Как разбрахме, че Боян е със зрение 20% на едното око и 30% на другото и ще трябва да носи очила поне до 22 години

0

Накратко историята е следната – водихме Боян на лекар на 2 години в Александровска болница, където имаше леки отклонения от нормата и получихме препоръка да го следим. На 3 години се проведе национално одобрена здравна кампания в неговата ясла с профилактични прегледи, включително и на очите. Резултатите бяха добри и ние продължихме да бъдем спокойни. На 4 години Боян изгледа една серия на “Пепа Пиг”, в която Пепа беше на офталмолог и й беше много забавно. Нашето поиска да отиде и то.

Бяхме планирали профилактичен преглед на очите, но в условията на Коронавирус изчаквахме подходящ период и лятото ни се стори удачно време, а когато Боян само пожела, записах и двамата с брат му.

Бяхме при д-р Огнян Младенов в Александровска, който много ми допадна с отношение и спокоен разговор, защото все пак видя шока в очите ми при съобщението за очила, за намалено зрение, за вроден астигматизъм. Там платен преглед струва 40 лв и при нужда от разширяване на зеници не се доплаща. Работят и със Здравна каса, все пак е държавна болница и се води една от най-добрите детски очни клиники у нас.

При Деян изскочиха подобни резултати, но тъй като е само на 2, ще го прегледат отново след 6 месеца и ще решат какво да се предприеме там. Но очакванията са за очила и при него.

Последва втори лекар на другия ден, защото не ми се вярваше, че така сме “изпуснали” ситуацията и Боян вече е за очила. Отидохме във “Вижън”. Там бяха много мили и внимателни и потвърдиха думите на първия лекар. Цената на прегледа е 60 лв. При разширяване на зеници искат още 20 лв.

На третия ден трябваше да разширят зениците на Боян в Александровска, но нямаше кой да гледа Деян, който пък беше след операция на тестиса. Виж тук, ако те вълнува темата:

https://mama.radostna.com/%d1%83%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%81-%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8/

и не отидохме в уречения час в петък. Заведох Боян в понеделник и се оказа, че докторът може да го приеме чак след 20 дни, а ние нямахме толкова време, тъй като заминаваме за Поморие.

Ако ти е любопитно защо точно там, чуй Радостна подкаст тук:

https://mama.radostna.com/%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%b0%d0%b9-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b4-7-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-3-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81-%d0%b4/

Тогава реших да реагирам и да не губим време в чакане, затова запазих час при д-р Димитрова в Токуда. Предстоеше преглед и разширяване на зеници, т.е. пълен кошмар за мен, персонала и детето разбира се. Цената на прегледа е 95 лв и включва разширяването на зениците. Точно този лекар не работи с НЗОК.

Прегледът потвърди всички думи на предишните двама лекари. Разширяването на зениците очаквано беше ужасно преживяване, в което Боян плачеше, мяташе се, искаше да чупи апаратурата, да бие медицинската сестра и лекарка, защото го държат на сила и му правят нещо, което той не желае. Крещеше “пуснете ме, не ме пипайте” и беше доста гадно. Но пък тук хубавото беше, че капят по 3 капки на око наведнъж и се чака само 40 минути, а не 3 пъти по 20-30 минути. Във „Вижън“ казаха дори за 4 пъти. После плака около 30-40 минути, но за наша радост преди следващото влизане в кабинета се успокои. Беше прегледан с вече разширени зеници и “присъдата” беше ясна:

Очилата ще носи нон-стоп, има вроден астигматизъм 3 цилиндъра, има и диоптър около -1.5, който ще расте. Ако иска след години може да си направи лазерна операция, да носи лещи, да си вземе готини очила, но това е положението сега. Успокоението беше, че сме го хванали на време и ако беше на 7 години този процес щеше да е необратим.

Вече бяхме подготвени, детето знае от вуйчо си колко е важно да се носят очила и има ентусиазъм да е “по-умен” от другите, затова очакваме очилата да станат до 15 дни и ще видим как ще свикне.

Най-големите ни опасения бяха да не му се подиграват и към момента всички родители с деца с очила ни успокояват, че няма такова нещо.

Не знаехме колко струват очила и какви да вземем, лекарката ни даде основни препоръки и очилата се оказаха толкова скъпи, че нещо май не беше ок. Но после стана ясно, че фотосоларни стъкла /защото има слънчева алергия и е доста светъл / + диоптър + астигматизъм ги прави доста по-скъпи / около 800 лв /. Що се отнася до рамката, той си избра сам, олекотена, силиконова, с възможност за ластици на рамките. Тя струваше 129 лв., общо сумата беше над 500 лв. , защото незнайно как получихме някакви отстъпки. Съветвах се с други хора и споделиха, че при такъв тип стъкла е нормално да са по-скъпи от средните за пазара.

Наясно сме, че детето вероятно ще сменя стъкла всяка година / надяваме се да има подобрение и до 7г да върне 100% зрение /, но трябва да призная, че за избора на първите ни очила бяхме неподготвени и беше важно да е удобно и лесно при избора. Сигурно има и по-евтини, но ние взехме такива.

За мен шокът беше пълен, защото детето беше ходило два пъти на лекар преди това, не очаквах очила, а още по-малко такова намалено зрение. Питах специално дали е заради таблет и телевизор, които той не гледа често, защото ходи на градина, играе навън и най-много вечер или в колата да е пред екран. Всички потвърдиха, че няма общо с екраните, но това не значи да го стимулираме да гледа. Напротив. По-добре изобщо да не го прави!

Лекарите говориха с мен, но за вас аз поканих д-р Луиз Панайотова да разкаже малко повече за тези въпроси като професионалист, но с прости думи, защото бях чувала думата “астигматизъм”, но нямах идея как точно се случва при децата и какво виждат или не при такова изменение на окото.

Ето каквo попитах д-р Луиз Панайотова, която специализира очни болести от 4 години и много скоро й предстои изпит за специалност. Създател е на страницата https://www.instagram.com/blueyedoctor/, която съчетава двете й страсти – социалните мрежи и офталмологията, а самата тя говори на достъпен, но професионален език:

Радостна мама: Какво означава вроден астигматизъм с прости думи?

д-р Луиз Панайотова: Като цяло астигматизмът е една деформация на окото, при която се поставя диоптър на определен градус, за да се подобри зрението. Вроден е когато още при раждането е заложено да се развие по този начин окото. Вторично се получава при травми например или други интервенции свързани с роговицата или лещата на окото.

Радостна мама: Имаш ли идея от къде и как се получава?

д-р Луиз Панайотова: Има доста теории за развитието на астигматизма, най-вече е генетично заложено, ако някой пряк кръвен роднина е имал, то много често се унаследява от детето.

Радостна мама: От каква възраст и при какви резултати от очен преглед се препоръчват очила за деца с вроден астигматизъм?

д-р Луиз Панайотова: Горе-долу около шестия месец е първият очен преглед на детето, но тогава трудно се снема адекватно зрение, освен ако не е някаква голяма аномалия. От 1 г.в. вече може да се постави корекция, има специални очила за такива дечица. Доста е субективно за всеки случай и е много важно какво е зрението на детето, но при преглед на широка зеница г/д над +/-1,50Д се поставя постоянна корекция.

Радостна мама: В кои случаи се налага да се носи лепенка на едното око?

д-р Луиз Панайотова: Целта е да се избегне амблиопия или т.н. мързеливо око. Тя се слага, когато има разлика между двете очи, а е важно и двете да се развият еднакво. Със закриването на здравото се провокира по-слабото да се развива, колкото другото. Когато гледа и с двете очи, по-силното помага и по-слабото няма стимул за 100% зрение.

Радостна мама: Какви препоръки би дала на майките, които за пръв път ще слагат очила на малки деца?

д-р Луиз Панайотова: Да им обяснят, защо трябва да ги носят, да проявят разбиране към детето, че това все пак е нещо ново и странно за него и свикването става постепенно. Хубаво е първо да започне да ги носи по няколко часа вкъщи, да види как се чувства с тях, да следят дали има главоболия или замайване. Когато зрението му се подобри и чувства добре очилата, то само ще си ги търси и ще му неприятно без тях.

Радостна мама: Какви съвети даваш на майките за очите на децата по принцип? От каква възраст трябва да започне профилактиката и как се случва на практика тя?

д-р Луиз Панайотова: Аз, както и почти всичките ми колеги офталмолози, съм против използването на устройства, които карат детето да се взира на близко разстояния дълго време, особено когато са електронни те излъчват синя светлина и допълнително носят вреди върху окото. Така че, това би бил първият ми и много важен съвет да намалят до минимум дългата, близка работа на очите на децата.

Повече спорт на открити пространства, доказано е, че витамин D намалява риска от развитие на късогледство или ако има такова поне не се развива до висока степен.

Ако дечицата вече четат или пишат, нека родителите им правят почивка на всеки 20 минути за поне 1-2 минути, за да може окото да си почине и да се овлажни (това важи и за родителите 🙂 Така ще придобият полезен навик и за напред.

Профилактичните прегледи започват от 6-месечна възраст, ако няма проблеми тогава, се ходи около 2-3 година, след което на 5 и на 7. Ако ако има генетична предразположеност за някаква очна аномалия, може да го водите и всяка година. Когато започнат училище е хубаво да ходят на преглед, преди започването на учебната година или по време на пролетната ваканция, когато очите са отпочинали.

Радостна мама: Какво трябва да знаят родителите при избора на детски очила?

д-р Луиз Панайотова: Стъклата да са изработени качествено, особено при астигматична корекция. В оптиките ще препоръчат хубави рамки, но е важно за детето да са удобни и да му харесват, за да не се притеснява да ги носи!

Радостна мама: Има ли препоръчителни храни за подобрение на зрението при деца и възрастни?

д-р Луиз Панайотова: Има храни, които подпомагат доброто зрение и намаляват риска от развитието на някои болести. Храните богати на Омега-3 мастни киселини са едни от тях. Това са храни като по-мазната риба, орехите, лененото семе. Също така са много полезни храни, съдържащи лутеин и зеаксантин, това са морковите, спанак, тиква, маруля, домати, яйца и др. Всички плодове с високо съдържание на витамин С, също допринасят за доброто зрение.

Има още много въпроси, които тепърва ще задавам на д-р Луиз Панайотова, а дотогава ще следя как Боян свиква с новите очила и ще ви разказвам, а ти можеш да ме последваш в инстаграм, където споделям в реално време къде и какво правим с децата https://www.instagram.com/radostna/, както и д-р Панайотова https://www.instagram.com/blueyedoctor/ за професионални съвети относно вашите и очите на децата ви,

Радостна мама

https://www.instagram.com/p/CCIQBuID1kz/

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments