Станислава от Try Again за секънд хенд културата и вдъхновението от дрехите втора употреба

Обичам интересни истории, хора и особено амбициозни жени и майки, които мечтаят, творят и създават бизнеси от своето хоби и вдъхновение.

Станислава Симидчийска е една от тези вдъхновяващи жени. Преди близо 5 години, заедно със съпруга си Константин Симидчийски, основава една от първите копирайтинг агенции у нас – CopyVibes. Компанията работи успешно в България и чужбина, а Станислава неведнъж е била лектор на различни събития, свързани с дигиталния сектор и създаването на съдържание.

Писането обаче не е единственото ѝ поле за изява. Години наред модата е сфера, която вълнува съзнанието ѝ. Познава в детайли работата на Анна Уинтър (гл.ред. на Vogue USA) и Карин Ройтфелд (бивш гл.ред. на Vogue Fr.), чела е не една и две биографии на основоположници в индустрията като Коко Шанел, скандалната фамилия Гучи, Карл Лагерфелд, Ив Сен Лоран и много други. Интересува се не толкова от трендове, колкото от класически и устойчиви решения в модата. Едно от вдъхновенията ѝ в това направление е първата корица на Анна Уинтър за Vogue – тази, в която главната редакторка съчетава деним с висша мода.

Затова не е изненада, че решава да превърне и тази любов в бизнес – създавайки онлайн магазин за селектирана мода и аутлет TryAgain. Платформата е съвсем нова, но вече беше забелязана от “24 часа”, които я наредиха сред големите победители в престижния си конкурс “Големите малки”.

Поканих я да си говорим за дрехи втора употреба, които аз нося с радост, а и много други са като мен, защото ни е приятно да знаем, че сме попаднали на находка, че тези дрехи няма да бъдат изхвърлени и им даваме втори живот.

Има и още куп причини, но да ви запозная със Станислава:

Ти управляваш копирайтинг агенция, а през 2022 отвори и премиум онлайн магазин за second hand дрехи, защо, как се случи всичко?

Писането винаги е било моя голяма професионална любов. Започнах кариерния си път в онлайн медии, след това със съпруга ми създадохме наши собствени такива (сем. Симидчийски са собственици на сайтовете vibes.bg, hubavajena.bg и fermerite.com – бел.ред.), а след това, съвсем естествено, поне според мен, се насочихме и към копирайтинг.

Модата обаче е сфера, която винаги ми е била близка до сърцето. Обожавам да чета биографии на дизайнери и други професионалисти от сектора. Вдъхновявам се от истории като тази на София Аморузо (препоръчвам ви да прочетете и/или да гледате Girlboss, където е разказана историята на бранда ѝ Nasty Gal, който вече не е неин, между другото). Vogue за мен е институция. Любовта ми към модата се съдържа и в един много любим мой цитат от “Дяволът носи Прада”: “Don’t you know that you’re working at the place that published some of the greatest artists of the century? Holston. Lagerfeld. De la Renta. And what they did, what they created, is greater than art. Because you live your life in it.” (“Не знаеш ли, че работиш на място, публикувало някои от най-великите артисти на нашия век? Холстън. Лагерфелд. Де ла Рента. И това, което те са направили, това, което са създали, е по-велико от изкуство. Защото живееш своя живот в него.”).

В България нямаме история на модата, не и в мащабите, познати от Франция и Италия например. Политически така ни се е стекъл животът. Днес вече познаваме големите брандове, но живеейки в 33-годишен преход, пак не можем да си позволим да ги носим. Поне повечето от нас.

И тук идва секънд хенд културата. Един достъпен начин да притежаваме марки, които не са в бюджета ни. Не говоря само за големите имена в модата. Говоря и за по-малки, които обаче също държат цени, недостъпни за средностатистическия ни сънародник. Истината е, че не всеки може да даде 400 лв. за риза, яке или дънки. Но може да намери същите за 40 или дори по-малко.

Това си поставих като мисия, създавайки TryAgain. Да направя модата достъпна. Защото за мен брандовете не са просто етикети, а символ на качество. По-добри материи, по-устойчиви във времето, по-добри кройки, които остават в гардероба задълго.

Как се продава втора употреба онлайн в България, има ли още предразсъдъци?

Мисля, че и да има, вече са нищожни. Днес пазаруването втора употреба е осъзнат избор и не е нужно да е свързан само и единствено с липса на финанси. Дори напротив – много хора в добро финансово състояние пазаруват секънд хенд, защото там откриват находки и високо качество. Защото ценят и парите си, и природата. Бързата мода е един от най-големите замърсители, а създаването на класически гардероб с помощта на дрехи втора ръка се бори именно с този проблем.

На какво залагаш в твоя онлайн магазин, което те прави съвсем различна от останалите на пазара?

На премиум качество. Всяка дреха, която е в магазина, е била ръчно подбрана от мен и от екипа. Оглеждаме я от всички страни, за да сме сигурни, че няма забележки. Е, все пак и ние сме хора и от време на време пропускаме да видим някое липсващо копче или разшит шев, но всичко е щателно заснето, за да е наясно клиентът какво купува.

Подбираме дрехи на познати брандове и се стараем да ги предлагаме на възможно най-добри цени. Целта ни не е да имаме много артикули в магазина, а да имаме качествени дрехи в него. Ако следващата седмица ви предстои интервю за работа, рожден ден, бал или друго събитие – да отворите TryAgain и да знаете, че със сигурност ще намерите нещо подходящо с няколко клика.

Къде е мястото на зелените идеи в живота на българската майка предприемач?

Когато става въпрос за опазване на природата, предпочитам да не го правим само на думи. Действията са най-добрият пример и затова TryAgain се роди с мисия – не просто да говорим за зелени идеи, а да помагаме за осъществяването им. Ето защо за всяка поръчка над определена сума нашите клиенти получават и бурканче мед от български производител – това е нашият начин да помагаме на пчелите и родните медопроизводители.

Ако трябва да избереш само 1 артикул веднага от tryagain.shop, кой би бил той и защо?

Обожавам тази рокля: https://tryagain.shop/produkt/nova-cherna-roklya-john-zack/.

Дай два съвета на майките, които искат да имат свой онлайн магазин и тепърва проучват кое как да се случи.

Ще ми е трудно да посоча само два, но нека опитаме.

  1. Намерете си добър екип. За да функционира един магазин, са нужни много хора – от разработчици за сайта, през счетоводител, през човек (или няколко), който да качва продуктите, до фотограф, маркетинг специалисти и др. Трудно е сам човек да съвместява всички тези роли, а не е и нужно. Съсредоточете се върху бизнеса си, а всичко останало възложете на екип. Може и да нямате нужда от всички гореизброени, но със сигурност ще ви трябват поне няколко. Моят съвет е да не опитвате да правите всичко сами, защото ще загубите ценно време, енергия, а и вероятно няма как всички дейности да извършвате на 100%.
  2. Заредете се с търпение.

Аз вече поръчах от Try Again блуза, жителка и палто и вече оглеждам празничната селекция от бляскави тоалети за мен, за децата и мъжа 🙂 

 

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Какво е вашето дете – орхидея или глухарче