Край на скуката след градина или училище – календар ни дава 365 идеи

Тя завършва Журналистика в Софийския университет и Начална педагогика в Пловдивския университет. Работи като редактор в сп. Forbes, а в момента е в майчиство с малкия й син Калоян.

Миналата година Covid-19 я сварва бременна вкъщи, когато много нейни приятели започват да й звънят с молба да им даде идеи какво да правят с децата вкъщи. Така се ражда „365 идеи“ – Златина Георгива събира чудни идеи за образователни и забавни активности от учителската си практика и от опита си в сферата на образованието, за да ги предостави на всички нас.

Аз обаче имам един такъв въпрос към нея:

Радостна мама: Не мислиш ли, че на всички ни омръзна да играем с децата вкъщи и да измисляме нови занимания? Какви препоръки даваш в този случай?

Златина, 365idei.bg: Заниманията вкъщи се оказаха неизбежни в пандемията, но отвъд COVID-реалността, заниманията с децата са част от ежедневието на всеки родител и е наша отговорността да помислим за разнообразни преживявания (не само игри и не само учене), с които да обогатяваме детството им.

Може да си организираме разходка в планината или пикник през уикенда, танцово шоу през делничните вечери, съвместно семейно готвене, да покажем на децата някои от игрите на нашето детство, да ги научим на важни житейски умения или да споделим с тях някои от тънкостите на професията си.

Знам, че когато се приберем изморени след работа вечер, не е лесно да измислим как да прекараме качествено време с децата си. Но е безкрайно важно и ако вечерите са единственото време, което имаме с децата, заслужава ли си да ги пропиляваме?! Имайки всичко това предвид, създадох календара с „365 идеи“, който да помогне с по една идея всеки ден за интересно, забавно, образователно и семейно време.

Радостна мама: Как опитът ти в медии и училище ти помогна да създадеш този толкова богат на идеи календар?

Златина, 365idei.bg: Работата ми в училище беше основното вдъхновение, всъщност голяма част от идеите сме изпробвали заедно с моите ученици. По-късно навлязох още по-дълбоко в света на образованието като координатор и обучител в „Заедно в час“ и срещите ми с десетки учители ми показаха, че те са в непрестанно търсене на нови и интересни проекти за учениците си.

Преподавателите в начален етап са много креативни и често залагат на творчески проекти, но е важно да мислим за цялостното развитие на децата – това включва развитие на различни умения и грамотности, наблюдателност и себепознание, любопитство към света, научни експерименти.

Опитът ми в медиите пък ми даде няколко жокера как да оформя календара като печатен продукт, който да е удобен и лесен за ползване, пълен с информация и интерактивен с QR кодове.

Радостна мама: Плануваш ли да го надграждаш с други идеи или продукти в бъдеще?

Златина, 365idei.bg: Да, определено. Следващите продукти идват като естествено надграждане на база на обратната връзка, която получавам, и желанието ми това да е продукт, който наистина улеснява ежедневието ни.

Например, една майка ми писа, че страшно много харесва календара, но не винаги има нужните материали за изпълнение на идеите.

Така се появи кутията „365 идеи“, която освен календара включва и много допълнителни материали и разпечатани шаблони за изпълнение на предизвикателствата.

Следващият продукт, който вече в момента завършвам, се нарича „Писма от света“ – той е вдъхновен от един голям проблем в българското образование – ниската четивна грамотност. Според международните изследвания PISA, 41% от българските ученици са под критичния праг на четивна грамотност, което означава, че не разбират това, което четат, не могат да извличат информация от текст и да правят заключения на база на прочетеното.

„Писма от света“ са поредица от писма, които детето получава от приятел пътешественик.

В писмата той му разказва за различни интересни места, изпраща му снимки, любопитна информация и въпроси към всяко писмо, с които именно детето да развива четивната си грамотност.

Радостна мама: Каква е обратната връзка, кои “дни” и предизвикателства са най-интересни и забавни за ползвателите му?

Златина, 365idei.bg: Научните експерименти и фото експедициите се очертават като фаворитите както за децата, така и за възрастните. Експериментите са нещо ново, различно и атрактивно. Все пак всеки се вълнува, когато види изригващ вулкан от буркан 😊 Фото предизвикателствата пък насърчават наблюдателността на децата към заобикалящия ги свят, провокират ги да търсят нещо конкретно около себе си (например 5 различни кучета). Учители са ми споделяли, че това са и част от задачите, които най-често дават на децата в условия на дистанционно обучение.

Радостна мама: Децата или родителите/ учителите / го ползват по-активно и някой споделил ли е любопитна история, свързана с календара?

Златина, 365idei.bg: Учителите определено са най-активни и това, което истински ме радва, е, че намират свои креативни начини да го адаптират според нуждите си. Използват го за начало на деня; имат си „отговорник календар“, който следи за задачите; дават ги за домашна при дистанционно обучение; децата в петък си прочитат предизвикателствата за уикенда и т.н. Миналата година една преподавателка от Етрополе изпълняваше с учениците си всички задачи, дори правеше специални презентации по предизвикателствата.


Радостна мама: Ако трябва да избереш само един ден от твоя календар да се изпълни
като задача, кой би бил той?

Златина, 365idei.bg: Ах, какъв труден въпрос. Наистина ми е трудно да избера, защото задачите са различни по вид. Но има една идея, която е много лесна за изпълнение и ако трябва да избера нещо от календара, което да правя всеки ден, това ще бъде именно тя:

„Кажете на близките си колко ги обичате.“


Радостна мама: Къде може да бъде закупен? Има ли го във физически магазини и книжарници?

Златина, 365idei.bg: Календарът в момента се продава само онлайн през сайта

365idei.bg.

Всички потребители могат да се включат и в затворена фейсбук група за обмен на информация, а регулярно изпращам и допълнителни ресурси по имейл. Затова на този етап за мен е важна тази директна връзка с потребителите и възможност за комуникация.

Радостна мама: Как рекламираш продукта си, вероятно на майките, които тепърва ще създават подобни или други свои, ще им бъде интересно?

Златина, 365idei.bg: Календарът е нов, различен и изцяло авторски продукт, така че рекламата в момента е от ключово значение. За мен е важно да знам кои са идеалните ми потребители – кои са майките, които биха се заинтересували от подобен семеен образователен ресурс за децата си, както и кои са учителите и директорите, които търсят креативни и интересни решения за учениците си. Така много по-лесно таргетирам рекламите си в социалните мрежи. Разчитам и на директни канали за комуникация като изложения и събития, професионални групи и общности. Помощта на активни майки и инфлуенсъри за мен е много ценна, за да достигна до родителите и да разкажа за предимствата на продукта именно за качествено семейно време.

Радостна мама: Ти говориш за жени и предприемачество, кажи как майките, които четат сега, да се възползват от още идеи и възможност за развитие, особено след майчинство?


Златина, 365idei.bg
: Трябва да призная, че аз съм още съвсем в началото на моето предприемаческо приключение. Огромно вдъхновение и подкрепа получих от Академията за жени предприемачи на Нов български университет, в която участвах. Ако мога да дам съвет на майките, които искат да развият собствените си идеи, то бих казала: подкрепа и структура.

1) Намерете си общност, която да ви подкрепя, в която да обсъждате идеите си, да споделяте добри практики и ценни ресурси.

2) Структурата ще ви помага да не се изгубите в океана от задачи, който ще ви залее. Може да използвате примерен бизнес план, за да очертаете основните сфери, в които ще трябва да вложите време, енергия и средства.

Прекрасно е, че в България име все повече възможности за развиване на предприемачески идеи, обучения, курсове, start-up общности и събития, подкасти, които могат да ви заредят с идеи и вдъхновение.

Радостна мама: Каква според теб е тайната на “радостна мама”?

Златина, 365idei.bg: За мен радостната мама е спокойна мама – спокойна, че прави онова, което е най-важно и най-правилно за нея и семейството ѝ. Радостната мама всеки ден избира да бъде щастлива и да се радва на малките чудеса около себе си.

Радостна мама: Наистина е така 🙂 Радвам се, че има все повече такива майки около нас <3

Линкове към календара с 365 предизвикателства, игри и задачи:

https://www.facebook.com/365idei.bg

https://www.instagram.com/365idei.bg/Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Блогмас: 2-ри декември – коледна декорация за маса