Стефи от Mammi.bg създаде първата в България платформа за продажба и покупка на детски артикули

0

Стефи, познаваме те от mammi.bg, лично аз усетих прекрасната свещ от магазина ви, а сега ти и екипът ти имате съвсем нов и вълнуващ проект, за който да ни разкажеш.

Radostna mama: Бързо, сподели какво е Малки съкровища? Как се роди идеята, но по-важно как се роди платформата? Колко усилия и време ви отнеме?

 Стефи Стоянов: Ради, благодаря ти много за поканата да разкажем за „Малки съкровища”! 

„Малки съкровища” в първата в България платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка или както се казва в бизнес средите Peer to peer Marketplace. Бързо и лесно всяка мама (или татко – имаме вече няколко господа) може да си създаде профил, да качи всички дрехи, обувки, книжки, играчки на своето дете без ограничение и да определи цена, за която да ги продаде. 

Идеята се роди малко след раждането на сина ми, когато от вълнение по него купувахме със съпруга ми всякакви неща – имаме дори уред за затопляне на бебешки пелени, който май само веднъж използвахме. За нула време се заринахме от толкова много дрехи, играчки, уреди, книжки и в същото време се чувствах гузно, че ги използваме толкова малко. Започнах да се замислям къде и как бих могла да дам на друг човек и открих, че в другите държави пазаруването от човек на човек е основен начин за обмен и консумация на стоки. И така се заех с нелеката задача да направя лесна за използване платформа, така че всяка майка да си даде втори шанс на детските неща. 

Radostna Mama: За кого е „Малки съкровища“? Всяка майка или баба може ли да го ползва? Плаща ли се?

Стефи Стоянов: Всяка майка, баба, леля и всеки баща може да използва платформата. Постарахме се да е максимално лесна за използване и да не губи от малкото време, което имаме като майки.

Регистрацията е бърза, безплатна и лесна, както и качването на продукт – отнема буквално минутка.

Когато си качиш първите продукти, можеш да споделиш страничката си в социалните медии и така твоите познати да си закупят от нещата, които си качила. Няколко майки вече направиха така и си разпродадоха нещата за нула време. 

Което ни води и към въпроса – плаща ли се? Качването на продукти е напълно безплатно. При успешна продажба удържаме 15% комисионна от цената на продажбата, което е стандартният бизнес модел на подобен тип платформи. Изплащаме парите по банков път, до 7 работни дни след успешна доставка. Както казах, стараем се максимално да улесним потребителите на сайта. 

Radostna Mama: Кажи ни повече за продуктите, които очакваш да преобладават, какво можем винаги да открием в платформата?

Стефи Стоянов: Да ти призная, искрено съм изненадана от огромния интерес и търсене в първите дни! Имаме страхотни находки от дрехи и обувки, но и много играчки, все повече книжки, шезлонги и детски колички. Гледайки колко са запазени, някои дори неизползвани, се убеждавам все повече, че няма смисъл веднага да търсим и купуваме нови стоки. Можем да ги намерим в „Малки съкровища” с големи отстъпки и то като нови. 

Например – очаквате първо детенце. С постоянно нарастващите цени в момента да закупиш всичко необходимо за бебето е финансово предизвикателство. Но истината е – не е нужно всичко да е чисто ново. На сайта ни можеш да намериш

детска количка,

кошарка,

дрешки,

шезлонг,

помпа за кърмене,

стерилизатор и

още и още, и така да си спестиш страшно много пари. Това за мен е много по-смисленият и логичен начин на пазаруване. 

Radostna Mama: Какво би посъветвала първите, които се регистрират, за да продават в нея? И тези, които първи ще пазаруват?

Стефи Стоянов: Най-важното е да направите няколко хубави снимки и да опишете коректно състоянието на артикулите. Имат ли петна/драскотини/ дефекти? Какъв размер са? Как сте ги ползвали? Всичко, което би помогнала на майката отсреща да направи информиран избор. 

