книги, аудио формати, приложения, обучения, личности, навици

Източниците на вдъхновение на една радостна мама – книги, аудио формати, приложения, обучения, личности, навици

02.02.2021

Че дните се превръщат в цикъл и правим едно и също всеки ден, няма да споря. Че си стоим повече у дома също. Но че не можем да бъдем радостни, вдъхновени и надъхани за големи постижения вкъщи, тук вече имам цял списък с предложения, които да оборят такива мисли:)

И друг път съм писала за трикове и начини да бъдем радостни, но сега ще разширя темата с

ВДЪХНОВЕНИЕ:

 • за работа
 • за дома
 • за успехи
 • за нови проекти, които да ни усмихнат
 • за добро настроение
 • за ново знание
 • вдъхновение да бъдем по-добри за себе си и любимите ни хора.

Ще разделя текста на секции, за да видиш само това, което те вълнува сега:

Книги | Аудио формати | Приложения | Обучения | Личности | Навици у дома

КНИГИ

За книги мога да говоря с часове. Обикновено най-надъхана за нови проекти идват от книгите, които чета. От най-обикновения любовен роман до сериозни научни трудове или биографии на известни личности. За ориентир ще изброя няколко вдъхновяващи за мен книги, които са ми въздействали за различни начинания във времето:

 • “Мисли и забогатявай”, Наполеон Хил – точно тази книга ме вдъхнови да поставя ясни измерими цели за работата си, да ги преследвам на всяка цена и да не се отчайвам или спирам при трудности. В нея се говори за пари, но при мен тя проработи като катализатор за вдъхновение за друг тип постижения, които пак са свързани с цифри, но не са финансово измерими.
 • Икигай: Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот – това е книга, която промени някак мисленето ми изведнъж или по-скоро всичко ми се изясни рязко. Говори за щастието и дейностите в живота.
 • Биографията на Мишел Обама “Моята история” ме усмихна, замисли и вдъхнови да мисля по-мащабно и по-далече от собствените ми битови грижи всеки ден.
 • Всички любовни романи, в които действието се развива през 19-ти век, когато репутацията на една жена е от най-голяма важност ме вдъхновяват да пренасям някои действия и мисли от онова време вкъщи днес 🙂

Имам още десетки книги, които са ме изстреляли в даден момент, но скоро ще направя и видео за тези, които ще ме вдъхновяват през 2021.

АУДИО ФОРМАТИ

Откритието ми на 2020 се казва аудио. Доскоро мислех, че аудио е само музика, но вече съм супер запалена по ПОДКАСТИ, които ме учат, вдъхновяват и вълнуват. Самата аз бях толкова ентусиазирана от този американски формат, че създадох мой Radostna Podcast, който можеш да слушаш в Spotify, Podcasts на Apple и всички големи платформи за подкасти.

С интерес слушам американските :

Marketing School – бързи епизоди, в които двама маркетолози от Калифорния коментират определена тема

Social Media Marketing with Michael Stelzner – професионални интервюта и истории от известни брандове и маркетолози

Hashtag Authentic – този е за малки бизнеси, блогъри и хора, които творят съдържание

The Michel Obama Podcast – 50-60 мин разговори на бившата първа дама на САЩ с избрани от нея популярни хора

TheBlondeFiles Podcast – жената на Чък Лори Ариел говори за здраве и добруване, а самата тя е готина руска мацка

От българските подкасти препоръчвам:

Influncer.bg – темите са за маркетинг и инфлунсъри, но не само

Thrift Sheep Podcast – Рада засяга доста различни и модерни теми като дигитално номадство, дигитални отпадъци, опазване на околна среда, зелен живот и т.н.

Bibons – Биляна е различна и интересна с избора си на теми и гости

Капитал Подкаст – Децата и парите – готин формат за обучение на децата за парите, но е за по-големи

За моя радост има над 100, може вече и да са над 200 подкаста на български език, с които да се забавляваме, обучаваме, запознаваме с нови хора и тенденции, да слушаме по интереси и да очакваме с интерес. Просто потърси в Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud или друга платформа за аудио и ще се изненадаш колко готино съдържание има на всякакви езици. А тук има списък на българските подкасти, който се обновява периодично.

Друг аудио формат, който наистина ме вдъхновява, увеличавам звука и дори танцувам на онлайн радио станциите. Покрай Коледа слушам коледни, покрай лятото латино и танцувални, есента слушам jazz, а най-готиното е, че можеш да се насладиш на музика и предавания напълно безплатно от цял свят. Обикновено аз слушам американски и английски, но понякога ме кефи да чуя немски, новозаландаски и дори китайски и норвежки. Просто си пускам и се кефя на езика и на музиката, която те слушат. После ми хрумват още куп идеи за работата ми като мама блогър или маркетинг консултант.

Най-новията аудио формат, който чух и който ми се прииска да бях измислила самата аз, е ПОСТКАСТ, който Мъро от anomaly.bg пусна в профила си в Instagram и слушам с кеф. Представлява пост като карусел – на първата има снимка, а на втората аудио запис с отговор на въпрос. Много е свежо и кратко.

Аудио книгите са новата ми страст и реално няма ден, в който не слушам поне по час. Ползвам Storytel.bg и за мен няма по-добре платени 7.50 лв на месец / ако платиш цяла година наведнъж /.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Телефонът е нон-стоп в ръцете ми и за моя радост не е само за Instagram & Facebook. Все по-често плащам за приложения и виждам супер много смисъл за емоционалното ми и професионално развитие. Цяла година четох Medium без пари, но тогава имам право само на 3 статии на месец, сега откакто плащам чета поне по една на ден, а в неделя над 5. Моите интереси са в сферата на маркетинг, блогърство и родителство, но ако ти си артист, продавач, психолог или какъвто и да си, има професионално написани статии на английски и за теб.

Medium – приложението са професионални статии на различни теми, написани от най-големите експерти в света

Canva – приложението за дизайн за недизайнери, което аз използвам ежедневно за работа, но и за вдъхновение за готини картинки, хубава наредба, дори идеи за съдържание ми хрумват от там

TuneIn Radio – безплатно приложение за стотици радио станции от цял свят

Spotify – приложението за музика, което мисли за теб, предлага ти музиката, на която се кефиш и подкасти, които би харесал

ClubHouse – е най-новото приложение в телефона ми и е като социална мрежа, в която има отделни “стаи”, където се провеждат различни разговори. Новото от всички досега е, че тези разговори са в реално време и са със звук, а не с текст. Няма видео. Нещо като аудио социална мрежа.

Twenty20 – е едно от най-любимите ми приложения за снимки, гледам и се надъхвам за моите собствени, чат пат продавам, ако ми се занимава да качвам и да пиша описания, но най-вече се вдъхновявам от красиви кадри:)

Pinterest – от години не мога да живея без него, защото от там се раждат всички мои идеи за рождени дни, за декор у дома, за дрехи и каквото ви хрумне. Истинското бижу за визуално вдъхновение на всяка тема.

Yoga / Down dog app / – приложението, което ползвам за йога от юли 2020 и което препоръчвам денонощно, защото можеш да избираш всичко на база твоите нужди и желания.

Meditation – от създателите на Yoga е за медитация. Аз правя по 5 мин все още , но скоро ще увелича на 10 и тотално ме кефи.

ОБУЧЕНИЯ

Какво по-вдъхновяващо може да ти се случи днес от това да научиш нещо ново и утре да го приложиш в живота, в работата, в дома си? Последният курс, който си купих, беше от

UDEMY и за дигитален маркетинг, но има и стотици други теми

Trainingacademy.bg – видеата са на български и са добре структурирани, подготвени са от професионалисти и не са скъпи. Лично аз съм избрала 2 за дигитален маркетинг и скоро ще споделя още впечатления

Лично аз съм си поставила за цел през 2021 да премина поне 2 сериозни онлайн обучения в сферата, в която се развивам и работя. Но ако ти си вдъхновена за нова работа, нова дейност или собствен бизнес, можеш да преминеш курс за твоята сфера. Или пък ако децата са на градина и училище, а ти си все още вкъщи, използвай времето за обучение вместо за сериали и чистене примерно 🙂

ЛИЧНОСТИ

Обикновено в списъка ми с вдъхновяващи личности присъстват жени от далечното минало, жени, които познавам и такива, за които съм чела и само им се възхищавам онлайн. Независимо кои са твоите велики личности, важно е да те вдъхновяват за нещо повече в твоя ден. Тук можеш да чуеш кои са жените, които вдъхновяват мен и защо

и изобщо не е необходимо да са известни. Твоите може да са от квартала, от детската градина или случайни непознати. Нека вземем най-добрия пример от хората, които ни заобикалят и го приложим за нас.

Напоследък личности, които вдъхновят мен, са:

Gary Vee – Гари Вайнерчук, който е мега спец по съдържание в социалните мрежи

Michel Obama – която постави въпроси за детското хранене не само в САЩ, но и в цял свят

Майки на 3 и 4 деца, които лично познавам

Майки на 5 и 6 деца, които следвам в Instagram

Успешни жени в бизнеса, българки в чужбина

ПОЛЕЗНИ НАВИЦИ

Как може един навик да е полезен и в същото време вдъхновяващ. Разказвам моите:

 • кафе с красиви чаши, направено от любим кафе бранд
 • сутрешни ритуали по гримиране, обличане и музика, която те усмихва
 • време за любими храни и дейности, време само за теб
 • аромати, с които да повдигнеш настроението си в случай на нужда – свещи, ароматизатори, парфюми или напитки и храни
 • разходки и почивки за вдъхновение – лично аз си измислям причина да отида някъде, за да се разходя, да слушам някой от ауди форматите, за които споменах горе или просто да видя нещо, което не съм видяла досега
 • навици за организиране на работно или друго пространство, което те кара да се усмихваш и те вдъхновява да правиш нови неща през деня.
 • планери с красиви стикери и екстри, ако това те радва.

Често ме питат от къде идва вдъхновението за текстовете в блога или за някои други идеи. Отговорът ми редовно е от личният ми живот с деца, от приятелки и непознати жени. Така и от множеството статии, които чета по различни теми и превръщам в релевантни за моите работи, от книги и подкасти, от разговори с непознати или от идеи, които ми идват по време на йога или докато се къпя.

Вярвам, че вдъхновението е навсякъде около нас, грабвай го още сега и ела да си говорим за него в профила ми в инстаграм 🙂

Прави смели неща, какво толкова може да се обърка? 🙂

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Къде адекватно можем да направим онлайн консултация с педиатър – списък със сайтове и приложения, които са ОK и които не стават