15 книги за бременност и отглеждане на деца, които избрах да чета

0

Когато забременях за първи път, бях много развълнувана, веднага си купих няколко книги и започнах да чета какво ме очаква. В някои от тях имаше доста странни мисли и предложения, така че не всички книги, които ще изброя по-долу ви препоръчвам, но поне ще знаете какво да очаквате, ако попаднете на тях или случайно някой ви подари.

Най-любимите ми и полезни книги са

Бременна жена – ръководство за употреба

Автор: Сара Джордан, д-р Дейвид Уфбърг

и Бебето – ръководство за употреба

Автор: Д-р Луис Боргенихт и д-р Джо Боргенихт

Не защото има толкова полезна или невероятна информация, а защото всичко е направено графично, супер лесно е за разбиране, проследяват се подробно проблемите, които вълнуват бременната и майката в първите месеци. Начинът на поднасяне на информация е толкова схематичен, че сякаш разглеждаш компютър, на който тряба да инсталираш нови програми. И авторите определят книгите са като инструкции за експлоатация, съвети при неизправност и указания за поддръжка през бремеността и първата година. Лично на мен ми звучи супер американско, което не е изненада, предвид това къде живеят авторите.

Бъдещата майка. Какво тряба да знае всяка бременна жена

Автор: Мари-Клод Дьолае

Това е една френска книга, изадена през 1989 г, която аз получих като подарък от брат ми, който пък случайно я взел втора ръка от пазара. Хубавото й е, че проследява бременността по седмици и евентуалните проблеми, които възникват във всяка от тях. Още по-полезното е научната информация, която дава за различни болести по време на бременноста, например какво се случва, ако майката има СПИН или каква кръвна група се очаква да бъде детето спрямо тези на майката и бащата. Харесаха ми съветите към бъдещата майка за всеки отделен период, както и техниките за дишане, кога и как да тръгнеш за болницата.

 

Отглеждане и възпитание на малкото дете

Автор: Колектив. Анастасия Атанасова, Любомир Божков, Величко Гатев, Линка Исаева и още

Една българска книга от 1984 г., написана от научни и медицнски лица, от педагози и диетолози, психолози и педиатри. Това е едно отлично ръководство с много картинки на бебета как да се повиват, кърмят, хигиенизират, къпят и какво ли още не. Много полезни са и снимките на стъпките при масажирането на малкото бебе.

Съветите са изцяло ориентирани към новите родители, на които за пръв път им се налага да чистят очи на новородено, например. Не забравяйте, че се почистват винаги с отделни тампони, напоени с топла вода в посока от външния към вътрешния ъгъл на окото.

Има схеми за хранене, количества и дори рецепти с полезни храни за вече захранените деца.

Отлична и практична книга.

Грижите за бебето и детето

Автор: Бенджамин Спок

Вероятно това е най-известната книга за отглеждане на дете не само у нас, но и по света. С десетки президавания, си остава настолно четиво за нас, че и за нашите родители, които са ни отглеждали с нея. Това е българското издание от 1979 г. под редакцията на проф. Бакалова.

Това, което доста ми допадна в неговите теории и предложения за отглеждането на децата, е “Имайте доверие в себе си”. И е точно така. Всеки родител знае кое е най-доброто за детето му, дори и на околните да им изглежда по различен начин. Като дългогодишен педиатър, д-р Спок е видял стотици случаи и описва общото между тях, което в повечето случаи е валидно и за вашето дете. И той като другите автори, говори за храненето на децата, за хигиената, но и за най-честите болести при малките, за ежедневните проблеми, с които се сблъскваме и как да се справим безболезнено с тях. Книгата проследява растежа на детето, така че ще намерите и полезна информация и за възпитанието му след втората година, та чак до пубертета, което признавам си, все още не съм прочела.

 

Как да отгледаме здраво и щастливо дете

Автор: д-р Ира Маркова

Най-хубавото в тази книга са каретата в сиво, които обобщавата полезната информация от всяка глава. Всичко друго е някак познато, очаквано и ако сте прочели поне една книга преди това, вероятно тази ще ви се стори скучна.

 

Какво да ядеш, когато чакаш дете

Автор: С. Е. Хатауей, Х. Е. Мъркоф, А. Айзенберг

Храненето по време на бременност вълнува почти всички бъдещи майки, за това и аз отделих специално време да се запозная по темата. Тази книга посочва най-важните групи храни и количества, които да се приемат, както и множество рецепти и примерни менюта за деня. Не ми допаднаха особено, тъй като са повече за чуджи държави и пазари, но извлякох всичко адекватно за България.

Има и глава, посветена на това какво да яде кърмачката, което също е доста практично.

Храненето на бебето

Автор: проф. Д-р Лиляна Трифонова

Схематична, с полезна информация и черно-бели рисунки, тази книга може да бъде използвана като наръчник, от който лесно да се информирате кога и по колко тряба да яде бебето. Има и решения на някои проблеми, свързани с храненето.

 

По-здрави бебета. Всичко за храненето от раждането до 2 години

Автор: Магдалена Пашова

За мен това е една доста противоречива книга и вероятно най-известната на нашия пазар за храненето на бебетата. Не мога да не съм скептчино настроена към автор, който още в първите си страници заявява, че няма жена, която да не може да кърми. Страшно крайна е към използването на адаптирани млека, а всички ние с проблемно кърмене знаем, че това е животоспасяващо в някои случаи.

Полезното е рецептите, които предлага за различните възрасти, но аз лично не съм им фен, защото в повечето случаи ми идвт доста здравословни и ангажиращи за приготвяне.

 

Масаж и гимнастика на бебето

Автор: Доротея Панталеева

Най-тънката и най-пълната с картинки книжка ми помогна супер много в първите месеци на бебето. Не се налага да мислиш или помниш – отваряш и следваш стъпка по стъпка масжните движения според възрастта на детето ти. Има и диск към нея, което си е направо находка.

Книга за майката и бебето

Автор: Елизабет Фенуик

Книгата представлява дебело практическо илюстровано ръководство за родители. Пълна е с много цветни снимки, схеми и информация за всеки период от растежа на бебето. Описват се раждането и отглеждането доста схематично и ми допада, че можеш да провериш решение за всяка ситуация, която те тревожи.

Това бяха книгите, които четях, преди да се роди Боян. Сега съм на етап, в който имам нужда да надградя знания в посока отглеждане на две деца с малка разлика, за психологическото им развитие и адаптация един към друг. Поради тази причина се сдобих с четири нови книги.

 

Когато се появи детето

Автор: Франсоаз Долто

Когато се появи детето“ е заглавието на популярна ежедневна рубрика в Радио „Франс Eнтер“, излъчвана от 1976 до 1978 г., в която Франсоаз Долто отговаря на писма на слушатели. Темите са разнообразни, препоръките – конкретни, основани на богатия й опит на психоаналитик. И все пак за мен тази книга е по-скоро изненада, защото въпросите, на които тя отговаря са далеч, далеч от нашата действителност. Във Франция по това време явно е разпространен моделът с поне 3 деца, постоянно ги вълнуват темите за нудизма или пък за боя над деца от страна на изнервени родители. Лично аз не намерих отговорите, които ме вълнуват на този етап. Но е интересно да се види какви проблеми имат французите.

Малкото училище – голямото начало

Автор: Мириам Сежер

Книгата помага на родителите, които ще изпращат децата си за пръв път на детска градина. Предвид факта, че Боян е още в ясла и имам поне година, докато се сблъскам с този проблем, реших да я оставя да почака.

Има няколко думи и за яслата, но ако детето ти вече е добре адаптирано, не ти тряба да четеш.

Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“

Автор: Анна Бикова

Все още не съм започнала да я чета, но ми е горещо препоръчана от други майки, та реших да се възползвам и аз от знанията, които предлага авторката.

Според нея от книгата ще научим следното:

Как да научим детето да заспива в креватчето си, да си подрежда играчките и да се облича само.

Кога трябва да помогнем на детето и кога ще е по-добре да се въздържим.

Как да изключим „майката перфекционистка” в себе си и да включим „мързеливата майка”.

Защо свръхопеката е опасна и как да я избегнем.

И още много неща.

Ще мога да споделя дали е вярно, когато я прочета.

Трудните деца

Автор: Андрю Фулър

Предстои ми да имам второ момче. Тревожа се, че в нас ще настане хаос и дори и да не са “трудни”, ще са момчета, много вероятно с воеволни, инатливи, непокорни, със свое мнение по всеки въпрос. Ето защо добавих в колекцията си и тази книга. Не съм я прочела още, но ми звучи обещаваща, дори и само заради факта, че авторът й е мъж, психотерапевт.

И като бонус ще споделя, че Ръководсто за кърмене / рекламна е на Philips Avent и можете да я получите на всяко събитие за бъдещи майки / за мен беше супер настолно ръководство в първите дни на ужасяващото кърмене.

Малка книжка за новородените / отново рекламна от Pampers / е супер четиво за минути, в които се запознаваш с всичко най-важно за бебето.

И две безплатни мобилни приложения от мен:

The Bump &

   

What to Expect

Свалих си ги още в началото на бременността и всяка седмица ти изпращат нотификации какво се случва с бебето, с тялото ти и какво да очакваш.

Супер полезни са ми и след раждането, защото нотификациите продължават и за посрасналото дете, като ти изпращат информация винаги за това, което ти е проблем в този период.

Сега съм още по-доволна, защото регистрирах втора бременност и отново получвам за бебето, в случай, че съм забравила какво ме очаква.

Това са няколко книги и източници, от които аз се уча. Винаги ще ми е полезно да споделяте и вие вашите, за допълваме знанието заедно.

Междувременно, не забравяйте да следите за още снимки и нова информация  Instagram  профила ми: https://www.instagram.com/radostna/

До скоро,

#RadostnaMama

 

 

 

 

 

 

 

 

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments