10 съвета за почивка с деца на спа по време на пандемия

0
10 съвета за почивка с деца на спа по време на пандемия

Преди да напиша каквото и да било, нека сме наясно:

РИСК от заразяване с Covid-19 или други вируси има и то не е малък. Нека всеки за себе си прецени дали, как и защо да поеме този риск.

Започвам направо с правилата или идеите, които аз и моето семейство си налагаме да спазваме по време на почивка с деца в хотел със спа по време на пандемия. Вече тествахме няколко варианта и имам списък, който споделям с вас сега с желанието да съм ви полезна.

Направи разумен избор:

Дали ще избереш хотел с повече звезди, в който знаеш, че ще се спазват правилата, ще има достатъчно място за повече хора, дали ще бъде малък забутан хотел, където не се очакват много гости, къщичка в спа комплекс, варианти в България за спа почивка има. За Коледа ние бяхме в самостоятелна къща, но ползвахме басейн, ресторант и детски кът на хотела. Сега за рождения ден на майка избрахме да посетим хотел Арте във Велинград в по-голям апартамент в хотел със следната мисъл:

– да прекарваме повече време там;

– децата да има къде да играят / носим им играчки /;

– да има повече от една стая, за да ги разделим, ако единият иска да спи, другият да гледа телевизия или да си играе;

– да има две бани с тоалетни, което също улеснява по-дълъг престой вътре.

Подготви си план за действие и програма по часове:

Гореща ротонда в спа хотел Арте

Очаквано в най-натоварените часове има най-много хора в ресторант, басейн и детски кът. Можете лесно да предположите, че ако отидете по-рано на закуска, по-рано на басейн или пък съвсем късно, по време на съня на другите деца в детския кът, гостите ще са значително по-малко или никакви. Направете си проучване на терен. Ние тествахме нашата система в Арте и се оказа работеща: ранна закуска към 8, бърз басейн и преди 11 часа излизане от спа центъра за разходка навън. После, докато другите деца спят или са на басейн – хоп в детския кът. Ранна вечеря към 18 часа, късно посещение на спа центъра от 19 до 21 часа. Разбира се хотелът, който ние избрахме, позволява такава програма, защото часовете на спа центъра и храненето са удължени от 9 до 21 за басейни и спа, от 8 до 10.30 закуска, от 18 до 22.30 вечеря. Опитвахме се всякак да избягваме струпване на хора и си мисля, че успяхме.

Бъдете готови за стрес от наличие на хора:

Ако вие сте като нас, спазвате дистанция и сте били дълго време в изолация от много хора, няколко маси на вечеря с хора могат да ви създадат доста неприятни емоции, затова моята препоръка е да бъдете готови, че хора и деца ще има, някои ще спазват правила, други не. Някои ще стоят на дистанция, други не. Нормално е след дълго време без много хора около нас да се шашнем от тях 🙂 Затова когато избирате хотел, нека той бъде с големи пространства, за да има къде все пак вие да се отделите, докато се храните или забавлявате с близките си. В Арте Велинград ресторантът е доста голям, на две нива е, а и отварят отделна зала за хранене на гостите. Вероятно бихте могли да намерите и хотел, в който да се храните по стаите.

Спазвайте правилата независимо дали другите го правят:

Много е лесно човек да се отпусне в рамките на хотел, да забрави да мие често ръцете, да носи маска или пък да се смеси с другите. Лично аз нося една доза тревожност в себе си и се старя да не свалям маската на публични места, ползвам ръкавици за блок масата, опитвам да дезинфекцирам ръцете си всеки път като видя машина за целта, не ми допада да съм в близост до непознати хора и спазвам дистанция от тях.

Небележи си забележителности и какво да посетиш извън хотела

Хубаво е да си на топло в спа центъра, но за повече разнообразие и за намаляване риска от постоянна комуникация с непознати хора в близост, планувай разходки и игри навън, ако времето го позволява, време извън хотела, време за чист въздух и забавление навън. Докато ние бяхме в хотел Арте във Велинград, посетихме Плиоценски парк в с. Дорково, който е съвсем близо до града и видяхме огромен мастодонт, от който децата бяха доста впечатлени. Входът за тях е безплатен, а за нас по 5 лв, а ако отидете в четвъртък е ВХОД СВОБОДЕН за всички посетители. Наблизо има и пещера в Ракитово, както и крепост Цепина. В рамките на Велинград вероятно сте чували за езерото Клептуза, но ние не го посетихме, защото ни беше доста студено. Можете да организирате визита на музея в града, както и на някоя църква или пък близка местност с красива природа. Попитайте в хотела какви активности предлагат.

Определете правилата за децата предварително:

Ако се тревожите да ги пускате в детски кът или пък в общите част като фоайе и игрални зали, кажете го и обяснете защо. Нека децата не се чувстват ограничени на място, а знаят защо и какво може и какво не. Ние не бихме искали да ги ограничаваме в детския кът и на игрите, затова преценихме горе-долу кога има най-малко възрастни и деца, за да посещаваме спокойно. Както можете да видите от видеото ми по време на престоя ни в хотела, хора почти липсват заради начина ни на планиране.

Информирайте се за спа центъра и дали има външни басейни

В Арте има басейн, джакузи и 3 горещи топила навън 🙂

Лично аз не посещавам спа центъра с различните екстри, които предлага, а само басейна, като препоръчвам външните горещи басейни, където сте на въздух и е доста готино. За жалост с нашите малки деца не можем да рискуваме да излезем навън, за да не настинат, но ако имам помощници, гледачи или съм без деца, винаги ще избера външните топила и басейни. Доста завидях на всички, които се възползваха в Арте 🙂

Шезлонг и общи части за стоене

Независимо дали има места или вече са заети, помислите дали искате да ползвате такива съоръжения. Ние окачваме хавлии и халати на закачалки или пък ползваме един шезлонг и влизаме във водата. Предпочитаме да не ги ползваме, но ако вие искате, нека бъде с ваша хавлия, а не директно върху тях. Това е правило по принцип, но сега още повече.

Хранене

Всички ние отиваме на почивка, за да си починем, да не готвим, да правим нещо различно и да се храним с нещо по-вкусно и различно от ежедневното ни. Добре е при избора на хотел да се допитате за нивото на кухнята и на мерките, които се спазват в ресторанта. За моя радост ние посещаваме хотел Арте във Велинград за пореден път и храната пак ни впечатли приятно. Разнообразна и вкусна, подходяща както за най-малките деца, така и за най-претенциозните възрастни. И ако усетите, че ръкавиците и маските не са ви достатъчни, поискате допълнително прибори за еднократно ползване, с които да се обслужите само вие, както и почистете чиниите, които вземате от общите части.

Помислите добре дали и защо бихте отишли на почивка в спа хотел с деца:

Дълго време бяхме у дома, наситихме се на стените вкъщи, на храната, която сами готвим и на заниманията, които правим всеки ден. Менталното ни здраве е не по-малко важно от физическото, но риск от разболяване има и ако ще сте в постоянен стрес и тревога, по-добре не си го причинявайте. Ако прецените, че можете да си починете и разнообразите, но без да се отпускате съвсем, направете го. Подарете си 1-2-3 нощувки. Ние бяхме в хотел Арте и сме доволни, но изборът е голям и зависи изцяло от вас 🙂

В заключение ще споделя, че този текст е в партньорство с хотел Арте Велинград, където ние избрахме да празнуваме рождения ден на майка ми с най-близките ни. Получи се хубав празник и се надявам скоро да мога да споделям за още готини места с или без деца 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments