На пазар в Одрин през 2022 – заслужава ли си?

0

Първи отговор – не точно:)

Втори отговор – има неща, за които си заслужава 🙂

Трети отговор – и за разходка не е лошо в хубаво време + някои артикули са наистина по-евтини, виж ги вкрая на текста 🙂

Преди около две години посетих Одрин и описах преживяването си тук:

През 2022 на 03-ти април се върнах от Одрин и мога да споделя новите впечатления, а те се обобщават накратко така:

 1. Минаване на границата в петък към 14 часа е супер, защото няма почти никакви коли, за по-малко от 15 минути се минава.
 2. Отново Margi outlet ми е любим
 3. Синият пазар е истинско приключение, ако не си фен на пазарите, но пък там можеш да намериш някои по-евтини неща като ядки, иначе Nike е любимата марка на всички продавачи 🙂
 4. Пърженият черен дроб (джигер) е все така вкусен.
 5. Лирата е с нисък курс, но пък цените са увеличени.
 6. В Mirgos има розов и други цветове фондан, както и разтворими пакетчета Starbucks.
 7. Балните и сватбени рокли все още са по-евтини, отколкото в България.
 8. ALAN SUITES – ÜNİSİTE е по-хубав хотел от Ottoman Palace Hotel
 9. U.S. Polo Assn си остава все така приятен и с цени, които си заслужават
 10. Waikiki е по-зареден и вероятно със съвсем малко по-евтин.

Ето и някои детайли, които ми направиха впечатление и заради които бих се върнала отново в Одрин, но вероятно след година-две: търговците уважават българите, ама наистина се усеща. Колкото и да зависят от нас като потребители, те го правят да е хубаво и приятно, да искаме да пазаруваме при тях:

 • приемат левове / не навсякъде, де/
 • има доста български надписи
 • разбираме се на българо-турски
 • грижат се за бонуси и “промоции и кампании” на пазара

Храната в ресторантите и в уличните заведения е вкусна и макар да не е на предишните цени, пак ми изглежда леко по-ниска в сравнение с българските заведения. А хлябът им е просто разкошен, мога само това да вечерям 🙂 Баклавата е ясна 🙂

Храната в магазина: пазарувах в Mirgos, издадоха ми карта на касата, така че се възползвах от по-ниските цени, но все пак не усетих нещо да е по-евтино. Готиното беше обаче, че открих продукти, които не съм виждала в нашите магазини като готовите смеси за кексове и сладкиши на Otker. Взех и готово нарязано и овкусено дюнер месо, което ядох предишния ден в заведение и много ми допадна.

ОЛИОТО: топ темата от последния месец. Цената там на промоция е 5 лв литър, но има царевично олио, което е по-евтино от слънчогледовото.

Дрехите: за децата най-смислено е да се пазарува от LC Waikiki и Polo според мен, но има и доста други възможности по пазара. Проблемът е, че масово пише Nike 🙂

Роклите: ако ти предстои бал или сватба, да знаеш, че цените на роклите варират от 900 до 5000 лири, но за 200 лв можеш да си вземеш доста сносна. Аз избрах красива вечерна елегантна рокля за 600 лири / около 36 евро / и ако ти се мери и оглежда със сигурност има добри оферти.

Обувките: за децата от Deichmann ми се видя най-разумна покупка, а за мъжа от US Polo ASSN, а за мен възможности валяло. Възползвах се за сандали, за маратонки, цените варират от 24 до 100 лв в зависимост от модели и марки, но едни сребърни сандали за много специални случаи аз купих за 24 лв от закрития пазар на центъра.

За дома: за втори път купувам килим от пазара и съм супер доволна. Около 20 лв излиза едно с размер 80 на 2 м, около 30 лв е 80 см на 2 м. В любимите ми магазини Karaca, English Home, Madame Coco и Mudo Concept можеш да пазаруваш доста готини неща за изискан дом, а в TAC чудни чаршафи. Този път не съм обръщала внимание на цените, но са горе-долу като в България с тази разлика, че ние нямаме Кaraca тук 🙂

Ресторанти и хотели: не мога да препоръчам, защото не сме търсили специално и не сме проучвали, преди да заминем. Отсядала съм в Ottoman Palace Hotel и в ALAN SUITES – ÜNİSİTE и между двата вторият е по-готин и по-скъп. Не знам нито едно име на ресторант, но където и да сме седнали, навсякъде е било вкусно и с нормални цени, готино обслужване и ни остана храна за вкъщи.

Границата: минавала съм сутринта и следобед. По-смислено за мен е следобед и в двете посоки, съответно петък-неделя. Това са дните, в които ние сме пътували.

Пазарите: просто приключение бих ги нарекла 🙂 Има доста находки като червени и шарени маслини и евтини мандарини:)

Децата: има забавления за децата в града, площадки и катерушки, в Margi outlet има влакче и площадка пред ресторантската част. В другия мол също има някакви забавления за деца. Моите не съм ги водила, но виждам, че доста българи го правят.

Нощен живот: никаква идея няма, защото след пазара си лягам и се готвя за втори и трети ден, но пък си мисля, че няма да е лошо да се поразходиш вечерно, ако си там 🙂

Какво да видиш: джамии и центъра.

Вместо заключение ще ви споделя някои реални цени от касови бележки, за да се ориентирате кое колко струва:

Дамаски маратонки US Polo ASSN: 599,95 лири

Детски кецове Nike: в Одрин са 599.99 лири, а в България 89,90, което прави около 15 лв по-ниска цена в Труция 🙂

LEGO® Marvel Super Heroes 76145 – Въздушно нападение на Eternals – в Одрин го купих за 159.90, а в София е 23.90, около 4 лв разлика има 🙂

Килограм ядки шамфъстък от Синия пазар: 150 лири, докато в случаен сайт в България е около 30 лв за килограм. Тук разликата е по-осезаема предвид курса на лирата от 0,125 лв.

Мога да споделя още цени в случай, че ви вълнува, пазя си бележките да дам отчет на мъжа:)

Въпреки че има разлика в цените, преди беше по-евтино, но пък екскурзия, нови неща и вкусна храна не са за изпускане. Аз си прекарах чудесно отново 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments