Белезите, които крием под бельото си

05.11.2020

За избора кой как да роди няма да говоря. Лесно раждане няма, но пък за сметка на това остават белези – я в съзнанието, я под бельото, а понякога и на други места.

Вероятно съм споделяла и друг път, но първото дете се наложи да излезе със спешно секцио, второто с планирано.

Нито за секунда след раждането и на двете не съм мислила

за белега си.

Да го мажа с нещо или изобщо да се занимавам с него. След първото раждане бях супер заета да се уча да кърмя, да сменям пелени и да не спя, а след второто бях заета с малко дете и бебе у дома, което пак ме отнесе далече от личните грижи за себе си.

Разсъждавах по същия начин и за операцията на Деян, която е в ингвиналната област и съм писала за нея тук:

Само че при Деян ситуацията се оказа различна. Баща му каза, че трябва да се маже, за да може по-бързо и лесно да зарасне и да се заличи белегът.

Защо? – попитах аз.

“Нали е в гащите на детето?”.

Баща му даде смислени аргументи и решихме семейно да се доверим на

Kelo-Cote – малка тубичка с гел за третиране на белези.

Защо него ли? Защото в началото Деян не даваше да го докосваме по раната и не исках да го тормозя с мазане. После разбрах, че Кело-Кот има спрей версия, която е точно за такива случаи, за да не се пипа и особено при малки дечица, които дори и да не ги боли, започват да се мятат и пищят само от идеята да ги докоснеш по раната.

Измина поне месец – два, докато вече беше готов да ни допусне там, а точно тогава разбрах, че за Kelo-Cote не е проблем, че толкова по-късно започваме терапия.

Месец след употребата му, белегът вече е доста по-блед и гладък

При повечето продукти, които съм гледала пише, че трябва на определен ден след операцията, докато този даваше свобода от няколко месеца след операцията. Най-добре е да се ползва веднага след като падне коричката или се махнат конците, но и след това все още има шанс за по-бързо заличаване и възстановяване на раната.

Харесаха ми още няколко неща, преди да решим да ползваме точно този продукт:

  • в малка опаковка е, така разказахме на Деян, че е специално за него, т.е. детска е, но истината е, че се прилага еднакво от деца и възрастни;
  • изцежда се тънка струя гел, няма мирис и е безцветен, което не дразни детето, а и мен при нанасяне;
  • образува лек слой като силикон, който изсъхва за 4-5 минути, в които позволявам на Деян да се разхожда гол и така не се ядосва;
  • прилага се сутрин и вечер в продължение на поне 2-3 месеца, което ме устройва, защото сутрин при смяна на пелена мажа и после вечер преди лягане.

Когато се чудих кой продукт за белези да избера, разгледах снимки на преди и след, които са третирани с бързоизсъхващия 100% силиконов гел Kelo-Cote. Не бях чувала за продукта и разгледах още, стана ми любопитно през какво са преминали хората , застанали с лицето и тялото си пред камера, за да покажат разликата. Лично аз не съм така смела. Не бих искала да си снимам белега от секциото, особено след като се е слял с този от изваден апендицит и гледката не е никак приятна.

И все пак – замислих се защо не започнах да се мажа веднага, защо оставих нещата така на природата? Защото е в гащите!

Както при Деян, така и моят не се вижда и си мислех, че няма значение.

Днес, 4 години и 2 бебета извадени секцио по-късно си мисля, че ако имам трето бебе с операция ще се мажа. Всичко има значение! Така както си живеех в свят без спорт и без никакви хранителни ограничения на 35 ми светна, че това не е ок, така и с белезите.

В гащите или не – ние се виждаме, кожата има нужда от еластичност, от здраве, а не само от красота. Показваме се голи пред любимия човек и е редно да се радваме на тялото си, независимо какво е преживяло.

Затова вече гледам с други очи на белезите, реално гелчето Kelo-Cote ми разшири знанието за третирането на рани, показа ми една мадама, която е претърпяла ужасно тржка операция и ползвала продукта след това. Няма да пускам снимки, защото не са за всяко око, но ако ви е интересно напишете zanna van dijk & kelo cote в Google и вижте как се е справила не само с белега, а и като цяло с живота си след случилото се.

Всеки ден се тревожа децата да не се наранят лошо, после да не остане някой белег на лицето им, случвало ми се е спешно да карам до Пирогов за рана до носа на Деян, но като цяло не можем да спрем децата да растат, да падат и да се удрят. Хубаво е обаче да знаем, че имаме нещо у дома, което може да помогне в такива ситуации. Пък ако може да не ни се случва и налага, ще е най-хубаво 🙂

П.С.

Бързоизсъхващ 100% силиконов гел Kelo-Cote

Kelo-cote е предназначен за третиране на стари и нови хипертрофични белези и келоиди, получени при хирургически интервенции, травми, рани и изгаряния. Подходящ е за употреба от деца и хора с чувствителна кожа и можете да го намерите в аптеките и онлайн. Този текст е в партньорство с Глобал Естетикс, а аз лично съм прилагала продукта върху детето си.

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
5 високотехнологични продукта, които улесняват живота на родителите и децата им