Кои са най-големите ви грижи при растежа на детето? Габриела има решение за тях с новия си проект Developya

0

Напоследък виждам все повече и различни проекти, насочени към децата и това искрено ме радва. Случайно попаднах на Габриела и нейното най-ново “дете” Developya, което ще се грижи за нашите деца. Разказвам ви за нея и начинанието й и се надявам всяка от нас да намери нещо полезно и радостно в тази програма за най-ранно детско развитие.

Габриела Григорова e млада майка на едногодишно момче, предприемач и мечтател. Във всеки проект, с който се захване, тя иска да е полезна и да помага на хората около себе си. В процеса на отглеждане на малкото й детенце, което прохожда на 8м месеца / за мен това е уау / и което започва да казва първите си думи на 3-4 месеца, тя решава, че е време да се заеме с дейност, която да е изцяло насочена към най-ранното детско развитие. Така се ражда Девелопия. За нас това е проект само на седмици, но за Габи и мъжа й Георги той се формира месеци преди това.

Преди години самата Габриела е работила заедно с екип от учени, професори, декани, представители от институти на БАН, факултети на университети и чуждестранни организации и партньори в “Апетит за образование чрез практика”, което днес се казва Education Factory/Образователна фабрика. През тези три години те организират множество научно-образователни събития, фестивали, експерименти и демонстрации за деца, ученици и специалисти. Но Габи усеща липса и тя е точно при ранното детско развитие и прехода от дете към младеж/тийнейджър.

Срещам ви с Габриела, за да разберем заедно повече за идеите и целта на новото начинание и как ние всички родители и хора, които отглеждаме деца, можем да се възползваме от това готово знание, поднесено от най-подготвените експерти в областта – педагози, психолози, педиатри, учители, професионалисти, които работят с най-малките деца.

Всичко за ранното детско развитие

Радостна мама: Разкажи ни какво означава твоята професия Digital Content Designer и как тя те доведе до създаването на дейност за развитието на най-малките?

Габриела: По призвание, душа и природа съм креативен дизайнер на всичко около мен, било то в домашна обстановка, създаване на уют, подреждане на маса, гардероб, създаване на дигитално съдържание под формата на графики, изображения, инфографики, музика, текстове, всичко, за което може да се сети човек от дизайнерска гледна точка. В последните няколко години се занимавам с дигитален дизайн и маркетинг, социални мрежи, изграждане на професионално бизнес портфолио за бранд, каквото успяхме да създадем и за проекта “Образователна фабрика” и тепърва предстои да създадем за Девелопия.

Габи и малкият и син

Идеята за настоящия проект се появи съвсем случайно, докато отглеждам детето ни и в желанието ми да съм полезна за останалите около мен, да бъда пример за семейството си и хората, които ми се доверяват. В Девелопия съм с моя най-верен, истински приятел и партньор в живота, Георги. С него работим по всички проекти съвместно като екип. Благодарение на много неуморни часове труд, проучвания и упоритостта и на двама ни, успяваме да превръщаме идеите ни в реалност.

Радостна мама: С какво този проект е по-различен от всички други на пазара?

Габриела: Девелопия е една много по-различна инициатива.

На първо място зад проекта стои и кауза за дарения и подпомагане на ранно-детско развитие. От 5-10% от всички събрани средства на месечна база ще бъдат дарявани от нашия екип за организации, професионалисти, благотворителност, центрове и много други инициативи, чиито основен фокус са деца, родители и младежи.

На второ място поставям начина, по който се обръщаме към нашите професионалисти и хора, с които работим и бихме искали да работим. Подходът на Developya дава възможност на родители, педиатри, професионалисти да научат децата как да мислят, не какво да мислят.

Третата отличителна характеристика на проекта съдържа в себе си научно-образователната нотка, практическата и експериментална част, която малцина провеждат и обучават професионално. Ние вярваме, че работим с едни от най-добрите професионалисти в сферата, а и те самите имат нужда от подкрепа.

Освен всичко изброено по-горе, ангажираме се ежедневно да споделяме ценни и важни съвети към родителите на нашата Facebook страница. Стараем се да имаме и игрова нотка в своя бранд, като партнираме и раздаваме безплатни награди в помощ на родителя и детето. Първият ни подобен тип giveaway бе с Кибрит.бг, които предоставят цяла кутия с екологично-чисти и натурални продукти за бебе – Кибрит Baby.

Радостна мама: За кого е създаден Developya?

Габриела: Девелопия е проект за родителски общности. Освен най-важното звено в изграждането на личността, проектът ни се фокусира и върху деца от 0 – 7-годишна възраст, т.е. ранно-детско развитие и за деца от 7-12- годишна възраст, когато децата тепърва опознават света през “очите” на по-големите около тях, влизат в един етап на по-зряла социализация и избор на талант. Девелопия обръща внимание и на учени, изследователи, професори, лекари, които се интересуват от деца и тяхното психологическо и физическо развитие.

Радостна мама: Какви източници на информация ползвате? Би ли препоръчала заглавия на книги или имена на специалисти, които отговарят на вашата представа като екип за отглеждане на деца?

Габриела: Източниците на информация, които използваме и планираме да използваме са разнородни, български и чужди. Давам примери за интересни ресурси, които могат да бъдат прочетени:

  • Center on the Developing Child at Harvard University – Тук има доста полезни материали, а самият център към “Харвард” се фокусира и изследва точно тематиката на “Девелопия” – ранно-детско развитие.
  • Norwegian University of Science and Technology (NTNU) – Попаднахме на този университет съвсем случайно, когато правихме проучването за проекта. Имат доста богата база от информация.
  • UNICEF – В страницата и основния им сайт, винаги има добре систематизирана информация, съвети, интересни статии и материали, които дават възможност на родителя да поеме глътка свеж въздух, четейки актуални и интересни теми.
  • Издателство “Фют” имат интересни книги, които са забавни, но и образователни.
  • Още един пример са и тези:

Радостна мама: Какви са първите ви дейности и събития, които направихте? Какво още да очакваме от Developya?

Габриела: Официално публикувахме Девелопия за широката аудитория преди няколко седмици. За малко по-малко време вече имаме над 25+ лекции, които ще бъдат водени от лекари, доценти, психолози, консултанти по

личностно развитие,

детски сън и сън за възрастни,

бебеносене,

дори включихме и адвокати, които ще говорят за конфликтите между родителите.

Темите, които избираме, обхващат най-важните елементи в семейното и детско развитие, а именно –

балансиран, здравословен начин на живот,

развиване на моторика,

мисловна и психологическа дейност,

личностно развитие и отстояване на “аз”,

добър и здрав сън,

откриване на интереси чрез преживяване и игра.

Първият ни уебинар беше на 09-ти юни с гост-лектор доц. Д-р Милена Георгиева, която е доцент по молекулярна биология и магистър по клетъчна биология и ембриология. Тя е автор на над 50 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в над 20 научно-изследователски проекти към национални и международни финансиращи агенции. Нейните теми са фокусирани върху гените, децата, правилната храна и стреса.

Освен това, ще имаме лекции с хора като Людмил Стефанов, Дора Прангаджийска, Анелия Лазарова, Полина Коцева, Гл.ас.д-р Елена Бояджиева-Делева, Христина Лисник и други, за които ще споделим в най-скоро време.

Повече за събитията може да откриете на: www.developya.net или в официалния им партньор за билети за уебинарите URBO:

https://urboapp.com/bg/p1546-developia-sofia

Радостна мама: Каква според теб е тайната, за да си “радостна мама” и да имаш спокойно дете?

Габриела: Тайната е една: да слушаш детето си повече и да го оставиш само да те води. Съдейки по моя син, когато детето иска нещо, то само показва, че иска точно определен предмет, мелодия за слушане, разходка. Децата се учат и растат с всеки изминал ден. Съветът ми и тайната към всички настоящи и бъдещи майки е да бъдат щастливи, децата усещат емоциите ни, думите, жестовете и погледите. Всички знаем, че майчинството и отглеждането на дете е предизвикателство и мисия, които изобщо не са лесни. Но между многото задължения, домашната работа, организацията на времето и пространството и грижата за себе си, някои майки успяват да бъдат по-щастливи от други. Вярвам, че балансът е постижим само тогава, когато една жена може да предизвика себе си да бъде истински доволна и обичана. Ако тя самата е в пълна хармония и запазва спокойствие дори и в най-трудните моменти, то вярвам, че тогава всяко едно нещо ще се получава от първия път, не казвам, че няма трудности, но щастливите майки знаят, че не могат да отговорят на всички чужди очаквания и не бива да се опитват.

Научете се да се наслаждавате на най-малките мигове в живота на децата. Използвайте всяка възможност, за да им покажете колко ги обичате, цените и подкрепяте.

Повече за проекта Developya може да следите на facebook страницата им или да се свържете с Габи за всички въпроси, които ви вълнуват и искате да поставите на дневен ред:

Facebook: facebook.com/developyabg/

Website:  developya.net

URBO: https://urboapp.com/bg/p1546-developia-sofia,

Радостна мама

https://www.instagram.com/p/B23bMO5j8dr/

Последвай ме в инстаграм за още свежи новини и истории за деца и майки – https://www.instagram.com/radostna/ 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments