Седмична програма за събития и активности с деца от 0 до 3 г

0

Почти всеки ден срещам майки, които скучаят и не знаят къде да отидат с децата си, освен в парка и на гости у други майки. Оплакват се, че не могат да спортуват, защото няма кой да им гледа детето или пък че нищо интересно не им се случва.

Мили майки, имам толкова предложения за вас, че няма да ви остане време да сготвите и да се спрете изобщо у дома:)

Реших да ви разнообразя дните с бебетата и децата до 3 г, като ви подготвя детайлна, но не и изчерпателна програма по дни и часове с цени и места, където можете да ходите с малките.

Самата аз посещавам или съм била на повечето, за които пиша и мога да ви дам обратна връзка за всяко едно по отделно, стига да имам наблюдения или пък впечатления от приятелки. Пишете и ме питайте в коментар или пък в някой от социланите ми профили:

Facebook: https://www.facebook.com/radostnamama/

Instagram: https://www.instagram.com/radostna/

По-долу е програмата, която съм подготвила в PDF, за да можете да разпечатате или просто да си я гледате за ориентир.

Programa_MAMA_dete_0_3_Sofia

Програма за мама и дете от 0 до 3 г

Programa_MAMA_dete_0_3_Sofia

Обобщено мога да разделя заниманията на 3 групи:

  • спортни тренировки, където майката танцува, подскача или прави нещо забавно, докато бебето стои в слинг/раница или лази/ходи в залата. Обикновено тези активности са по чорапи и залите са съобразени изцяло с бебе присъствието, така че няма от какво да се тревожите; вчера разбрах за Fitbabyhotmama.com, които още не съм тествала, но пише, че децата също са добре дошли;
  • музикални и йога събития, където децата вземат по-активно участие като слушат, получават специално внимание, игри или масажи, пее им се, танцува се, но фокусът е върху тях;
  • интелектуалните забави – тук поставям киното, езиковите обучение за най-малките, бебешкото четене. Те са доста по-обогатяващи, но в същото време и трудни за задържането на интереса на децата. Имайте предвид, че ако ходите за пръв път, може да не дочакате края на събитието, защото детето се е отегчило или изнервило.

Освен заниманията по часове и дни, които ще видите, в края на таблицата има предложения за ежедневни посещения на места, където най-малките деца са добре дошли като:

*Плуване с бебета и деца

Басейните са специално съобразени и подготвени за най-малките – от бебета до ученици. Има програма по часове и дни, където можете да изберете дали да участвате с бебето или да го оставите на професионлистите. Освен в големите басейни, плуване с бебе може да се реализира и във вани като такава се предлага в болница Щерев и център Естествени идеи.

*КиндиРу

Това е академия за бебета, деца и родители. Аз лично никога не съм посещавала дори и безплатните им часове, но от мои близки зная, че децата са супер щастливи да правят упражнения и да пеят, майките са активни с тях, запознават се с други и развиват бебетата от най-ранна възраст чисто физически, а и ментално. Има абонаментни карти и отделни класове по възрасти. Пробвайте някой от безплатните им часове, за да се убедите дали това занимание е подходящо за вас и детето ви. Центровете са пръснати из цяла София, както и в някои от по-големите градове.

*Музейко

Трябва да призная, че в началото, когато водехме Боян в Музейко, беше много по-интересно за нас, отколкото за него. Въпреки че огранизират специални четения за най-малките, дни и активности за деца от 0 до 3 г, за мен Музейко е за по-големи и най-вече по-любознателни деца. И все пак- базата е чудесна дори само за кафе и храна, има доста атркационни, които можете само да покажете на детето, без да настоявате да се забавлява с тях, има отделен сектор за най-малките с мини пързалка и игрушки, закрито е и доста чисто и приятно. За зимния сезон е направо чудесно място. Има абонаменти карти, както и доста фирми вече си партнират с музея, за да дават талони за отстъпки при посещение. Възползвайте се, ако не заради децата, заради себе си. На мен лично доста ми харесва там, а и е супер за снимки, ако сте фен на това занимание.

*Столичен куклен театър

Водила съм Боян на куклени театри, но не точно тук. Препоръчвам го, обаче, защото е специализиран куклен театър, има богата програма и е в центъра. Вярвам, че децата се развиват по-бързо и добре, ако им се говори, играе и пресъздава света чрез кукли.

*Моловете в София с детска програма през почивните дни

Като един истински фен на молове и търговски центрове, не спирам да ги посещавам всеки ден с различни цели. Ходили сме с децата на представления в The Mall и Сердика Център, където Боян не беше очарован, защото постановките не бяха за най-малките, историите бяха доста странни и актьорите на моменти плашеха. И все пак препоръчвам да се опита, защото програмата се мени, винаги има нещо ново, а и на децата им е забавно да седят на малки столчета със себеподобни и дори да се върглаят по пода, което в този случай си е съвсем нормално. Покрай празниците винаги има чудесни програми в моловете, за това не спирайте да се оглеждате за най-подходящото събитие за вас и вашите деца.

*Зоологическа градина

Преди време имах терзания дали трябва да водим децата в Зоологическата градина в София, защото там е леко тъжно и неугледно. Стигнах до извода, че Боян се забавлява и научава доста. Разпитва за животните – какво ядат, как спят, какво правят и после разказва за тях. За мен това е полезно и приятно. Все още не осъзнава, че животните са затворени и изолирани от естествения си хабитат, така че на този етап е ок. Има и програма през почивните дни, когато показват как се хранят животните, с какво и разказват повече за тях. Цените са съвсем народни и има карти за целогодишни посещения.

*Театър Възраждане

Лично аз не съм фен на театъра и киното, но когато става въпрос за детски представления, сякаш е по-забавно и повече ми се ходи с Боян. Не съм била в Театър Възраждане, но виждам, че всяка седмица има детски представления и ако ви е удобна локация, няма причина да не опитате.

*Джаз за деца

Боян е доста танцувален и музикален, но до сега не сме били на нито едно шоу от програмата на Джаз с деца. Мисля, че доста сме пропуснали, но ще се опитам да наваксам при следващото. Ако вие сте фен на музиката, децата ви се кефят на такива събития, пробвайте.

*Солна стая

С идването на хладните дни и навлизането на всички сополи на света в носа на вашето дете, солните стаи са един вид решение за игра и полезно занимание през деня или след ясла. Вътре е топличко, солта е под формата на „пясък“ за игра и повечето деца се забавляват.

*Музеи в София като Национален Военноисторически музей, Природонаучен, Музей на куклите

Ще се изненадате да разберете колко музеи има в София и колко от тях имат програма за най-малките в определени дни и по поводи. Ние сме били във Военния, където Боян беше доста заинтригуван от машините, самолети и танкове. В Природонаучния още не сме ходили, но когато застудее, ще го заведем да гледа змии и големи препарирани животно, като ще се наложи да обясним какво точно означава препариран, кой ги препарира и защо 🙂

Скоро разбрах, че в София има Музей на куклите. Била съм в такъв в Париж и беше доста страховито, но се надявам тук да е по-приятно. Особено ако имате момиченца, сигурно ще ви е още по-приятно.

Детските кътове не са споменати в седмичната програма, защото предполагам, че всички имате любими и водите децата си така или иначе вече там. Особено като захладня.

Ще се радвам да видите програмата, да допълните с идеи и предложения, за да имаме винаги под ръка богат избор от активности и така майките да не скучаят през деня. Имайте предвид че в някои от спортните клубове приемат карти Мултиспорт и Sodexo, така че не забравяйте да попитате.

Целта на тези мои предложения е да се забавлявате заедно с децата си, а така всяка от вас да бъде истинска #radostnaMama 

Ако знаете някое много готино събитие или дейност за деца от 0 до 3 г, или пък самите вие организирате, пишете ми и аз ще го добавя към списъка,

#radostnamama

 

 

 

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments