Различните видове интелигентност: Разкрийте талантите на вашето дете – част 2 от поредицата “Ефективният родител”

0

Амбицията на родителите с първите деца е огромна. После идва второ. Някой път трето и четвърто и вече не сме така надъхани да водим децата на 100 занимания за развиване на спортно тяло, бърз ум, хармонична личност 🙂 Поне аз така си мисля. Затова, когато прочетох книгата на “Клевър бук” “Различните видове интелигентност: Разкрийте талантите на вашето дете” много се зарадвах, че и у дома можем да стимулираме 8-те вида интелигентност у децата ни, както и на нас самите.

Теорията за 8 вида интелигентност е на Хауърд Гарднър, роден през 1943 г – американски когинитивен психолог и професор в Харвардския университет. Той е изучавал болестите, причинени от мозъчни поражения и е стигнал до заключението, че съществува връзка между мястото на поражението и изгубените или намалени способности. Така с времето той определя 7 вида интелигентност, а малко по-късно добавя и 8-ми вид:

  • Музикално-ритмична
  • Телесно-кинестетична
  • Вербално-лингвистична
  • Визуално-пространствена
  • Логическо-математическа
  • Междуличностна
  • Вътреличностна
  • Натуралистична

Тук можете да видите определенията за всеки вид интелигентност и да прецените къде сте вие и вашите деца:

https://cleverbook.net/razlichnite-vidove-inteligentnost-razkrijte-talantite-na-vasheto-dete

Това, което ме впечатли в тази книжка с 80 страници е полезното и практично знание, което дава под формата на таблици и ориентир кога какво да правиш, за да развиеш интелигентността на детето си. Но най-много ми хареса идеята, че ако детето ни се развива отлично в една сфера, ние трябва да работим и за другите, а благодарение на първата да подпомагаме процесите, където среща трудности.

Винаги са ме дразнили вече утвърдените тестове за интелигентност, които сякаш са доста математически и логически, а ние сме толкова всестранно развити, че трябва да има и друг начин да се измери интелигентността на децата ни. От тази книга разбрах за нов тип тестове, които се прилагат в САЩ и се наричат WPPSI (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelliganece) за деца от 2 до 6 години и WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children ) за децата от началното училище до 17 години. Тези тестове са въведени в средата на 20-ти век от американския психолог Дейвид Уешлер. Те измерват вербалната интелигентност, в частност речника и разбирането, разсъждаването и логическия капацитет. Това вече ми звучи по-приемливо за тест за интелигентност:)

Книгата за различните видове интелигентност ме накара да се замисля как ние делим децата на “отдава му се, не му се отдава”, “добър е в спорта, смята бързо”, като загърбваме редица други таланти и възможности за развитие на интелигентността им. В САЩ теорията за различните видове интелигентност е приета в света на образованието след появата на книгата “Frame of Mind” от Хауърд Гарднър през 1983 г. После във Франция приветстват идеята, благодарение на Брюно Урст и неговата “За удоволствието да учиш” от 1997 г. Тепърва ще видим и при нас кога и как ще дойде тази идея, а после и как ще се внедри в образователните процеси.

Книжката на “Клевър бук” е тънка и лесна за употреба с практични задачи и съвсем точни указания как да се спомогне развитието на една или друга интелигентност у детето. Според мен е полезна и за възрастни, които искат да надградят себе си, да допълнят умения и усет за околния свят. Има и таблици за разпознаване на различните видове интелигентност, както и 8 отделни страници за всеки вид интелигентност с идеи, които да предоставите на детето, за да са в хармония всички негови таланти, като тази:

Тази книга е подарък за цялото семейство, който всеки с малки деца трябва да си направи, за да се ориентира лесно как да подхрани този букет от интелигентности у детето, че и у себе си 🙂

Повече за книгата вижте тук:

https://cleverbook.net/razlichnite-vidove-inteligentnost-razkrijte-talantite-na-vasheto-dete,

а ако искате да прочетете какво мисля за “Как да помогнете на детето ви да порасне с Монтесори – част 1 от поредицата “Ефективният родител”, четете тук:

Ще се радвам да обсъдим тази и още подобни теми в профила ми в инстаграм:

https://www.instagram.com/p/CBfVOI7DFGh/?igshid=170zxapp85mke

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments