Какво е ClubHouse и как майките да го ползват, за да си намерят нова работа, клиенти или вдъхновение

0

Модерните социални мрежи ни обсебват ден след ден, но в ClubHouse можеш да свършиш някоя работа, да научиш нещо ново и да се срещнеш с хора по интереси, които пряко да повлияят на дейността ти в бъдеще. И то в аудио формат.

Какво е ClubHouse:

Аудио социална мрежа, в която влизаш и си говориш с членовете, които можеш да последваш в Instagram & Twitter, освен в самата платформа. Виждаш кратка биография и снимката им. Толкова. Няма опция за друг тип комуникация.

В нея можеш да създаваш свои клубове, в които да каниш участници. Можеш да отваряш стаи по теми и да говориш със заинтересовани. Можеш да следваш световноизвестни личности от сферите, които те вълнуват и да ги слушаш винаги, когато имат активни стаи.

Как да станеш част от ClubHouse:

Имай предвид че лицето на приложението редовно се сменя с ново 🙂

За да станеш част от социалната мрежа ClubHouse, трябва да имаш iPhone & покана от човек, който вече е член. Обещават през май 2021 да има версия и за Android, но дори и да нямат, Марина описа тук как можеш да го ползваш в случай, че нямаш iOS телефон: https://marinahristova.com/kak-da-instalirame-clubhouse-na-android-telefon/.

Как работи ClubHouse:

След като го свалиш, имаш покана и си вътре, трябва да добавиш име, снимка и кратко био / обикновено е на английски, но не е задължително/, което е изключително важно, защото по него някой ще реши дали иска да те последва в мрежа, където можете да довършите комуникацията, която сте започнали в аудио стаята. Можеш да последваш други в платформата и да се присъединиш към клубове по интереси.

Как да ползваш ClubHouse за работа, докато си в майчинство, гледаш дете или си търсиш нова дейност:

Слушай най-добрите специалисти на живо.

Най-интересните стаи са с известни личности от САЩ или други части на света, които се случват през нощта българско време, което автоматично означава, че докато кърмиш или успокояваш бебе, ти спокойно можеш да слушаш в тези стаи и да трупаш информация, която да използваш по-късно. За мен например маркетинг, инфлуенсъри и бранд мениджмънт са най-интересни, затова и следвам такива клубове, а когато мога влизам и да слушам. Ако ти плануваш да продаваш нещо или да работиш в даден сфера, има безброй клубове, които да последваш, като на български все още не са чак толкова много. Не е нужно да искаш думата да говориш в тях още от първия път. Така или иначе стаите са пълни с много хора и те рядко качват “на сцената” всякакви или случайни гости от тях.

Избери си български клубове по интереси:

Най-лесно клубове се търсят по дума “България”, както и по ключовата дума, която ти е важна. Вероятно ще попаднеш на руския й еквивалент, така че виж описанието дали е български клуб и за какво точно е.

Последвай клуба и си пусни нотификации за нови стаи, които се организират там.

Последвай и хора на база техните описание и такива, които са в преките ти интереси.

Включвай се активно в стаите и вдигай ръка, за да говориш и да се представиш пред избрана, дори бих казала елитна аудитория. Задавай въпроси. Записвай си отговори. Следвай още и още хора.

Организирай първия си клуб и стая

Ако си в майчинство или просто гледаш деца у дома, вероятно най-удобните часове за теб за организиране на стая, ще бъде докато те спят на обяд или докато се разхождаш с количка в парка, докато си играе на площадка или го гледа друг. Прецени поне час-час и половина за стаята ти, защото дори 5 човека да се включат, разговорът ще се случи и ще поеме своя посока, ще отнеме време.

За ориентир, моите стаи се провеждат към 12.30 на обяд и продължват до към 14 часа. Но активно се включвам в чужди стати като модератор, говорител или слушател след 19 часа вечер, когато хората могат да са по-активни извън работните си дела. В групата ClubHouse България можеш да видиш таблица с часовете и темите, по които вече има организирани стаи и да прецениш къде да позиционираш твоята или просто да слушаш другите.

Подготви се с темата, въпроси и покани съмодератори, които да поканят още хора в стаята ти. Защото за тяхното участие ще бъдат информирани последователите им. Бъди искрена и подготвена.

Проучи опциите, които имаш като модератор и създател на стая. Как да даваш думата, да спираш микрофона на участник, как да го свалиш обратно в публиката, как да затвориш стаята, как да поканиш още хора по време на разговора.

Лично аз ти препоръчвам да скриншотваш стаите си, за да знаеш кои са били и после да ги конткатваш в Instagram или друга социална мрежа, където да продължите комуникацията си.

Информирай приятели, познати и заинтересовани в другите социални канали, които ползваш.

Направи стратегия за присъствието си ClubHouse

Коя си ти?

С какво искаш да те запомнят?

На кого говориш?

Какво е основното ти послание?

Какво би желала да постигнеш с твоята комуникация?

Колко време и енергия си готова да дадеш в името на твоето позициониране в ClubHouse?

Забавлявай се в ClubHouse

Работа и нови контакти ще получиш, партньорства и срещи се случват след разговори в платформата.

Ще подобриш комуникационните си умения или ще ги затвърдиш като се изказваш постоянно пред публика в аудио формат, като задаваш адекватни въпроси и демонстрираш знания и опит в твоите теми.

Но най-важното е да се забавляваш, да търсиш и намираш новото, интересното и да се възползваш от него после за работа, клиенти или вдъхновeние за бъдещата ти дейност.

Ще се радвам да съм полезна с още информация за ClubHouse за твоя бизнес, твоите нужди или любопитство към новата аудио платформа. А ако се интерeсуваш от блогове и маркетинг, моите клубове са:

Блогъри в България

Маркетинг в България


Ела да си говорим в ClubHouse, а после можеш да се включиш и във Facebook групата Clubhouse България 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments