14 места за деца на открито, но със занимания + 2 на закрито / за София /

26.05.2020

След 2-3 месеца у дома с децата / ние спазваме доста стриктно забраните / изведнъж сякаш усетихме свободата да водим децата навън. И докато до вчера се тревожихме за всяко “здрасти” с познати на улицата, докосване до катерушка и прегръдка с приятелчета, днес вече сме по-спокойни и лека полека влизаме в стария си режим.

През последните дни избрахме няколко места, които да посетим, освен паркове и площадки.

Кончетата са радост за очите, щастие за децата, затова тази седмица посетихме

Конна база “Ахил”, за която писах повече тук

и вероятно ще ви е любопитно да разберете, че на 30-ти, 31-ви май и 1-ви юни ще има специално събитие там “Деца помагат на деца”,

което ще набира средства за провеждане на конна терапия на деца със специфични нужди.

Конна база “Войнеговци” – смело мога да кажа, че толкова коне на едно място бях виждала само по телевизията. Мястото е интересно и просторно, дори и да не яздите, струва ми се готино да посетим просто да наблюдаваме животните и природата около тях. Хубаво е. А Боян не пропусна да се качи на кон, въпреки строгия дори рязък тон на един от мъжете там. Кака Сияна обаче оправи положението с мило и топло отношение.

Конна база „Войнеговци“

Следващата ни конна база ще бъде “Адгор” защото Симона ми разказа за нея и нямам търпение да посети, но все си мислех, че е по-различно преживяване там, сякаш за професионалисти, докато не прочетох повече на сайта им и разбрах, че и деца под 7 години могат да направят кратка обиколка с кон.

И докато съм на конна вълна, ще споделя, че преди време бяхме и в “Нова звезда”, но там някак не беше нашето място и въпреки това препоръчвам да посетите да се порадват децата на животните там.

На кончета сме водили децата и в конна база “Хан Аспарух в София. Там имаше една кръчма с кебапчета, която ни спаси от глад, та имаме хубав спомен.

В Кондабайда” има малко пони, на което децата истински се забавляват, както и други животни. Вижте и него, ако търсите идеи къде да водите децата след изолация, хем да социализират, хем да не са на закрито с другите. Последно видях и куклен театър там на открито.

За пръв път бяхме семейно на кръчма след близо 2-3 месеца вкъщи. Избрахме случайно село и селска механа с игрушки. Пуката” в Световрачане спазва всички изисквания за дезинфекция, защото докато бяхме там видяхме няколко пъти да чистят масите до нас правилно, имаше дезинфектант навсякъде, спазваха правилото за настаняване на семейство на маса и броя хора, а храната беше приемлива като за село. За децата има катерушки, пързалка и люлки точно пред масите. Препоръчвам.

Зоологическата градина, колкото и тривиално да е, върши чудесна работа в тази ситуация – широко пространство, животни и 100 неща, които децата да правят там, че да не скучаят. Нашите играха поне час с два китайски меча, пазиха, атакуваха и се криха в японската горичка в началото на зоологическата градина.

Зоологическа градина в София, японската градина

Имах идея да ги водим на Xbeach bar, който е в хидропарк Казичене, гледа към езерото и атмосферата е почти като в Гърция, защото пускат радио Vanilla. Можете да си поръчате храна от ресторанта, където ние обикновено ядем риба, салата и картофи и никога не сме били разочаровани. Много е готино за деца, защото е голяма зелена трева, интересно им е да гледат спортуващите или малките жаби и змийчета във водата, а мястото наистина е приятно.

НАЕКС бийч бар
https://www.instagram.com/p/BzV5B-SDPT1/?utm_source=ig_web_copy_link

Парк-музей “Врана” беше следващият ни избор и макар тези почивни дни да не стигнахме дотам, в списъка ни е. Красиво, величествено, просторно и подходящо за деца, дори за колело или тротинетка.

Детски кът “Трънче” отвори преди дни и от миналата година ми е любимо място. Вече е подобрено и има ред за влизане и използване на съоръженията от децата. Във всички случаи едно такова детско място на открито е готина опция, както и че предлагат храна. Скоро ще го посетим.

В групата ми “Събития и места за деца от 0 до 5 години в София” изскачат места за обучение на деца, които ще преподават в дворове и навън, това доста ми допадна, макар и да няма да се възползвам от тази опция.

Видях и интересен лагер на Витоша за деца над 4 години, който ще започне от 15-ти юни до 19-ти. Стори ми се чудесна възможност за родители, които няма да пуснат децата си на градина или не са на училище, а ще могат да са навън по цял ден с други деца. Такива опции има доста, потърсете при организаторите на ски училища летни лагери.

https://www.facebook.com/events/694150548076947/

Още нещо подходящо за деца, които са готови и имат супер нужда от спорт – Забавни тренировки за деца – гимнастика, скокове на батут и весели игри близо до Арена Армеец.

На закрито е, но пък обещават да спазват всички правила за безопасност и дезинфекция + за някои деца е наистина важно да спортуват групово и от това зависи щастието им.

От 27.05 отваря и The Little Gym, за което съм споменавала неведнъж и мисля да започнем посещения с малкия ни син Деян, който е на 2.

Приключенски парк “Коколандия” е място, за което слушам от доста време и все си мисля, че е за по-големи, но съм решила да го посетим с Боян, който е на 4. Сигурна съм, че страшно ще му хареса, защото е фен на гори, катерене и забавление.

https://www.facebook.com/parkkokolandia/

Военно – историческият музей е чудесна опция за момчета, а и за момичета разбира се, защото повечето интересни неща са навън. Вход 2 лева звучи супер, нали? Боян посети преди дни и все натам го влече.

Пътувахме и до зоокът “Алис” до Перник, но попаднахме на такава навалица, че дори не слезнахме от колата, обърнахме и потеглихме обратно. Доста е приятно за децата там и животните са интересни. Миналата година го посетихме за пръв път.

Толкова успях да измисля за 2-3 дни, откатко сме по-активни. Ако искате още, елате в групата ми

Събития и места за деца от 0 до 5 години

За София

https://www.facebook.com/groups/SofiaKidsEvents/

За Пловдив

https://www.facebook.com/groups/PlovdivKids/

За Варна

https://www.facebook.com/groups/VarnaKids

За Стара Загора

https://www.facebook.com/groups/StaraZagoraKids/

За Бургас

https://www.facebook.com/groups/BurgasKids/

или просто ме последвайте в инстаграм да видите къде ние водим децата,

#Радостнамама

https://www.instagram.com/p/CAppcr-jmGk/

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
10 съвета за почивка с деца на спа по време на пандемия