Научна лаборатория вкъщи за деца от 5 до 12 години

0
Научна лаборатория вкъщи за деца от 5 до 12 години

Преди години за пръв път чух думите на Бенджамин Франклин “Кажи ми и аз ще забравя. Научи ме и ще запомня. Накарай ме да го направя и ще се науча.“ Тогава не им обърнах особено внимание, но после с книгите, които чета за отглеждане на деца все повече се затвърждава усещането у мен, че за децата най-голямата радост през деня е да ги научиш на нещо ново, а няма как това да се случи, без да им дадеш шанса те да опитат да го направят сами, дори понякога нещата да се объркат.

Вкъщи постоянно правим опити – често един експеримент трае 1 минута, а чистенето след него 10, но това не ни спира да го правим пак и пак. Затова когато научих, че

научна лаборатория за деца “Байлаб” става дигитална и всеки ще има свободен достъп до нея, без регистрация,

а дори може да се ползва и офлайн – бях “ехааа”, точно това ми трябваше. По принцип е за деца от 5 до 12 години, но когато разгледах някои от опитите, разбрах, че мога да ги приложа и вкъщи за по-малките деца.

Ние вече сме правили експерименти вкъщи за плътност и тежест на веществата с олио и течен сапун + вода, но с някои от видеата в безплатната лаборатория ще надградим знания, като добавим мед и оцветена вода, за да си направим истинска дъга у дома.

Особено актуалната тема за миене не ръце е представена по супер забавен начин, който и най-малките дечица ще оценят – с боядисан течен сапун, който да нанесем върху ръцете си, на които предварително имаме ръкавици. От пръв поглед се вижда колко повърхностно и частично мием ръцете си, защото не всичко се боядисва веднага, а трябва да минем между пръстите, по дланите, на върха на ноктите. Жестоко! Вече няма да има дете, което да не се постарае при миенето на ръце, защото винаги ще си представя къде би оцветил сапунът.

Да запалим децата към науката е нещо, което можем да им подарим за цял живот. И е така лесно – книжка, експеримент, проба – грешка. Обяснение, разказ, смях и пламък в очите. А ако децата се докоснат до науката чрез игра и забавление още преди училищна възраст, то си мисля, че ще се окаже най-добрата предпоставка за последващото учене с желание и амбиция за успех.

“Байлаб” на bayer е подарък за всички нас – и родители, и малки деца, и ученици, защото с подръчни средства у дома можем да създадем цяла лаборатория. Съдържанието е на български език и е подходящо за деца на възраст между 5 и 12 години. Част от него можем да сваляме на компютъра си и да го ползваме без интернет в удобно време за нас.

Когато аз започнах да гледам едно видео, после още едно и следващо, разбрах, че съм „зарибена“ да науча още нещо, да предложа на децата вкъщи още някое забавление, без дори да се налага много да мисля за него. Защото науката е навсякъде около нас и просто някой трябва да ни посочи къде да я търсим и видим:)

„Кои научни процеси ни помагат за приготвяне на закуска?“, „Как да си направим лава-лампа или преспапие у дома?“, „Как цветята утоляват жаждата си?“, „Каква е връзката между науката и карането на колело?“, „ Правилно ли мием ръцете си?“ са малка част от въпросите, чиито отговори дават ресурсите на „Байлаб“. Екипът учени на TechnoMagicLand разработи видеа с интересни експерименти, които да допълнят съдържанието на дигиталната лаборатория.

Достъпът до всички материали в „Байлаб“ е безплатен и без нужда от регистрация от 23.11.2020г., като съдържанието ще се обновява на регулярна база.

Първото видео, което аз ще пусна на децата и заедно ще направим у дома, ще бъде „ Правилно ли мием ръцете си?“ – цветно и забавно е, а знанието от него ще се ползва поне по няколко пъти на ден 🙂 Кое ще е първото видео, което ти ще избереш? Виж на bayer.bg/baylab и нека научните експерименти завладеят и твоя дом ♡

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments