Дневник на една “изключена” от интернет и социалните мрежи инфлуенсърка

0

От 22.10.2022 до 02.11.2022 ме нямаше онлайн. Имах планове да си почина, да планирам следващи активности и просто да спра комуникационния шум, от който завися от сутрин до вечер. Някои от намеренията си реализирах, други не точно, но след 11 дни без интернет на телефона и социални мрежи, само с мейл сутрин и вечер, ето какво се случи:)

Ден 0: петък 21.10.2022

подготовката ми се състоя главно в планиране на живот без интернет, който дори и смешно да звучи, включва някои особености, а именно:

  • да сваля карта на София, защото когато имам среща на някое непознато за мен място, няма как да стигна:)
  • да сваля аудио книги
  • да сваля по 1 филм в Netflix & Disney +
  • да подготвя книги за четене
  • да сложа всички приложения на социални медии в една папка на телефона с име NO, за да не ги трия и свалям после пак

  • да създам план за следващите 11 дни какво и кога ще правя, не, че нямам по принцип, но сега не включваше телефон и компютър, а не бях на ваканция на някое екзотично място, а в София, вкъщи 🙂
  • да предупредя най-близките ми в деня преди да изляза от нета, защото когато си 24/7 онлайн и изведнъж нямаш дори iMessages, като нищо някой ще реши, че съм умряла или болна
  • да уговоря така задачите и ангажиментите си с клиенти и партньори, че да не се налага да влизам в Instagram или другаде 11 дни без изключение за нищо
  • да подготвя асистентката ми какво трябва да прави онлайн от мое име
  • да се настроя, че нищо не изпускам и няма какво толкова да се случи 🙂

Ден 1: събота, 22.10.2022

Когато вечерта в петък изключих data от телефона си, оставих лаптопа вкъщи и отидох на гости на майка, предупредих семейството, че ако искат да се свържат с мен, ще се наложи да е с телефонно обаждане или смс (платен, не през нет), не бяха много очаровани, но никой не ми направи забележка 🙂 По време на футбола на Боян, четох книга. По време на шофиране, не си поглеждах телефона. По време на занимания с децата, не проверявах нищо онлайн. Вечерта бях на живо изпълнение на Глория и беше просто чудесно. Не усетих липса нито за миг на телефон, комуникация или хора.

Ден 2: неделя, 23.10.2022

Когато си била на парти, а синът ти има футбол в 9 сутринта, хич не ти е до телефон, а ти е само до оцеляване 🙂 За улеснение на живота заведох децата на кино и за първи път гледах филма с тях. И двете го забелязаха и отбелязаха като голямо събитие “Мамо, гледаш филм, как е?:) “ Вечерта очаквано и планирано си четох книга вместо да докосвам телефона.

Ден 3: понеделник, 24.10.2022

Планираната ми лазерна епилация в KN център за красота мина без сторита в Instagram, екипът беше много изненадан, че съм без интернет и социални мрежи, но всички ме поздравиха за решението, колкото и странно да е то. После минах през мейли и подготовка за презентация в УНСС пред студенти по Дигитален маркетинг, готвих доста повече от обикновено тези дни и си лягах рано, 21 най-късно.

Тук ми правят пилинг – втори от общо шест, които ще се случат скоро 🙂

Ден 4: вторник, 25.10.2022

По време на моето безинтернетие бях доста активна офлайн: събития, срещи, сбирки с близки хора. Посетих и Digital Trends, конференция на profit.bg. Беше в Sofia Event Center в Paradise Mall, където останах очарована от новия интериор, но по-интересното беше, че без нет на телефона не можех да видя програмата, не можех да проверя някои новости, които чувам от лектори и като цяло беше приключение, което ми беше интересно да преживея. Видях се с доста познати и всички те коментираха, че е странно да ме няма онлайн:) Както споменах, през тези дни готвих доста повече и прочетох доста повече страници от книгите.

Ден 5: сряда, 26.10.2022

Един обикновен ден на майка без интернет включва посещение на очен лекар с едното дете, забавление с двете деца после, футбол с първото дете, готвене и малко мейли.

Ден 6: четвъртък, 27.10.2022

След срещите, които организирах по време на моето изключване и не си поглеждах телефона нито веднъж, докато бях в компанията на хората, дойде естественото желание на най-близките ми: да си включа поне data на телефона, за да не дават пари за смс, защото им усложнявам живота да пращат old school sms-и 🙂 или просто децата искаха да им пусна интернет за техните устройства. Пречупих се и пусках при определени ситуации интернет не телефона, но нито веднъж не посегнах към социалните, с което искрено се гордея. Дори в моменти, в които чаках на опашка, на светофар или “скучаех” за минута другаде, не го направих, което за мен си е цяло огромно постижение.

Купих си нови блинк-блинк обеци за настроение 🙂

Вечерта имах лекция в УНСС пред студенти в магистратура по Дигитален маркетинг и говорих за работа с инфлуенсъри. 2 часа не млъкнах и беше доста освежаващо. Исках да проверя нещо да им покажа в Instagram, но отново не докоснах телефона.

Ден 7: петък, 28.10.2022

По време на моето изключване имах мейли и телефонни обаждания дали съм сърдита, дали съм жива, дали съм болна, как съм, което ми показа, че съм направила грешка като не съм обявила, че няма да ме има 11 дни онлайн. Друг път като реша да си почивам, ще обявя, за да не се тревожи никой. На 7-ми ден социалните все още не ми липсваха по никакъв начин.

Ден 8 и 9 : събота и неделя , 29.10.2022 и 30.10.2022

Събота и неделя сякаш липсата на социални и нет не се усеща толкова, защото навън с децата е по-лесно, а и винаги си нося книга в чантата, така че никога да не скучая, докато те се забавляват. Среща с приятелка винаги върши добра работа, но пък все стои въпросът “Добре ли си, в депресия ли си”. Добре съм, но кой знае, може и в депресия да съм 🙂

Ден 10: 31.10.2022

Когато кумата ти, на която и ти си кума, има рожден ден, денят е празничен и преминава с приятелки на спа, за което грам не ти хрумва, че можеш да ползваш телефон. Е, за снимка може, но и другите имат телефони все пак 🙂 Маскирах се като Бяла чистителка на Черна карма за Helloween 🙂

Ден 11: 01.10.2022

Усещането за предстоящото включване увеличава напрежението и вече нямам търпение да видя кой и какво ми е писал.

Ден 12: 02.11.2022

Връщането онлайн

Станах в 6 и проверих всички съобщения. Ама не защото исках, а защото Деян пожела да строим Lego в този час 🙂

Какво ми липсваше най-силно:

безсмислената или супер смислената комуникация с най-близките във Viber & Messanger. Но нямаше как да реализирам само нея, затова спрях всичко. Йогата на телефона също ми липсваше, но правих упражнения от телевизора в Youtube.

Какво не ми липсваше изобщо:

да вляза просто да видя какво става. Бях се настроила, че нищо не изпускам и проработи.

Какво изпуснах:

на практика нищо важно освен да комуникирам работни задачи в социалните мрежи.

Какво ми помогна най-много:

да не виждам телефона, да не виждам иконите на социалните мрежи пред мен, както и да имам тежка офлайн програма, която да не ми позволява да мисля за онлайн.

Какво не беше ОК:

работата ми е нон-стоп в социалните и по време на срещи или за да свърша работен ангажимент, постоянно трябва да проверявам профили на инфлуенсъри и бизнеси, което в случая спря за 11 дни. Когато чета статия и има линк, не знам къде води, а често беше към социалните профили на фирмата, затова спрях да кликвам върху линкове 🙂 Постоянно генерирам мое съдържание и ако не го комуникирам в социалните мрежи, губя трафик.

Ползите:

От 6 часа на ден станаха 13 мин screen time

От 115 постоянен пулс стана 80- 85

Получих доста мили обаждания

Усетих, че имам контрол над себе си и не беше изключително трудно, както си го представях

Оставих мозъка ми да поработи без постоянен обстрел от информация

Почувствах се по-спокойна

Върших всичко, което и със социални, така че установих, че не ми пречат. Само мъжът сподели, че го слушам по-внимателно, когато говори 🙂

Промених навици за телефона нон-стоп в ръката

На моменти забравях или не знаех къде е телефонът ми

По време на срещи не изкарвах телефона

Измислих някои нови неща за работа

Най-големият минус

Без социални мрежи не мога да работя пълноценно и ако се изключвам пак, ще трябва да е контролирано, а не изцяло.

Какво изключих:

Instagram

Facebook

Messenger

TikTok

BeReal

Twitter

LinkedIn

YouTube

Pinterest

Viber

What’s up

Telegram

Clubhouse

Какво Оставих:

Телефон

Смс

Мейли

Уеб на лаптопа

Как ще продължа:

Ще планирам такива почивки на всеки 4 – 8 месеца по 5 дни

Ще общувам по-активно с близките ми онлайн , защото сега ги ограничих

Ще спра да отговарям на мига на всички

Мога да живея без социални , но не искам 🙂 телевизия не съм гледала по никакъв повод не съм усетила никаква липса. Майка ме попита как се информирам за случващото се: по радио в колата или от най-близките ми.

П.с.

Книгите, които прочетох

“P.S. Харесвам те” – от издателство “Емас” е и е супер тийнейджърска. И там, както при мен, младежите не използваха телефоните си, а си разменяха бележки, благодарение, на които се влюбиха един в друг.

“Лошият круиз” – от издателство “Сиела” е и богатият се влюбва в бедната сервитьорка, ама не е голяма новина, защото той си бил влюбен в нея от яслата. Супер забавна и мила история, която те учи да бъдеш себе си, а не да се криеш за грим и очаквания на обществото каква да бъдеш.

Какво сготвих

Шкембе чорба

Картофени кюфтета

Свинско със зеле

и подобни, за които трябва малко повече време.

Какво презентирах пред студенти Дигитален маркетинг в УНСС

Виж презентацията _UNWE-Presentation-Radostna-Influencers-min

Ако имаш въпроси, вече съм онлайн навсякъде, но не гарантирам кога точно ще ти отговоря 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments