Детето ти не просто се увлича по компютърни игри, а иска да ги прави? Виж програмата за обучение в сферата на гейминга

0

Следя развитието на ARC Academy от ден 1 в България и съм много радостна, че днес ви представям Петя Григорова-Попов, директор “Развитие на студенти” в Академията, която е първият Happiness Manager в България. В Saatchi&Saatchi Sofia, развива образователните формати, вътрешните инициативи и щастието на екипа. Успешно развива стажантската програма на Publicis Groupe Bulgaria, форматите Saatchi Circle, Taalks&Taalks, както и магистърската програма “Реклама и Бранд мениджмънт”. Мотивира я да помага на хората да откриват пътя си, да се развиват и да бъдат успешни. Интересува се от спорт, пътуване и откриване на нови неща.

Моите момчета са малки, но ако ти имаш деца, които се увличат по гейминга, визуалните ефекти и всякакви визуални дигитални направления, нашият разговор с Петя може да се окаже супер полезен и вдъхновяващ за теб 🙂

Radostna mama: Кои сте вие и защо ви е важно да обучавате младежи в сферата на гейминга?

Петя от ARC Academy: ARC Academy основана през 2019 година и е първата не само в България, а и в региона академия, която подготвя хора за работа в гейм, филм и креативната индустрия. Насочили сме се в тази посока, защото вярваме, че тези индустрии са много привлекателни за младите хора. В същото време гладът за таланти, за квалифицирани кадри от страна на бизнеса е голям. Именно заради това в ARC сме приели като своя мисия да бъдем арката, свързващото звено между младежите с талант и мечти и техните бъдещи работодатели.

Radostna mama: ARC Academy може ли да замести университет в сферата и защо?

Петя от ARC Academy: Програмите на ARC Academy са двугодишни – това е една от основните разлики с университетското образование. Обучението e концентрирано и практически насочено. След първия въвеждащ семестър, в който даваме възможност на студентите да научат повече за различните направления – Concept art, 3D Art, Game Design, Animation & VFX, се концентрираме върху практиката. Студентите непрекъснато получават задачи и обратна връзка от своите лектори. В рамките на последния, четвърти семестър, студентите работят заедно по общ проект – създаване на видеоигра. Така нареченият Game Lab симулира работата в студио за видеоигри и развива работата в екип. Това дава възможност студентите да се подготвят за работа в студио и да се развиват. Щастливи сме, че вече има две игри, създадени от наши студенти – Chainer и Caim.

Radostna mama: Как родителите възприемат творческите желания на децата им ученици да се развиват в сферата на игрите и визуалните ефекти?

Петя от ARC Academy: Гейм индустрията не спира да расте, като още преди няколко години изпревари по приходи филмовата и музикалната индустрия взети заедно. Все повече родители подкрепят желанието на децата си да се развиват в тази сфера, защото осъзнават, че игрите могат да бъдат наистина перспективна професия. Преди няколко месеца направихме проучване на нагласите на родителите спрямо гейм индустрията. 80% от родителите имат позитивно отношение към гейм индустрията и смятат, че децата им могат да се реализират в нея.

Radostna mama: За кого вашите обучителни програми са подходящи и за кого тотално не стават?

Петя от ARC Academy: Подходящи са за всеки, който иска да се развива в гейм и креативната индустрия – както ученици, които завършват училище, така и хора, които желаят да се преквалифицират и да сменят попрището си. Това, което търсим, е мотивацията и желанието за развитие, за учене. Портфолиото е важно, но не е решаващо. По време на обучението студентите се учат да боравят със специфичните софтуери, които се използват в реалната работна среда. Залагаме и на така наречените soft skills – да могат да презентират проектите си, да споделят идеите си. Едно от основните неща, на които искаме да научим студентите, е да работят в екип. Това умение е наистина важно за бъдещото им професионално израстване. По-малко его, повече екипна работа.

Radostna mama: Какви са цените ви?

Петя от ARC Academy: Обучението в ARC Academy следва най-добрите световни практики. Всички преподаватели са хора, които работят в гейм и филмовата индустрия. Залите ни са оборудвани с компютри, които отговарят на стандартите на тези индустрии. В този смисъл таксите отразяват това, което студентите получават. Благодарение на партньорите ни от гейм и филм студиата у нас организираме конкурси за стипендии за обучение в програмите ни. Съвсем скоро предстои нов – следете информацията на сайта ни и в социалните канали Facebook и Instagram.

Radostna mama: Разкажете за вашите летни академии – с каква насоченост са, за кого са, какво е натоварването и реално какво получават участниците в тях след като ги приключат?

Петя от ARC Academy: Летните ни академии са подходящи както за ученици, така и за млади професионалисти. Заетостта е в рамките на половин до цял ден, което ги прави идеални за ученици, които искат да уплътнят част от лятната си ваканция и да научат нещо ново. Summer Game Dev Camp по Програмиране стартира със 70 участници, като по-голямата част са гимназисти, но имаме и работещи, дори и една учителка. Крайната цел е всеки участник да създаде своя видеоигра от рода на Pacman. Академията по илюстрация започна на 11 юли, като в нея също се включат хора от всякаква възраст с афинитет към рисуването и дигиталните изкуства.

Radostna mama: Кои са вашите преподаватели, с какво се гордеете в ARC Academy?

Петя от ARC Academy: Всички преподаватели в Академията са професионалисти, които работят в гейм и филм индустрията, като някои от тях са на много високи позиции като Танко Шокеров – студио мениджър на Gameloft Sofia – едно от най-големите студиа у нас, Борислав Богданов, арт директор на Snapshot Games и други. Това прави обучението изцяло практически насочено и дава възможност на студентите да научат как се правят нещата “от кухнята”. Със сигурност едно от нещата, с които се гордеем, е фактът, че над 85% от нашите завършили студенти намират работа в индустрията и продължават да се развиват в нея.

Radostna mama: За финал: какво препоръчвате на децата, които преминат през вашата академия – да продължат с обучението си в България, в чужбина, да започнат веднага работа и после да мислят за университет или как вие виждате бъдещето на младежите?

Петя от ARC Academy: За радост на младите хора, които тепърва започват професионалния си път, живеем във време, в което има голяма нужда от талант. Що се отнася до гейм и филмовата индустрия, в България кариерните възможности са разнообразни и привлекателни – програмисти, 2D художници, 3D артисти, продуценти, тестери, специалисти по VFX (визуални ефекти)… списъкът е дълъг. Геймингът не познава географски граници – игри, които се правят у нас, се играят навсякъде по света. В същото време имаме лектори и завършили студенти, които работят от България за компании в чужбина. Вариантите са много, стига човек да следва мечтите си и да работи здраво.

Radostna mama: Много благодаря за вдъхновението, което носите на младежи и заинтересовани в сферата, а аз съм сигурна, че нашите деца тепърва ще се увличат все повече от възможността да създават свои игри, продукции и визуални изкуства онлайн 🙂

Лично аз съм харесала страницата на ARC Academy във Facebook и с интрес следя всичко ново, което предлагат:

https://www.facebook.com/arcacademysofia

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments