Как децата да заобичат книгите и четенето?

0

Завиждам на всички, които снимат купища книги с идеята да ги прочетат, докато сме в изолация. На мен лично няма да ми се случи, но това не означава, че не можем да четем заедно с децата, колкото и катеренето и биенето помежду им да е по-забавно.

Почти всички родители искат децата им да четат книги, да имат богата обща култура, да развиват въображението си и да откриват нови светове пред себе си. Как обаче да “отключим” тази любов към четенето у нашия малък човек?

Създаването на силна връзка между децата и книгите е все по-сериозно предизвикателство, тъй като вече има множество други начини, по които те могат да се забавляват. Напредъкът на технологиите и видео игрите поставят родителите в трудна ситуация, тъй като децата са все по-изкушени да застанат пред телефон, таблет или конзола, вместо да отворят книга.

С този текст ще опитам да ви предоставя няколко идеи и хрумвания, на които съм попадала през годините и които бихте могли да приложите по отношение на вашите малчугани и по-големи вече четящи деца. Надяваме се, че ще се получи:)

Редувайте се в четенето

Много родители вече са успели да се досетят, че редувайки се в четенето с детето, вие увеличаването неговия интерес към цялата тази дейност. Използвайте различни гласове, в зависимост от героите, и вкарайте в употреба цялата артистичност, на която сте способни. Би трябвало да заплените вниманието му, дори и да не сте преродените Ал Пачино и Мерил Стрийп. Сигурни сме, че тогава детето няма да има търпение да дойде и неговият ред, за да ви покаже то самото на какво е способно.

Съобразявайте книгите с възрастта на детето

Много родители допускат грешката да предоставят на децата си книги, които видимо не са подходящи за тяхната възраст. Сигурни сме, че имате силното желание вашето дете да чете “Хари Потър”, тъй като момчето вълшебник ви е любимец, но надали това е правилният момент да представите книгата пред вашето едва 5-годишно дете. Защо просто не изчакате още няколко години? Ако на детето коства твърде много усилия, за да осмисли прочетенето, то със сигурност трудно ще можем да говорим за възникваща любов към литературата.

Изкушете го с лека промяна на правилата, стига да чете

Повечето деца имат “вечерен час”, знаейки, че в определен момент те вече трябва да са в леглото и да са се понесли към страната на сънищата. Тук е удобен момент да проявите малко родителска хитрина. Кажете на вашия наследник, че ще му представите допълнителни 30 минути, стига обаче да ги оползотвори в четене. Децата наистина обожават подобен вид “пазарене”, което ги оставя с усещането, че са победили системата. Разбира се, това далеч не е вярно, но оставете го да си мисли това.

Внимателно следете за интересите му

Всяко дете има различни сфери на интерес, като някои обожават историите за вълшебници и рицари, докато други предпочитат приказките, където главни герои са животните, например. Истината е, че това няма никакво значение. Като родител, би трябвало да успеете да “уловите” в коя посока се развиват интересите на детето ви. Тогава по-лесно бихте могли да му изберете подходяща литература, която да направи четенето повече от вълнуващо за самото него. Боян напоследък си пада по „Пипи дългото чорапче“ и вълшебствата, така че активно му разказвам и чета „Матилда“ на Роалд Дал.

Бъдете креативни, не се опитвайте да го принуждавате да чете

Много родители, вероятно и в израз на отчаяние, се опитват практически да принудят децата си да четат. Това обаче би могло да постигне обратен ефект, тъй като какво правят децата спрямо нещата, които ги принуждаваме да правят – бунтуват се и търсят всякакви начини да избягат от тях. Може би е по-добра идея да проведете разговор с детето и да се опитате да му представите книгите като най-вълшебното нещо на света. Дори и да прогресирате с малки стъпки, пак е за предпочитане спрямо казармения режим и чувството за принуда.

Бъдете добър пример за детето си

Докато са на определена възраст, децата попиват действията на своите родители, опитвайки се всячески да приличат на тях. Тук е моментът да дадете добър пример на своите наследници – не забравяйте и вие самите да четете. Отлично знаем, че ежедневието ни става все по-забързано и сякаш не ни остава свободно време за това, но сме напълно убедени, че винаги можете да отделите половин или един час за четене. Така не само ще дадете пример на вашето дете, но ще сторите и нещо хубаво за самите вас. Не забравяйте, че четенето на книги е навик, който ще ви бъде полезен доживот!

В заключение ще кажа, че четенето на книги е нещо, което следва да правим с любов и желание. Като родители, нашата задача е да успеем да напипаме “струните”, с които да запалим децата си да се отдадат на литературата. Нямам идея как ще е с моите деца, защото все още не могат да четат сами, момчета са и са доста щури, но съм се заела с тази задача още от сега. При вас как е? Пишете ми и споделете в профила ми в инстаграм:

https://www.instagram.com/p/B577tGVDKKY/?utm_source=ig_web_copy_link
www.instagram.com/radostna

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments