно и
защото другите го правят?

Гери от Абакус Академия: Самата аз се запознах с този метод в началото на 2019г. Първо бих казала, че това не е математика, а е техника, с която тренираме нашия мозък или както обичам да казвам – Гимнастика за ума. Като всеки мускул в нашето тяло така и мозъка има нужда да се тренира. Бих сравнила менталната аритметика с плуването. Първо, когато ми се обади родител, съветвам да направим първо пробна среща и след това да преценят дали иска детето да идва при нас. За нас е важно детето да идва с желание и оттам то е мотивирано да работим. В никакъв случай не препоръчвам, защото е модерно. За мен е важно да се харесаме с детето взаимно, тогава нещата се получават.

Радостна мама: С какво се различава Абакус Академия от останалите на пазара?

Гери: Абакус Академия е първата българска школа по ментална аритметика. Ние сме малки и гъвкави, не държим на масовото и на всяка цена. Работим в малки и компактни групи, селектирани според тяхната възраст и възможност. Методиката е една, единственото с което сме различни е индивидуалното отношение на всеки един инструктор към децата. Работим със собствени учебници, съобразени с нашите деца.

Радостна мама: На какво реално учите децата, наистина ли на 5 години могат да смятат до 100 без проблем?

Гери от Абакус Академия: Смятането не е основната роля на менталната аритметика – всъщност детето се научава как се работи с абакуса (сметалото) при редовно посещение и допълнително занимание вкъщи, то започва да си представя цифрите на абакуса и по този начин развиваме образното мислене. Учениците си представят абакуса и решават задачите, местейки топчетата във въображението си. Но ние учим децата на много повече в нашата школа като например на пространствено мислене.

Радостна мама: Какво забелязваш при малките и по-големите деца, докато ги обучаваш при теб?

Гери от Абакус Академия: При малките забелязвам един ентусиазъм и желание да се учат и пишат домашно вкъщи. Явно това ги кара да се чувстват големи и редовно си пишат домашните. В моята практика имам опит повече с малките, отколкото с големите. За тях мога да кажа, че бързо усвояват нещата и дори сами се досещат за следващите формули, доста по-бързи са, могат по-дълго време да прекарат в решаване на примери.

Радостна мама: Какви са допълнителните ползи от менталната аритметика освен смятането?

Гери от Абакус Академия: Ползите са, че развиваме фината моторика (това е благодарение на работата с абакуса), образното мислене, работата с двете ръце помага за синхрона на работата на двете мозъчни полукълба, за да може да се направи ментално смятане, задължително човек трябава да е концентриран, това е другото, което развиваме. Бързина на мислене, умение да запомни голям обем информация.

Радостна мама: Как решаваш дали едно дете е за група или индивидуални часове, защото имаш и такава опция, нали?

Гери от Абакус Академия: Практиката учи! След два – три урока мога да преценя дали дадено дете е подходящо за група или индивидуално. Имала съм такива случаи, започваме група от 4 деца, но виждам, че детето е по-шумно, по-разсеяно, трудно се справя самостоятелно, тогава съветвам за индивидуален вариант. Важното в групите е децата да не си пречат един на друг. Хубавото на групата е, че децата могат като скачени съдове да се развиват, т.е. по естествен начин, като наблюдават и чуват.

Радостна мама: Какво мислиш за преподаване на ментална аритметика онлайн – дай плюсове и минуси?

Гери от Абакус Академия: За мен е много важен живият контакт, това което получаваме е в пъти повече от това да се срещаме пред мониторите. Децата обичат да споделят, аз винаги ги питам как е минал денят им. Емоцията от една среща в клуба няма как да се предаде през екрана на устройството.

Плюсовете са чисто логистично и това, че родителят не се ангажира да вземе, доведе и отново да си прибере детето, т.е. пести му се времето.

Радостна мама: Какво планираш за 2021, ще има ли нови школи на Абакус Академия в София и страната?

Разбира се, че имам идеи още да се развиваме и растем, това е като да плануваш да имаш едно, после още едно а защо не и трето дете. Предвид неприятната ситуация, в която ни поставя животът, не мога да се ангажирам и да обещая, че ще има нови офиси в София и страната. В изключителна неясна и несигурна среда сме, днес работим, утре ни затварят, та времето ще покаже.

Имаме готовност да се развиваме и разширяваме!

Радостна мама: Благодаря ти, Гери! За мен ти си истинско вдъхновение и пример за това какви хора трябва да преподават на малките деца. Горещо те препоръчвам дори и на майки, които не ме питат конкретно за ментална аритметика:)

Гери от Абакус Академия: Благодаря ти, Ради! Очаквам ви с децата в кв. Изток, ул. Димчо Дебелянов 14 и на телефон 0887595786 🙂

Гери поддържа и групата „Ментална аритметика в София“, в която можете да се присъедините тук:

https://www.facebook.com/groups/444574389433642

Ако искате да видите Боян как премина първия урок на Боян в Абакус Академия на видео, елате в инстаграм профила ми и вижте сторитата ми:

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments