Кастинг на деца или как вашето бебе или дете да участва в реклама, филм или друга продукция

2

Миналия месец беше много емоционален за мен, защото Деян навърши една, снима се в реклама и беше болен за 100-тен път тази година 😀

За пръв път водих дете на кастинг и много се вълнувах, сякаш ще снимат мен, а не него. Дори аз се наконтих като за снимки и не беше излишно, защото все пак го държах пред камера 😀

Селфи преди кастинга ни в офиса на Kokopelli-Mana Ltd

Дни след това се замислих, че аз съм напълно наясно с процеса по намиране и избиране на лица за реклами и филми, защото съм работила в бранша близо 3 години, но вероятно много майки си мислят, че изборът става само чрез познати.

Не! За това поканих Алекс Борназ, кастинг директор в Kokopelli-Mana Ltd , за да отговори на няколко въпроса, свързани с децата и процеса по избирането им за участие в различни продукции. На финала на интервюто ще видите и списък с кастинг агенции, които намерих да се работят с бебета и деца. Ако ви е интересно, свържете се с тях и опитайте късмета на вашето мъниче 🙂

1. Би ли се представил – кой си, с какво се занимаваш и защо избра кастингът за твоя работа:

Алекс Борназ, кастинг директор, Kokopelli-Mana Ltd

Казвам се Алекс Борназ, занимавам се с кино, телевизия и събития, но особено познат съм като кастинг директор, вече над 10 години. Кастинг професията сама ме избра, защото поради опита ми в различни превъплъщения, често поемах особено трудни кино проекти, които налагаха да играя цели пасажи от сцените, заедно с актьорите, моделирах ги в реално време, изграждахме образа и така преплитахме целия процес – бях човека зад камерата, който играе с актьора образа, който търси. Това ме остави в професията и до ден днешен!

2. Какъв опит имаш с кастинг на деца? 

Доста голям. Поемал съм работата на колеги на няколко пъти, заради тромави кастинги с деца. Комуникирам с тях по начин, който те не очакват, затова и на 70% им приковавам интереса, стопявам границата, която за тях често е почти идентична с лекарски кабинет – камери, осветление, микрофони и погледи на напрегнати възрастни, шумолящи хартии. Това и аз не искам да го виждам пред себе, когато съм напрегнат :D.

3. Кое е особеното при работата с малките?

Това, което споменах в предишното питане, е на първо място – да я няма пропастта между възрастен и дете. Казваме им „не лъжи“, но родителите ги водят на място, на което група бързащи работохолици и самите родители им казват „прави се, че ядеш сладолед“, ама няма сладолед. Това е до подход. Аз обяснявам на детето, че има опит в хапването на сладолед и аз, който нямам такъв, откакто съм възрастен, го моля за помощ, разбрал съм, че е по-напред с материала от мен. Искам да ми предаде урок. Това е пример за подход. Става му интересно и после изпадаме в разяснения дали малиновия или шоколадовия е по-хубав. Детето не е нужно да разбира, че междувременно съм заснел целия кастинг с него 😉

4. Би ли разказал за процедурата по избиране на едно бебе или дете за участие в реклама, филм или друг тип продукция?

Тук ще отговоря бързо – агенцията работи с клиент, който се състои от няколко звена. Тези звена подават идеята на проекта и оттам започва одисеята по търсене на типажа дете, съобразявайки се много, ама много и често променливи критерии!

5. Какво трябва да направи една майка, ако реши да пусне детето си в кастинг агенция? Как се кандидатства? Има ли такси?

Преди всичко, трябва поне на едно първично ниво да проучи пазара. Да провери отзивите за повечето агенции, да се консултира с други родители. После би могла да пристъпи към картотекиране в дадена агенция. Всяка агенция избира начин на работа, като е добре предварително да се запознаете какво се изисква в избраната от вас.


6. С какви недоволства най-често се сблъсквате при работата с майки с малки деца? Има ли недоволни и от какво?

Няма как да липсват недоволства, а и има доста различни такива. Като се започне от амбицията на някои родители, детето им да се класира за проект на всяка цена, причинявайки излишен стрес, както на него, така и на нас. Също е важно да се знае, че кастингите в някои случаи са масови, налага се събирането на повече деца на едно място по едно и също време, има изчакване, с което родителите не са съгласни. Това важи и за работата на терен – голям екип, локации, технически пречки – все причини в някои случаи не всичко да върви по план и по часовник, но е нормално за тази работа. За нас е важно клиентите да са доволни, но преди всичко защитаваме интересите и комфорта на избраните и изпратени от нас хора!

7. Какво би посъветвал родителите, преди да се съгласят детето им да участва в реклама?

Да обсъдят с кастинга си условията на работа, своите притеснения за снимачния ден, заетостите по дати, подробностите по договор и прочее. Тоест, трябва да има пълно доверие между страните, а това става с комуникация. 

8. Кои възрасти и с какви характеристики се търсят най-много?

Това е безкрайно относително, един проект може да се е насочил към дете с рижава коса, друг към дете на 3, 7 или 11 годишна възраст, например с лунички или пък да бъде идентичен образ на възрастен актьор с чип нос. Всеки има шанса да бъде търсения от нас и клиентите ни образ! 🙂

9. И за финал: каква според теб е тайната една майка да е “радостна мама”?

Да спре да търси радостта, както често се случва, да я намери в това, което я заобикаля! 

И ако отговорите на Алекс са задоволили интереса ви към кастинга на деца, ето няколко агенции, към които можете да се обърнете с въпроси за картотекиране. Работила съм само с Kokopelli-Mana Ltd и съм приятно изненадана от отношение, организация и професионализма им. Бих участвала с децата си отново в техни проекти.

Помолих приятели от бранша да ми препоръчат още кастинг агенции и ви предоставям списъка, като ще ви издам, че вероятно ще запиша Деян и в картотеката на Nu Boyana Casting – www.facebook.com/NuBoyanaCasting 🙂 Там също не се изискват такси, както при Kokopelli-Mana Ltd, но не съм сигурна за всички останали:

Kokopelli-Mana Ltd – https://www.facebook.com/KokopelliManaCasting/

Smart Cast – https://www.facebook.com/smartcast.bg/

Casting Machine Agency – https://m.facebook.com/CastingMachine.BG/

Crew Casting – https://m.facebook.com/Crew-Casting-1385911231716021/

New Actors Studio – https://m.facebook.com/newactorsfilmacademi/

Pro-Models – https://m.facebook.com/Promodelsagency/

Film Artist – https://m.facebook.com/FilmArtistAgency/

Детска модна агенция Mini Super Models – https://m.facebook.com/minisupermodels/

Ще ми е полезно да разбера, ако вашите деца са участвали в продукции, как се е случил кастингът и процеса по избиране? Беше ли чрез познати или си кандидатствахте в агенция и изчакахте да бъдете избрани,

#RadostnaMama

https://www.instagram.com/p/B6IWlJVjICU/?utm_source=ig_web_copy_link

P.S. Ако ти е любопитно да видиш рекламата, в която се снима Деян, последвай ме в www.Instagram.com/radostna и след 09.06.2019 ще я публикувам там 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

2 comments

  1. Силвия Лекова 25 април, 2023 at 17:58 Отговор

    Внукът ми Раян е на 8 м. Ако покрива вашите изисквания, може да участва в реклама за бебета.

Post a new comment