Къде и какво да спортуваме с бебета и малки деца в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Смолян

1

Когато родих Боян, последната ми мисъл беше да ходя на спорт или изобщо да се движа излишно, за да пестя енергия и да се уча как да кърмя, как да не спя и изобщо как да живея с това бебе у дома. Но с Деян всичко беше съвсем различно. Като човек, който истински мрази спорта и физическата му активност се свежда до тридесет обиколки в мола, нека ви кажа:

БЕБЕТА НЕ СА ПРИЧИНА ДА СПРЕТЕ ДА СЕ ДВИЖИТЕ! НАПРОТИВ, ТЕ СА ПРИЧИНА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СПОРТУВАТЕ 🙂

Качили сте килограми, последните месеци сте си почивали доста, преди да родите, а след това сте се застояли и вкъщи. Време е за движение. С цел или без цел, социализирайте, докато се движите.

Направих кратко проучване за големите градове – къде какво може да се прави с бебетата. Ако живеете в София, сте щастливка – тук има най-голямо разнообразие и възможности за активности с бебета. Ако сте от Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна или Смолян, четете по-долу.

Специални благодарности на майките, които отговориха на запитването ми къде и как може да се спортува в изброените градове:)

За София вече съм публикувала програма по дни и часове какво можете да правите с бебета, но сега ще се фокусирам само върху спортните активности.

 • танци с бебе – Baby Dance Sofia –https://www.facebook.com/babydancesofia/

 • тренировка за мама и бебе – Вихровения – http://vihrovenia.bg/

 • гимнастика и танци за мама и бебе – Амара – http://amara.bg/grafik/

 • пилатес за мами – Angel Steps – http://artcenter.efffective.com/

 • йога за мама и бебе – Студио Янтра – https://yantra.natalyoga.net/

 • йога за мама и бебе – Естествени идеи – https://estestveni-idei.com/

 • йога за мама и бебе – Патладжани – https://patlajani.com/

 • фитнес център The Hall, Младост – http://beta.thehall.bg/

  Спортната зала разполага с детска стая, в която деца, които не спортуват, могат да изчакват спортуващ възрастен придружител. Служител на залата обгрижва и наблюдава деца на възраст от 0+ години, само в дневните работни часове на Спортната зала от 8:30 ч. до 14:00 ч., от понеделник до петък. В останалите часови работни интервали, служител на залата само наблюдава децата.

 • Плуване за бебета – http://pluvanesbebe.bg

Пловдив е родният ми град, т.е. родена съм там, но не помня живота в града, защото като много малка майка ме е върнала в Смолян. Като културна столица на Европа за 2019, предполагам, че много семейства ще го посетят и вероятно ще отседнат там за по-дълго, така че за гражданите и гостите на града, ето предложенията на майките за спорт с деца:

Стара Загора ми е много специален град, защото мъжът ми и цялата му рода са от там. Малко тъпо, че там няма никакви организирани занимания за спорт на майки с бебета и малки деца, но все пак майките са доста креативни и имат предложения за вас, ето ги:

 • Кафе – сладкарница „Флорентина“ , Кристина Сртефанова мило предложи възможности за спорт и похапване там –  „който иска да бебеноси, който иска кафе, който иска да танцува , да тренира“. Според мен това си е доста готина оферта, особено след като няма друго организирано в града.

 • финтес в мол Галерия + детски кът, в който можете да оставите децата от възраст 1.8 г. – отново майките го предложиха и дори някои са го практикували. Оставяш си детето в детския кът и в близост има финтес. При нужда ти звънят по телефона да видиш какво става с малкото ти 🙂

Лятото е съвсем близо, така че ако ви се наложи да прекарате цял месец в Бургас или пък пътувате често до там с децата, ето ви идеи къде да спортувате с тях:

Не познавам Варна изобщо. Била съм там два пъти за по час максимум, но това не пречи да проуча какво може да се спортува в града, ако реша да го посетя с децата лятото:)

В родния ми град Смолян няма организирани събития и активности, където майките да спортуват с децата си. И все пак аз имам идеи какво да правите, ако се окажете в Смолян с деца и нуждата да сте по-активни:

 • Мушкате бебето/детето в раница и бегом по стълбите нагоре – пробвала съм лично. Изтощително и занимателно е! Лично аз си поставях цели като брой крачки, разстояние или за време, но във всички случаи работи. Сега не е точният момент с този сняг и вероятно липсата на видими стълби, но ей сега ще се стопи и хайде по стълбите нагоре 🙂

 • Танци у дома с You Tube клипчета – предлагам едно супер лесно и не много натоварващо като за начало – ВИЖ ВИДЕОТО ТУК, но като ви омръзне, можете да намерите множество онлайн. Най-хубавото е, че обикновено бебета заспиват, докато танцувате, а аз лично постоянно приписвам малкото по този начин и правя поне по 9-10 000 крачки на ден само от това 🙂

 • Групиране на майки и редуване в залата – друга идея, която ми хрумна, докато разпитвах майките в групата на Смолян е възможността да се групирате приятелки с малки деца и да се редувате в залата. Звучи малко абстрактно, на моменти дори невъзможно, не не пречи да опитате. Или пък да инициирате мини детски сектор в някой същестуващ финтес в града. Трябват само няколко оградки и мек пъзел за пода. Играчките от вас, мили майки 🙂

 • Бутане на колички по баир – мисля си, че това и да не ви го кажа, ви се случва всеки ден, така че съм сигурна, че вече сте в супер форма 🙂

Това са няколко кратки идеи и предложения от мен, ако вие имате още или пък тепърва ще организирате и инициирате, пишете ми да ви включа. Нека не оставяме майките във вашия град да скучаят,

#radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

1 comment

 1. Пепа 12 август, 2019 at 22:25 Отговор

  Здравейте! Блогът Ви е чудесен, тази статия къде-какво Също! За да бъде по-полезна на някои мами, може да обновите за Стара Загора, от скоро има тренировки за мама и бебе в зала Body Balance, понеделник, сряда и петък от 10ч! Може да проучи те, за да не Ви подведа! Прекрасна седмица пожелавам!

Post a new comment