Другото, което наистина помага, е споделянето на онлайн магазин си, когато качите артикулите в него. Както споменах, забелязвам как майки, които си споделят линк към артикулите, много бързо реализират първите си продажби. Имаме и мама рекордьор с 7 поръчки за 3 дни. Можете да споделяте и в групи за споделено пазаруване, на приятели като съобщение. 

А ако сте харесали нещо като купувач, моят съвет е да разгледате целия асортимент на съответната мама. Така и така ще трябва да платите доставка, защо да не добавите още нещо към поръчката? 

Radostna Mama: Как плануваш да стигнеш до повече майки в България и имаш ли идеи да разшириш извън страната ни?

Стефи Стоянов: На този етап започнахме разпространение от уста на уста. Благодаря за огромната подкрепа на Мама блогърите и на теб, че си създала толкова сплотено и подкрепящо общество от майки! Подкрепата на другите майки беше толкова голяма и силна, че достигнахме до хора от малки и големи населени места! 

Като следваща стъпка сме заложили по-активната работа с инфлуенсъри, фейсбук групи и реклама онлайн. А в бъдеще имаме план и да пуснем проекта в други държави, дали имаме много конкретна идея за следващата 🙂 

Radostna Mama: Зелените идеи обикновено се радват на финансиране по програми и проекти, при теб така ли е?

Стефи Стоянов: На този етап нямаме външно финансира, но започваме активно да се подготвяме за кандидатстване по програми за финансиране, грантове и от фондове. В момента има много инструменти за подкрепа на стартиращи проекти, стига те да могат да покажат резултати, екип и работещ бизнес модел. Стискайте ни много палци, защото именно с такъв тип външно финансиране се надяваме да разраснем бързо проекта. 

Radostna Mama: Защо да продаваме и купуваме през „Малки съкровища“, а не през Facebook групи, OLX или други подобни?

Стефи Стоянов: Много хубав въпрос. Защото е лесно и спестява време и усилия, е бързият отговор. 

Истината е, че създадох „Малки съкровища”, защото не се припознавах като клиент на нито една от платформите по-горе. Да продавам и купувам от уебсайт тип базар и да търся детски стоки сред акумулатори и други нерелевантни неща, ми убива от желанието. Представях си среда, посветена на темата деца – красива, уютна и с продукти, релевантни на моето търсене. 

От друга страна продажбата във Фейсбук групите искрено ме напряга. Има прекалено много излишна комуникация, обясняване и не рядко – ядосване.

Ние сме достатъчно напрегнати, че да се стресираме допълнително. Затова исках продажбата да е лесна и бърза. Харесва ти – купуваш. Всяка поръчка е с преглед и тест и ако не е твоят продукт, можеш да не го приемеш и готово. 

Radostna Mama: Имаш ли обратна връзка от първите ползватели, на какво се радват или оплакват те?

Стефи Стоянов: Страшно много позитивна обратна връзка получихме и много идеи как да развием сайта! Аз съм много отворена към идеи за подобрение и ще се радвам всеки да ни пише! За сега най-много желания имаме за мобилна версия на сайта и започнахме да проучваме възможността скоро да има и такава. Имаме няколко подобрения, които чакам всеки момент да станат и още по-лесно да се пазарува и продава. 

Radostna mama: Аз вече съм в „Малки съкровища“ и съм пуснала за продажба играчки и книжки на английски

https://malkisakrovishta.bg/shop/radostna-mama/

и нямам търпение да кача още продукти. Мога да споделя, че вече имам три реализирани продажби за няколко дни.

Благодаря ти, желая ви повече от успех, желая ви истински фурор, защото всички майки, които познавам имат нещо за продаване и им трябва леко подбутване, за да се случва в една платформа, да е лесно, удобно и сигурно откъм плащане и доставка.

Скоро ще те поканя пак да разкажеш как се развива и какво се случва с Малки съкровища, а дотогава хайде всички да продаваме и купуваме дрехи, играчки и всичко детско тук:

https://malkisakrovishta.bg/

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments