Кастинг за деца и възрастни – какво трябва да знаете преди, по време и след снимки

Оказа се, че темата за кастинг на деца е доста актуална сред моите читатели, затова с радост ви представям разговора, който проведох с изпълнителия директор на платформата smartcast.bg – Йордан Йосифов, предприемач, рекламист по образование и кастинг режисьор с над 19 години опит в мениджмънта на артисти и предоставянето на кастинг услуги за рекламни, телевизионни и филмови проекти за България и чужбина. 

За доста майки /баби и татковци също/ е интерсно как могат да запишат детето си в кастинг агенция, да се явят на „прослушване“ и какво им е необходимо, за да стигнат до финала – снимки в рекламен клип, филм, фотосесия за някой бранд или друг тип рекламна дейност.

Точно това попитах Йордан, но преди това нека се запознаем с дейността на платформата smartcast.bg – как работи, кой участва в нея и за какви продукции е предоставила актьори и лица.

Решението за създаване на кастинг платформата идва в края на 2018г., когато екипът се обединява около идеята да предложат алтернатива на досегашната си дейност като агенция. Създателят й започва да се интересува от кастинг платформите на Запад – как работят и какво предлагат. Така с разговори и предварителна подготовка с клиенти и артисти, smartcast.bg заработва почти веднага.

Радостна мама: За какви проекти работите – само в България ли са, имате  ли в чужбина?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: През кастинг платформата се реализират проекти както за българския, така и за чуждия пазар. Миналата година имахме удоволствието да работим по тв сериала „Пътят на честта“ на „Глобъл филмс“, за който предоставихме второстепенните и епизодични роли. Работихме и по няколко американски филмови продукции на киноцентър Бояна посредством техния кастинг отдел, с който партнираме успешно от самото начало. С друг наш клиент – продуцентска компания Icon Films – реализираме проекти, ориентирани основно към чужбина. Работим изключително успешно с продуцентските компании Global Films, Chouchkov Brothers, Dream Team Production, HandPlayed Productions, Blenda, Final New, Little Big Films, Story Films, Push Pull, фотографи, режисьори и други. 

Тук е мястото да отправя покана към нови клиенти да се присъединят към нас и да ползват услугите на платформата безвъзмездно до края на годината: повече инфо тук.

Ето някои от реализираните за България и чужбина рекламни и филмови проекти с участието на артисти от платформата, сред които се открояват реклами на световни брандове като Lego, Mc Donald`s, Canal +, Ferrero Rocher, Scholl, Avon, Audi, Garmin pay watch, Loreal, английските верига магазини TK MAXX, италианската марка за обувки Marco Tozzi, Ionos, Argos, както и български реклами за Bio Balance, iBank, FiBank, Meggle, EVN България, МЕТРО, Тelenor, Vivacom, Каменица, Емека, Беналгин, Puffies, OLX, Mastercard, Матраци Paradise, Мебели Виденов, бяла техника Grundig, DEVIN изворна, американска филмова продукция „Royal Blossom“, тв сериалът „Пътят на честта“, музикални видео клипове, рекламни фотосесии и много други.  

Радостна мама: Как намирате нови попълнения за вашата платформа?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: В повечето случаи артистите, които са част от платформата, я препоръчват на свои приятели и колеги. Те се свързват с нас, запознаваме ги с начина на работа и условията за присъединяване, попълват онлайн регистрация и при одобрение получават покана за присъединяване към платформата. Онлайн регистрацията за артисти дава възможност на всеки да изпрати своята кандидатура чрез попълване на формуляр и изпращане на информация. Нашият екип разглежда всяка кандидатура и прави селекция на кандидатите, към които има интерес. Те получават покана за присъединяване към платформата и условията, при които това може да се случи. 

Другият начин е предпочитан от нас, защото е среща на живо. Периодично организираме кастинги за нови лица. Обявяваме събитията в нашите социални канали във Фейсбук и в Instagram. Срещаме се с много интересни кандидати за всяка от категориите в платформата. Запознаваме ги с дейността ни, с възможностите, които им дава присъствието в платформата и контакта до клиентите и проектите в ексклузивната работна група на артистите. По време на кастинга професионален фотограф прави тестови снимки, които ни помагат при избора на новите лица.

Абонаментът за артисти в платформата е на стойност 150 лв. с ДДС за 1 година (12,50 лв. / месец). Има и 1-месечен на цена 30 лв, който дава възможност на артистите да тестват платформата. 

Държа да отбележа, че в платформата има селективност на кандидатите. Не всеки получава възможност да бъде част от нея. 

Радостна мама: Как се справяте по време на Ковид-19, продължават ли кастингите, какви решения имате?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Ковид-19 направи промени в цял свят във всички индустрии. За мен и колегите в моя екип най-важно беше да помислим за хората, с които работим и които са ни гласували доверие да бъдат част от платформата. Предоставихме на всички артисти безплатен абонамент за първите 2 месеца от социалната изолация в страната. Голяма част от тях бяха сред най-потърпевшите от случващото се, защото са със свободни професии. Знаете колко много артисти останаха без работа, театрите бяха затворени, постановки, концерти и други събития – отменени. Взехме решение да предоставим безвъзмездни услуги и на нашите клиенти. 

Всичко случващо се доведе до бърза дигитализация на бизнеса и комуникацията с хората. От началото на месец май стартираха първите рекламни проекти в платформата. Темпото на работа в индустрията постепенно се завърна. Снимачният процес придоби съвсем нов облик заради мерките за безопасност и спазване на изискванията, наложени от държавата. Нагодихме се към новия начин на работа. Кастингите започнаха да се провеждат онлайн, благодарение на видео платформи като Zoom. 


Радостна мама: Как протича кастингът за деца и от каква възраст търсите?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: В платформата имаме деца от 3 годишна възраст до тийнейджъри. Продуцентите често правят запитвания за деца, тъй като сюжетите на рекламните проекти са ориентирани към семействата. 

Когато правим кастинг за деца се водим в избора си основно от тяхното желание да бъдат снимани, липсата на притеснение пред камера и фото обектив. Предимство е заниманията на децата със сценични изкуства. При нас има доста изявени деца на всякаква възраст, които се развиват в театрално, танцово и певческо изкуство, участват в престижни национални и международни конкурси, телевизионни формати, печелят награди и най-високи отличия. Ще ги откриете в платформата в категория „Таланти“. 

Присъственият кастинг е най-лесният начин да преценим дали едно дете е водено от собственото си желание да се развива и изявява или по-скоро от намеренията на неговите родители. Подкрепяме всеки родител, който вижда таланта и артистичността у своето дете и вярва в неговото бъдеще. Самият аз съм родител на две талантливи деца, които следват своите мечти. Понякога се случва да идват деца, за които срещата с нашия екип и с обектива е повече от изпитание. В такива случаи съветваме родителите да поизчакат с тази стъпка. Децата имат нужда от време да опитат нови неща, да имат смелостта да поискат. Препоръчваме за по-стеснителните деца и тийнейджъри развитие в актьорски школи, театрални студия или работилници по изкуства. Самите ние планираме през септември старта на актьорски ателиета за деца и възрастни през програмата ни Workshop Успешен Кастинг.


Радостна мама: Какво трябва да знаят майките, които решат да доведат децата си при вас на кастинг?

https://www.instagram.com/p/CEdmiHdDl3e/

Йордан Йосифов, smartcast.bg: На първо място трябва да са се уверили, че това е желанието на детето.

Също така трябва да са готови да ни предоставят професионални актуални снимки на своите деца, които да ни помогнат да изготвим техните профили в платформата. Според възрастта на детето преценяваме дали е необходимо да има видео презентация в профила си. В случай, че не разполагат с актуални снимки, можем да препоръчаме услугите на фотографи, с които работим. Същото важи и за видеата.


Радостна мама: Какво се случва, когато някое дете е одобрено за проекта – реклама, клип, филм, фотосесия?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Принципът на работа на платформата е един и същ за всички артисти, независимо дали става въпрос за дете или голям човек. При одобрение за конкретен проект, артистът разписва договор директно с продуцента на продукцията и получава пълното заплащане без удръжки. При децата договорите за отдаване на права се разписват с родителите.

Радостна мама: Как са уредени правата на децата и заплащането им? Кой плаща данъците при участие на дете в реклама например?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Всички права по рекламата, в това число права, продължителност, територия на разпространение, срок, хонорар и данъци, са уредени в договор между продуцента и родителите на детето при спазване на всички законови изисквания. Платформата е в ролята на консултант на родителя, ако той има нужда от информация и съдействие.


Радостна мама: С какви проблеми се сблъсквате, когато снимате с бебета, с малки деца и с юноши?

Снимането с деца никога не е било проблем, когато се следват законовите изисквания за работа с деца. Малолетните са не повече от 4 часа на снимачен терен с придружител, а малолетните – от 8 часа с придружител. Винаги се предвижда хонорар и за придружителя. 

При бебетата има повече специфика. Екипите винаги се съобразяват с времето за почивка на бебето, подсигурява се среда с определена температура на въздуха и място за почивка на майката с бебето. Държи се изключително много на чистотата в снимачното студио.

Радостна мама: Как се справяте с разочарованите родители, чиито деца не са избрани за даден проект?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Винаги държим да запознаем родителите, че изборът на деца на кастингите за продукции е изцяло на клиента – възложител. Няма как да бъдат одобрени всички. Важно е всеки родител да знае, че подсигурявайки актуални артистични професионални снимки на детето, както и професионално презентационно видео за неговия профил в платформата, шансовете му се увеличават многократно на кастингите.

Участието в кастинги е забавление и трупане на опит. Добре е децата да идват точно с тази нагласа, а не с непременни очаквания да бъдат избрани, за да се избегне евентуално разочарование след това. Рано или късно, с добра подготовка, резултатите идват сами. Важно е да има желание и постоянство.

Радостна мама: Какви съвети давате на децата и родителите, преди да застанат пред камера?

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Киното и телевизията са развлекателни индустрии – важно е да можеш да се забавляваш дори и на кастинг. Но, ако трябва да бъда по-конкретен ще кажа, че режисьорите много харесват приказливите и непринудени деца. 

Радостна мама: Опишете с няколко думи артистите във вашата платформа и възможностите, които им дава платформата

Йордан Йосифов, smartcast.bg: Артистични и талантливи хора на всякаква възраст, търсещи реализация на своите умения, нови възможности и контакти. 

Много от хората, с които работим са професионални актьори, познати от театралната сцена, от тв екрана и киното. Платформата дава поле и на студентите по „Актьорско майсторство“. Също и на непрофесионални актьори, които са представени в категория „Персонажи“. Талантите са категорията, към която имам слабост поради лични причини. Познавам пътят на развитие на таланта и уважавам и ценя дълбоко усилията на всеки родител, на всяко дете. Вярвам, че всеки има заложби и скрит талант, важно е да ги откриеш и развиеш. В кастинг платформата има и категория „Деца“ – със сигурност е сред любимите на нашите клиенти. И отскоро имаме нова категория, която е за войсовър артисти (глас зад кадър). В тази категория клиентите могат да открият селектирани мъжки, женски и детски гласове за своите проекти.

Платформата дава възможност на артисти от всяка точка на страната да следят актуалните кастинги и проекти в ексклузивна работна група. Дава им пълна равнопоставеност, свобода да избират проектите, за които да кандидатстват и равни шансове за успех и реализация. Платформата не прави удръжки от актьорските възнаграждения. Артистите винаги разписват договори за проектите, директно с продуцентите и получават пълното възнаграждение.

Радостна мама: Има ли някоя весела случка от снимачната площадка с деца

Йордан Йосифов, smartcast.bg: За рекламен клип на детски пелени трябваше да направим видео кастинг с 20 деца на възраст между 2-3 години, които си играят в точно определено пространство в кастинг студиото по пелени. Познайте как се обяснява на такива мъничета, че сме се събрали да се снимаме. Децата не си играеха в точно определеното пространство. За сметка на това пък тичаха безспир из цялото студио, гонеха се на посоки и се смееха като за най-смешните видео клипове в света. 

Кастинг режисьорът в първите 30 минути се опитваше да ги инструктира къде какво трябва да правят. След като видя, че няма да се получи толкова лесно, започна да се забавлява заедно с мъниците. Обмениха творческа енергия в играта и в един момент той каза:

„Готови са! Вече се измориха да тичат. Сега е моментът да снимаме как си играят!“

Този кастинг не беше лесна задача, но кастинг режисьорът беше много опитен и в крайна сметка успя. А и беше благодарен, че не трябваше да снима децата в комбинация с домашен любимец например, че тогава става истинско приключение. Рекламното видео стана повече от прекрасно.

Радостна мама: Благодаря за този разговор. За мен беше много интересен и любопитен: )

Ако и вие искате да се присъедините към платформата или просто да зададете своите въпроси, пишете директно в социалните мрежи на smartcast.bg и почти веднага ще получите отговори. Някой ден може и аз да се осмеля да се включа, все пак да бъда „актриса“ е една от детските ми мечти, ако не вярваш, ела в профила ми в Инстаграм да видиш сторитата ми 🙂

https://www.instagram.com/p/CEHK-OmjVxO/

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Как да създам офис вкъщи в малко пространство с любими мебели за настроение