Разсиновяване и осиновяване, изоставено и задържано дете – разказвам ви за една среща със силна емоция

0

По принцип темата за осиновяване не ме вълнува много. Струва ми се далечна, сякаш не ме засяга. Сякаш като не е на дневен ред за нашето семейство, този въпрос изобщо не съществува. НО! Преди седмица бях на посещение във фондация “За нашите деца” и тогава разбрах, че аз лично мога да бъда полезна, да помогна и да допринеса за тяхната дейност. Заех се, защото го приех като предизвикателство!

Но нека разкажа първо за една дума, която научих в офиса на фондацията. Не я бях чувала преди това и нямах идея, че изобщо съществува. Думата е

РАЗСИНОВЯВАНЕ.

Логично означава процес по прекратяване на осиновяване. Разбира се, законодателството дава различни възможности това да се случи, винаги се минава през съд, но по-интересното за мен беше статистиката в България – при какви условия и защо родителите, които са осиновили дете искат да го върнат в системата. Няма да изпадам в конкретика, но бях впечатлена да разбера, че има немалко случаи, в които осиновителите искат да започнат процедура поради неразбиране между двете страни и най-вече в периода на тийнейджърство.

Коментари и анализи не ми се иска да правя, но ще разкажа друго и то е за осиновителите. За мен това са хора – герои, смели и решителни, всеки носещ своята лична и обществена мотивация, както в България, така и в чужбина. Те преминават през сериозна процедура по одобрение, която включва доста повече от битови условия и причини за желание да имаш дете у дома, родено от друга жена. Има семейства, които чакат с години, за да получат така желаното дете, но не се отказват. На тях се възхищавам искрено. И на тези, които не искат да върнат децата си след 2-3-10 години!

И защо разказвам всичко това? Защото преди да се стигне до осиновяване и разсиновяване, има бременност и отказ от родителски права. И точно тук аз и ти, и твоите приятели, и моите близки можем да помогнем.

Можем да направим така, че по-малко млади майки да оставят децата си в родилното, по-малко бедни жени или такива без семейна подкрепа да се откажат от най-свидното си, носено девет месеца в утробата им.

Можем да направим така, че броят на изоставените деца да намалее, броят на осиновените да порасне и така да върнем човешкия баланс в обикновения ден на този така или иначе объркан свят.

Представи си едно момиче на 16 години, бременно от любимото си момче, но без подкрепа от семействата им. Представи си една млада жена на 25, бедна под прага на допустимия минимум, носеща бебето на непознат мъж. Представи си студентка, дошла от незнайно село в големия град, уплашена и несигурна не само за бебето си, но и за своето утре.

Всички те имат нужда от подкрепа, добра дума, конкретни действия, за да запазят своето бебе. Аз и ти лично няма как да й помогнем, защото изобщо не я познаваме, но пък фондация “За нашите деца” го прави. Всеки ден. За всяка една изплашена и самотна жена, пожелала отказа от майчинство за своето дете. Оказват подкрепа с екип от специалисти, психолози, педагози, медиатори, съветници, които знаят какво правят. Оказват подкрепа с материални и нематериални блага, от които бъдещите майки да се възползват, за да се справят с новия си живот – с или без новороденото. Благодарение на работата на фондацията през 2019 година спасени от изоставяне и трайна раздяла с майките си са 342 деца, а 1428 деца и техните родители са получили социална и психологическа помощ. Информацията е официална и е публикувана тук:

https://www.doppelherz.bg/za-nas/podkrepa-na-deca-v-nuzhda/

Как точно се случва ли? Като екипът на болниците ги информира за тези жени и те отиват да работят с нея директно на терен. Новото законодателство изисква писмен отказ от майка и баща, баба и дядо на детето, което ми се струва, че преди е липсвало, защото много баби и дядовци изобщо не знаят, че там някъде детето им ражда друго дете.

От месец септември 2020 година фармацевтичният бранд Допелхерц започва дългосрочно сътрудничество с фондация „За нашите деца“.  С всяка закупена опаковка Допелхерц® Актив Мама и Допелхерц® Имуно за деца  ние също можем да подкрепим каузата на фондацията за превенция на изоставяне на бебета и малки деца. И аз лично искам да съм полезна. И аз лично искам да подкрепя двете организации и така някак да знам, че вероятно точно днес едно бебе остава с майка си. За доброто на бебето. За доброто на майката. За доброто на цялото ни общество.

Майка съм на 2 деца, родени в любов и силно желани. Надявам се накой ден да имаме и трето бебе и не бих искала дори да мисля какво е да изпаднеш в ситуация на мисли за изоставяне на собственото си бебе. Още днес ще взема една опаковка от включените в кампанията продукти  Допелхерц® Имуно за деца , а ако забременя с трето, ще приемам редовно Допелхерц® Актив Мама , подходящ преди бременност, по време и след това по време на кърмене. Целта на Допелхерц е да дари 20000 лева още в рамките на първата година от сътрудничеството си с фондацията. Защо да не им помогнем това да се случи по-бързо?

И не си мислите, че осиновените деца са някаква химера. Те живеят сред нас и са наши приятели. И все пак нека помогнем на повече майки да останат с децата си, а на тези, които са избрали да осиновят, да не стигат до процес на разсиновяване.

Защото както моята приятелка Криси Нановска сподели днес с мен “Когато родиш, ти не ставаш майка. Ти ставаш родилка. Майка се става всеки ден, докато живееш с детето у дома”. Вярвам, че това е точно така <3

P.S. Всички ние можем да се възползваме безплатно от услугите, които фондация “За нашите деца” предлага на деца и родители, свързани със забавено развитие, проговаряне, физическа активност, проблеми при развод, психически разстройства или други сътресения в семейна среда. Вижте повече на https://www.detebg.org/ или дарете директно средства тук: https://www.detebg.org/bg/dari-sega/.

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments