Зелената детска градина на бъдещето, в която всичко се преизползва за творчество, говори се на немски език и няма нито един телевизор (в София е)

0

Да, тази частна немска детска градина се намира в София, съвсем достъпна е, а децата, родителите и екипът й работят, обучават се и се забавляват заедно. Нека ви разкажа по-детайлно 🙂

Преди около месец се срещнах за първи път с Мирела Деннер, директор на Частна немска детска градина „Веда“ на среща в кабинета й. Бях впечатлена от целия ни разговор за програмата, за начина на управление, от активностите, които имат ежедневно + всички часове на немски, за която тя спомена. Почти не повярвах, затова помолих да посетя градината в реално работно време, когато 5-те групи са активни и мога да видя всичко на живо.

Започнах с най-малките.

Влизам в групата и какво да видя, полу-бебета, полу-дечица пеят на немски. Заслушах се да не би да греша, но не грешах. Немски си беше, с пиано и настроение. Децата на по 1.6-2.6 години ритмично тактуваха, докато някои дори и танцуваха в ритъма на песничката. Музикалният педагог превключи на българска песен и децата отново запяха и запляскаха. Чак не ми се вярваше. Все пак моите са в държавна градина и ние като родители нямаме достъп до заниманията им, особено сега в условия на пандемия, затова вероятно ми стана така мило и приятно да видя процеса на живо.

Следващата ми визита беше стаите за игра, обучение и спане на втора група.

В частна немска детска градина „Веда“ се грижат за индивидуалните нужди на всяко дете

Там бях силно привлечена от едно легло с различно одеяло. Оказа се, че има дете, което поради здравословни алергични причини се налага да спи с донесена от дома му завивка. Като родител веднага се замислих колко спокойна ще се чувствам да изпращам дребните в такова заведение, където да се съобразят с индивидуалните му нужди.

В градината се честват български и немски празници

Във всяка стая, където минах, имаше ръчно изработени от децата, учителите и родителите украси и декоративни елементи като например кукери от торбички, хартиено табло с рождените дни на децата, естествени материали като клони, листа, хранителни продукти, използвани по най-интересен и забавен начин.

Естествените материали са предпочитани за всяка група и творчество

По случай 8-ми март децата бяха подготвили и специални подаръци за майките си- сърца от картон, боб и леща с канап. Е, много мило ми стана да видя подредени тези сърца, чакащи своите майки да ги получат и си представих гордите деца, че са успели да развълнуват най-милите си.

В трета група се случи така, че да попадна на подготовката им за тържество.

Тържествата са редовни и с участието на родителите при спазване на всички мерки за безопасност

Поканиха ме в салона им, където децата репетираха танци, с които да изненадат майките си, а от учителките разбрах, че малките ще поканят родителите си на танц и ще ги научат стъпките, така че да го направят заедно. Стори ми се супер забавна идея. В градината всяка група има народни и латино танци като задължителни от програмата, както и всяка група работи с музикален педагог + пиано, а на най-малките разрешават дори да свирят на него, защото те са наистина любопитни и с нетърпение очакват да пипнат всичко. Някои от тях дори знаят и определени тонове на пианото 🙂

В една от групите децата играеха свободно, преди следващото им занимание, където имах възможност да усетя спокойната и балансирана среда, както и да видя децата в реална комуникация помежду им.

Супер впечатлена бях и от групата, в която учителката четеше пасаж по пасаж немска приказка,

спираше и питаше децата например

Кое животно е направило това”, повтаряше думата на немски, а всички в хор казваха животното на български език. Така премина четенето на цялата история, което лично за мен е чудесен начин за четене с разбиране, интеракция с децата и запомняне на нови думи + историята.

Най-силно развълнувана бях от 5-та или предучилищната група в Частна немска детска градина „Веда“,

където децата изучаваха немската азбука с песни, въпроси и отговори, изкарваха ги на дъската да посочват букви, после им задаваха въпроси на немски за думи с тази буква и усещането беше за истинска еуфория, но в стриктен учебен процес. Трудно се описва, но усещането беше, че тези деца наистина се забавляват, докато учат, а и на практика се вижда как знаят материала. Веднага след този час имаха свободно време за игра, в което видях как изкарват всякакви игри за развиване на въобржение и мисъл, като конструктори и друг тип занимания.

Книгите са избор на децата, а не задължение

Огледах се в помещението и видях две етажерки с книги. Директорката ми обясни, че едната е на български, другата на немски език и преди лягане всяко дете, което желае си взема книжка и си чете. Не, защото някой ги кара, а защото така естествено те са пожелали. В стаята забелязах още куп елементи и се оказа, че всички са сътворени от децата и учителите от рециклирани материали, които са попаднали в градината по една или друга причина.

Хареса ми идеята за „пощенска кутия”, която децата сами са направили от подръчни материали и имат надписани имената им на всяка кутийка. Там те получават писма с похвали и много рядко критики, а в петък четат публично кой какво е получил през седмицата.

Децата сами я измислят и създават, после заедно се вълнуват какви писма са получили

Дворът е просторен, има съоръжения, но това, което ме усмихна е, че децата, които искат, карат тротинетки на воля. Нещо, на което моите лично биха се зарадвали искрено. Видях и къде садят растения, правят си собствена градина, отглеждат си своите семенца.

Храната не се приготвя на място, но пък има специално разливно помещение, което си помислих за кухня с готвене. Всяка група има помещение с шкафчета, както и закачалки, където зимата можеш да си оставиш грейка за игри в снега навън. Мирела ми разказа как в хубаво време се стремят да изкарват повечето занимания навън, което допълнително затвърди положителното ми мнение за градината.

По време на моята визита в частната немска градина видях и подготвените за родителите и децата материали, с които щяха да правят мартенички и отново да са заедно в този процес.

Децата постоянно създават нещо сами

Разбрах, че в градината следват немските празници и по тях тече иновативната авторска образователна програма, която екипът на „Веда” създава и поддържа години наред. Съвсем естествено е децата и родителите после да изберат Частно средно училище с немски език „Веда”. Впечатлих се, че е лицензирано от МОН през 1998 г., което го превръща в частно заведение с над 20 годишна история.

Мога да разказвам още и още за детската градина, която Мирела Деннер ръководи, защото прекараните часове там ме вдъхновиха и увериха, че точно така трябва да се преподава на малките деца, които са енергични, любопитни, но и все още без установени навици, а с индивидуални нужди.

Повече за начина на управление и мислене на основателите на градината можете да видите в интервюто им за mammi.bg, а детайли за предлаганите услуги и обучение като

изкуства, йога, логопед, музика, народни танци, немски, родителски срещи, ски училище, спортни занимания, танци, театър, футбол в статията за „Веда” в материал на „Детските градини“.

За среща с директор и посещение на място ползвайте тези контакти и да знаете, че винаги можете да направите тестови ден на детето ви там, за да прецените по-добре дали е неговото място:

0893306239

kindergarten@wedaschule.com

Препоръчвам и да последвате профилите им в социалните мрежи, защото са наистина активни там, споделят за дейностите на децата, за игрите и постиженията им, за всичко, което творят и учат и на мен ми е доста интересно 🙂

https://www.facebook.com/kindergartenweda/

https://www.instagram.com/kindergartenweda/

Винаги можете да пишете и на мен за лични въпроси 🙂

П.С. Този текст е в партньорство с Частна немска детска градина „Веда“ и се надявам да съм успяла да ви предам искрената си емоция и наблюдения от моите посещения там.

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments