Моите първи 30 дни с режим и упражнения в живота: 9 см по-тънка талия, 5 см по-малък ханш и още големи промени

2

Момичета, това не е реклама. Това е текст за мотивация, много усилия и пот, промяна на хранене и светоусещане. И всичко това с Ирина Атанасова ♡

Лятото започнах да ставам рано и да правя йога. Вече писах по темата тук, така че продължавам с 30-дневното предизвикателство на Ирина Атанасова.

Срещнах Ирина случайно през февруари в една спа хотел. Хареса ми излъчването й, някак сериозна и в същото време спокойна ми се стори. 6 месеца по-късно се свързах с нея, за да работим заедно. Вече бях извървяла дълъг път на осъзнаване и нужда от промяна. Не е като да съм се събудила с идеята “Днес ще отслабвам” и хоп да се захвана. Все пак поддръжам 54-55 килограма и ми се струваше съвсем ок на моите 160 см.

Първо започнах с ранно ставане и йога. После продължих с йога и малко зумба. Преминах на леко ограничаване от снаксове, сладкиши и пържено. Говорих с Ирина в продължение на 2 седмици, докато най-накрая дойде време за начало на моето приключение, наречено УПРАЖНЕНИЯ и РЕЖИМ.

Започнах ентусиазирано:

  1. Взех дрехи за спорт – за мен това е изключително важно, защото някак те надъхват, правят те да изглеждаш по-секси, удобни са и не ти се навират в лицето докато висиш с главата надолу / поза down dog в йогата /.
  2. Вечер си представях как ще протече сутрешния ми ритуал – вода с лимон, 7-8 минути йога за разтягане, 7-8 мин кардио / аз го правя с Pamela Reif, защото е сладка, музиката е свежа и някак не ме напряга и депресира с трудност. Всеки ден правя само happy workout с нея. / После идва трудната част – упражнения на Ирина за корем. После заължително се къпя, защото за първи път в живота си се потя и вмирисвам 😀
  3. Музиката – тя се оказа от изключителна важност, защото може да ти помогне, или тотално да те демотивира. За йогата използвам музиката и позите от приложението DOWN DOG, за Pamela – музиката, която върви в клипчето й, но за коремните – там се видях в чудо: каква музика да избера, че да ме вълнува, надъхва и мотивира. Когато мъжът ми видя на какво правя упражнения, щеше да припадне – Ed Shareen, Perfect 😀 Не звучи като да е за спорт, нали? Но аз имах нужда от следните неща:
  • силна емоция, която да ме отвлича от на моменти доста трудните упражнения;
  • красив клип, който да ме отнася другаде;
  • музиката, която да ме вълнува;
  • история и лица, за които да мисля.

Музикалният ми избор включва още изпълнители като Shakira – заради ритъм и супер якото й тяло, което не е кльощаво, но чудесно се справя с кълченето:) Papi Hans & Azis, които в дует показват как се прави музика, пък и доста са потренирали, за да имат тези голи тела в клипа. 50 cent, заради лудите партита, за които ми напомня. Сканду, Тита, Криско, песните ми от сватбата … все музика, която не звучи като за спорт, но във всяка песен аз намирам лична мотивация, лична причина да продължа с увеличаващия се брой упражнения и с невероятно трудния за мен планк накрая. Според мен всеки трябва да намери неговия микс от песни или просто да си пусне Spotify, които винаги имат готови плейлисти.

4. Инструкторът ми Ирина изигра ключова роля в това да започна, да премина и да се справя успешно с това предизвикателство.

Спорт вкъщи за много майки и жени звучи като скучно, досадно и невероятно занимание, заради липса на време и мотивация.

Точно тук Ирина свърши чудесна работа за мен. Комуникирахме онлайн и по телефон. Споделях й менюто си, а тя ми правеше забележки къде греша. За мен това е ключово – градивна критика, дисциплина и да се отчитам на някого. Нито една забележка на Ирина не ме е накрала да спра, да се откажа или “да си правя, каквото си знам”. С нея намерих баланса, от който имах нужда. Все пак за 35 години никога не съм била толкова сериозна в режим и упражнения. Пробвала съм различни хранителни промени, ходене в зала, но частично и бързо съм се отказвала. Сега искам да продължа и да го превърна в начин на живот.

5. За храненето – в началото се подготвях 10 дни и повече, преди да започна. Исках тялото ми постепенно да свикне с промените и наистина се получи. Ако някой ми беше казал, че ще издържа месец и половина без парче шоколад, торта или пържени филийки, никога нямаше да повярвам. Досега винаги съм мислила, че каквото ти се яде, трябва да го изядеш, че режими и ограничения те правят нещастна. Оказа се, че с годините мисленето ми се променя и вече искрено се радвам на банан с мед и орехи 🙂

А режимът, който Ирина ми подготви, беше съвсем лесно изпълним, защото не стоиш гладна, не се ограничаваш от чак толкова неща, важно беше да се науча да съчетавам храните правилно, а тя разрешава да се готви с малко сметана, което съвсем ме зарадва. Освен това редовно споделя идеи за режимно хранене в нейните профили и това ме изкефи още повече:

6. Вода и крачки – да се пие вода казва всеки. Аз по принцип доста пия, но с това ново за мен физическо натоварване, пиенето на вода стана още по-лесно и естествено. Правя поне 10 000 крачки на ден не само защото се налага, а защото е такъв денят ми. Все пак упражненията са 5-6 дни в седмицата. Имаш поне 1 -2 дни почивка, в които не бива да се залежаваме:)

7. Подкрепящ кръг от хора – дали ще са семейство, приятели, хора в една група с еднакви интереси, каквато е групата на Ирина – Стегнат корем с Ирина Атанасова

или пък последователи в Инстаграм, ти избираш, но е важно да ги има. За мен те свършиха повече от мотивиращата музика:)

8. Резултатите – честно да призная не виждам моите резултати в сантиметри отразени в тялото ми. Някак не виждам да съм отслабнала, да съм намалила талия, ханш, НО други го забелязват, а и метърът не лъже. Тук е важно да отбележа, че меренето в началото е досадно, но после става като мания, искаш да се мериш сутрин и вечер, което няма особено голям смисъл 😀 Ирина препоръчва да се мерим всяка седмица, но тук малко наруших правилата, както се вижда в таблицата с дати и размери. Сигурно се чудите как така на финала сантиметрите на талията съвсем започнаха да падат – сякаш намалих още повече храната и увеличих движението. Сякаш с приближаването на края на предизвикателството исках да съм в супер форма, за да напиша хубава цифра. Поне за мен така проработи.

9. Радостта накрая на 30-дневното предизвикателство: едно е да видиш на лист едни числа, друго е бельото вече да ти е голямо, да минеш пак на рокля размер S, да сложиш пола и да не приличаш на бременна хлебарка, да се чувстваш свежа, подмладена и някак във форма. А благодарение на йогата – мога да си вдигам високо крака горе 😀

Аз продължавам. Ако имаш нужда от малко мотивация, виж видеото ми тук, не е само за спорт, а като цяло:

https://www.instagram.com/tv/CEqrjvIpSq6/?igshid=1hz2te23pnc76

Днес ще празнувам този голям за мен успех и той не се крие в новите ми мерки, а в това, че не се отказах, че бях сериозна и дисциплинирана, че ставах преди децата уикенда, че пропуснах само 1 ден упражнения, но завърших успешно програмата.

Затова че не докоснах нито един бонбон, с който ме черпиха през този месец, нито едно чипсче, което друг ядеше до мен, нито хапка “грешна” храна, въпреки че имах право на разпускащ ден в седмицата, не се възползвах от него, защото понякога допусках грешки в режимното меню без да искам и реших, че така ще компенсирам.

При мен се получи след подготовка, правилен инструктор и силна воля. Ще ви държа в течение как продължавам, но щом аз мога, значи всеки може. Все пак аз бях най-заклетият анти-спортър сред всички мои познати:)

Благодаря на Ирина Атанасова / https://instagram.com/ira_atanasova /, но и на всички, с които споделях ежедневно до кой ден съм и как се чувствам в Инстаграм, получавах похвали и надхъване, нещо, без което нямаше да се справя:

https://www.instagram.com/p/CFRfaZ2judx/?igshid=pt3cnk2xd1z4

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

2 comments

  1. Бояна Тоскова 18 септември, 2020 at 14:58 Отговор

    Ирина наистина е страхотна! Изключително зареждаща и грижовна! Поздравления за постигнатите резултати! 🙂

Post a new comment