На море в Турция с деца: за първи път на самолет, коя туристическа агенция избрахме и какви непредвидени ситуации възникнаха

0

Бързам да споделя за ваканцията ни с децата в Турция в деня, когато се връщаме, за да не забравя и най-малките детайли.

Накратко историята: решихме да заведем децата на почивка в Анталия със самолет за първи път и ето през какви етапи и организации преминахме, как си прекарахме и какво ще запомним от престоя ни там.

Изкарване на паспорт за деца:

Лесно, бързо и безпроблемно е. Трябва да:

 • са двамата родители заедно / не, не може един, ако няма нотариално заверен документ за целта /
 • децата трябва да присъстват, все пак ще ги снимат 🙂
 • носите акт за раждане оригинал + копие
 • попълните стандартен формуляр
 • платите такса от 20 лв на дете за бърза поръчка / 3 дни /
 • взема се от 1 родител и обикновено няма опашка при получаване

Избор на хотел:

По препоръка на приятели е най-добрият избор за мен + препоръка от избрана агенция на база предпочитания. Нашите бяха следните:

 • трансферът от летището да е не повече от 30 мин, по възможност 15-20 🙂
 • да има пързалки
 • да е сравнително висок клас, но не най-скъпото, което предлага агенцията 🙂

Избор на агенция:

Бяхме се спрели на TUI Bulgaria , но после резервирахме с TEZ Tour , защото едно мило момиче се свърза с мен в Инстаграм, когато разпитвах за препоръки за хотели и каза, че работи там. Освен това досега сме пътували няколко пъти с TEZ Tour в чужбина и винаги са били супер изрядни, точни и изпълнителни във всички свои задължения.

Хубавото при работата с тях е, че документи и плащания минават онлайн, не се налага никакви срещи, а в същото време са на линия за въпроси и коментари.

Изследвания, ваксини и карантини:

На отиване бяхме с антигенен тест, защото за 3 дни не отговаряме на изискването за 14 дни след последен прием на ваксина. На връщане минахме супер лесно и бързо през проверката на българското летището, защото с ваксина е най-лесно. Останалите хора се редяха на опашки, записваха се, даваха данни и трябваше да извършат тестове в определен срок.

Ваксинирайте се, ако искате да пътувате по-бързо и лесно 🙂

Децата до 5 г/ Боян е на навършени 5 и не подлежи на тестове / не правят изследвания.

Ние бяхме се подготвили със сертификати за нашата ваксинация – новите и старите носихме със себе си.

Пътуване с деца със самолет:

Най-важното – да са подготвени предварително, да знаят къде и какво ще им се случи. Ние пускахме видеа и говорихме доста преди това. Дъвки при излитане и кацане. Близалки и солети също вършат работа. Свалих филмчета от HBOGO , но трябва да знаете, че те са с определен срок за гледане, така че се подсигурете с други + игри, карти и подобни за занимание. Носех и сокчета, вода, защото този полет беше чартърен и нямаше почти нищо в самолета. Сокът се купува, но когато поисках, беше свършил 🙂

Разходки и пазаруване в Анталия:

След пазара ни в Одрин очаквах същите цени и условия, но попаднахме в мол, където цените бяха доста завишени, а изборът ограничен. Така че не препоръчвам да се пазарува от курортни селища като Белек и подобни. За гривни, дрънкулки, подправки и чай е ок. Най-изгодно е да се пазарува в долари, но с евро и турски лири също няма проблем. Просто си смятат курс както им дойде на ума.

Престой и развлечения в хотела:

Хотелът, който избрахме, беше IC Hotels Santai Family -, но тъй като той отваря след нашето настаняване, бяхме преместени в друг от същата верига: IC Hotels Green Palace . Нямам никакви забележки по стаи, хигиена, спазване на мерки срещу COVID-19, обслужване, забавления и съоръжения. Всичко плащаш предварително, затова в рамките сякаш е “безплатно” 🙂 Включително консумация от мини бара в стаята, който постоянно се зарежда. Игрите на дарц, тенис на маса, мини голф, всякакви спортни занимания, храни и напитки по всички барове и заведения.

Вижте видеото от престоя ни в Анталия, за да усетите атмосферата и емоциите:

Ако се чудиш, банските ни са MAZI Swimwear 🙂 Виж цветове и размери тук: https://instagram.com/maziswim <3

Времето през юни:

На мен ми беше хладно на 26 градуса да влизам във водата, на децата също да ползват аквапарка, който беше разделен на 2 – за мъници и за големи. И все пак успяхме да се заредим със слънчеви емоции по цял ден. Другия път ще изберем септември, дори октомври.

Препоръки, ако пътувате за първи път на ваканция с малки деца със самолет:

 • подгответе децата с хубави емоции и ги накарайте да визуализират или направо им пуснете да гледат клипчета какво ги очаква
 • вземете си лекарства, не ни се наложи, но никога не се знае кое кога ще пусне сопол, ще се удари или ще вдигне температура, ще изгори на плажа / за това ползвам винаги https://dermax.bg/ или ще го ухапе някое насекомо.
 • Сложете си някоя любима играчка в дамската чанта – в моя случай карти за игра / Cleverbook / , колички или малко Lego, защото пистолети и пушки не е добра идея за проверка на летището 🙂
 • в ръчния си багаж можеш да носиш мини вода / адаптирано мляко / за децата, малки опаковани храни за всеки случай
 • ако носиш топка, не забравяй да изпуснеш въздуха, преди да се качиш на борда
 • виж паспортите на цялото семейство – трябва да са валидни 6 м преди влизане в чужда държава
 • запамети всички полезни номера на агенция и застраховки, за да не се налага да търсиш по спешност
 • сложи допълнителни дрехи в ръчния си багаж + кърпички за всеки случай / аз ползвах тези на https://drisla.bg/product/kompresirani-bambukovi-karpi-drisla-12br , защото са компресирани и заемат много малко място, а са супер лесни за ползване/
 • изберете хотел, който е близо до летището, за да може трансферът да е кратък и децата да не откачат в автобус / микробус /
 • уверете се, че сте в настроение за нови приключения с малки и големи 🙂

Ще се радвам да споделите вашия опит с пътуване с деца със самолет за първи път и ваканция в чужбина под видеото:

https://www.instagram.com/tv/CQLOfqPD6dI/?utm_medium=copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments