11 причини да пратя децата на ясла около първата им година

0

Боян тръгна на ясла на 1.1 г. , не защото ние с баща му искахме, а защото той ясно и категорично показа желание. Залепяше се за оградата на яслите и градините около нас и не искаше да си тръгва изобщо от там. Беше проходил на 11 месеца, така че бяхме някак спокойни, че ще се справи. Отне му около 2 седмици да се адаптира и вече почти 2 години по-късно не е спрял да обича да ходи на ясла.

Това е първата снимка, която ми изпратиха от яслата, 30 мин след като го оставих 🙂 Скъп спомен и май пророних сълза, осъзнавайки колко е пораснало детето 🙂

 

Деян е на 10 м. В момента разучаваме възможности за пускането му в ясла на 11 месеца. Намерили сме няколко заведения, в които могат да го приемат, но или няма места, или още не сме ги видели на живо.

Ето какви са нашите семейни доводи и моите като майка и активно живееща жена:

1. Пускането на ясла в по-ранна възраст позволява на детето да се адаптира по-бързо и лесно, защото все още не е развило такава силна привързаност към човека, който се грижи за него. Може да е майка, татко, баба или гледачка. Това няма значение. По-лесно се разсейва с играчки и раздялата не е така осъзната и трудна.

2. Сблъсъкът с вируси и бактерии от други деца се преодолява по-леко, ако дадете детето на ясла в пролетно-летния сезон по мои наблюдения. Тогава децата са повече навън. В частните ясли са по-малък брой, защото някои отиват при баби и дядовци, други на ваканции.

3. Свършва зорът по приспиване и късно лягане на малкото дете. Връща се така изморено и изпълнено с емоции, че до 20.30 най-късно вече е в леглото и не се налага всяка вечер да прекарвате по час в приспиването му.
Това е снимка от момент след яслата и по-точно на третия ден.

4. Учи се на дисциплина, възпитавана от колектива, а не от това, че някой му е казал да направи това. Гледането на другите / ако са по-големи, още по-добре / деца е ключово важно според мен.

5. Проговарят по-бързо. Поне при Боян се случи така.

6. Учат песни, стихчета, участват в групови занимания, които за една майка е доста трудно да осигури ежедневно на детето си.

7. Към втората година ви пестят усилията да учите децата да ходят на гърне, да се обличат и да се мият сами. Истинско блаженство е да се върне детето у дома и да прави всичко само, без да си си мръднал пръста за това. Да са живи и здрави лелите!

И сега няколко довода за жената и семейството:

8. Майката вече може да бъде личност отново, което означава да работи, да почива активно или пък да си бременее на воля с второ, трето или поредно дете. Да гледа бебе или пък да шета на воля. Да помогне финансово на семейството като работи.

9. Комуникацията с детето става по-ценна и стойностна, особено ако преди това е била напрегната, поради някаква причина – било то наличие на второ дете, скука при майката и детето или пък постоянно мислене как да свършиш всички задачи и да общуваш пълноценно с детето си.

10. Ако се е оплаквала от умора, скука или пък друго, свързано с майчинството, сега е времето да преосмисли и реши кое наистина я прави щастлива. Да отдели време за себе си, за съпруга си и за семейното спокойствие.

11. Не ти се налага постоянно да ангажираш някого да гледа детето, за да отидеш на фризьор, маникюр, да се наспиш или да си изпиеш кафето, докато е топло 🙂

Това съм аз 5 дни след като дадохме Боян на ясла хах

P.S. Първите дни на ясла за малкото са вълнуващи и емоционални, а за мен бяха леко стресиращи, тъй като ходих да дебна Боян около двора на яслата – как е, какво прави, грижат ли се за него, плаче ли, някой закача ли го. Бях в истински ужас, че не зная какво прави всяка една секунда. Но на третия ден се успокоих и го оставих да си живее на спокойствие, а аз се захванах активно да почивам,

#Radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments