Как да избереш най-подходящата ясла и градина за твоето дете – чеклист с 14 точки

0

Този текст е в партньорство с чуждоезикова частна детска ясла и градина KIDSVILLE, но това по никакъв начин не променя мисленето ми или мнението ми по въпросите, свързани с избора на ясла за моите деца.

Боян тръгна на ясла на 1.1 г, а Деян на 1.3 г. Вярвам, че пускането в обществено заведение, било то ясла, кооператив, занималня или друга форма, в ранна възраст помага на децата да се развиват по-бързо, да проговорят, да социализират и да се научат на правила в рамките на социума, в който прекарват по цял или половин ден.

Изключение правят децата, които имат здравословни или други показания да не посещават такива заведения в ранна възраст. Добруването на детето е преди всичко, а не изборът на родителите за повече време за работа, спокойствие или амбиция детето бързо да научи това или онова.

Вече съм споменавала, че за Боян не сме избирали или решавали ние да ходи. Той просто се залепяше за оградата на яслата пред нас и не искаше да си тръгва от там. Това ни даде знак, че е време да проверим дали пък не иска да е част от децата вътре. И за по-малко от две седмици не само свикна, но вече искаше да ходи с желание.

При Деян бяхме решили, че колкото по-рано тръгне, толкова по-добре, но няколко пъти се разболяваше и пропускаше датата за ваксина срещу морбили, за това изчакахме, докато не беше напълно готов – на година и три месеца.

Сега ще ви разкажа моя опит с избора на ясла. Обиколила съм множество и във всяка една съм виждала както позитиви, така и неща, които не ми допадат. В момента Деян посещава частна ясла като преход към държавната от септември. За нашето семейство сме установили, че когато децата тръгват през летните или топлите месеци на ясла, се адаптират по-добре, боледуват по-малко и свикват по-лесно с по-малко деца в началото.

Подготвила съм чеклист за избора на ясла и ще давам пример с KIDSVILLE за нещата, които наистина ме впечатлиха там.

Защото когато посетих градината за първи път, бях така екзалтирана, че нямах търпение да споделя на всички мои приятелки.

КАК ДА ИЗБЕРА ЯСЛА –

списък от 13 неща, за които да гледате и разпитвате в детайли при първоначално търсене или среща на място

1.На какво разстояние е от дома, как се стига до нея, има ли паркинг, задръстване и какъв е пътят до там

За мен е много важно яслата да е близо до нас, защото децата ни пътуват много лошо и не бих искала да се тормозя всеки ден на отиване и връщане до там, как ще ги сложа в столчетата, колко време ще сме в задръстване или дали няма да пропусна часа за закуска, ако закъснеем. В този ред на мисли, за мен KIDSVILLE е далече, тъй като аз съм в Гео Милев, а градината е в Драгалевци, но ако вие живеете в района или пък в близост като кв. Бояна, кв. Витоша, кв. Манастирски ливади или работите в Бизнес парка например, вероятно ще ви е напълно удобно. Аз лично не съм давала децата да ги вози транспортна фирма към яслата, но това си е съвсем реалистична опция, тъй като вече са оборудвали бусовете със столчета за децата и винаги има придружител с тях.

2. По каква система се обучават децата

Това е ключов момент, който определя не само настоящия избор за образование, но и бъдещия. Боян започна в частна ясла, после продължи в държавна, където програмите доста се различаваха от гледна точка на:

– изучаване на езици – в частната имаше английски и немски, в държавната няма

обучение по българска или чужда система, по МОН, Монтесори, американска или скандинавска, руска или китайска

– външни занимания като йога за деца, плуване, спорт, яздене на конче, арт работилници, музикални часове – това са обикновено привилегии на частните. В KIDSVILLE например така се впечатлих от обособените им

* спортен салон,

* арт пространства, оборудвани с всякакви възможни материали за работата на децата,

* музикалната им стая с мини инструменти, в които просто се разтапяш от умиление, а за моя най-голяма почуда има и

* собствен АМФИТЕАТЪР с възможност за дигитален декор в размер 4 на 4 м. За хора, които са презентирали или играли на сцена, могат да разберат какво точно означава това.

В Kidsville имат собствен амфитеатър, за да може деца и родители да преживяват заедно празници и сериозни разговори

На пръв поглед няма значение, но за мен е важно, защото доста страдам, че в яслата на Боян не мога да посещавам тържествата им, по време на които той рецитира стихчета, пеят песни и танцуват, а като порасне сигурно ще участва и в пиеси, където нямам търпение да плача от радост и гордост. Та един такъв амфитеатър с проектор и огромен дигитален декор би допълнил чудесното представяне на децата.

Що се отнася до лиценза за обучение, доста от частните ясли притежават някой, закупен от чужбина, за това се поинтересувайте. Хубаво е да знаете каква е идеята на тази система и защо са избрали точно нея, как се прилага и каква е историята й. На мен това ми е любопитно и ми дава обща визия за собствениците и персонала на яслата. Да не говорим за допълнителните материали и инструменти при прилагането на тази система. В KIDSVILLE имат интерактивни дъски за работа с децата, където дори най-малките могат да докосват с ръчичка и да показват къде е кучето или калинката, а за по-големите софтуерът на дъската дава почти неограничени възможности за игри и знание.

3. Персоналът

Това е ключов елемент от избора на ясла, за които няма как да знаете предварително нито какъв темперамент е, нито реалното отношение към децата, но пък винаги можете да проучите с какво образование и опит са, какви квалификации и допълнителни сертификати имат. Бях доста изненадана, когато разбрах, че в KIDSVILLE няма така наречените “лели”, а всички, които се грижат за децата са висококвалифициран екип с множество специализации в чужбина. Там всичко се случва на английски език, дори административните разговори между директор и преподавател. Това го видях на живо.

4. Материалната база

Поставям тази точка доста назад в избора, защото е ясно, че по-луксозно и чистото винаги ще ни привлече окото, но не съм сигурна дали за децата това е най-важно. От друга страна, ако играчките и визията са съобразени така, че децата веднага да се почувстват у дома и да не искат да си ходят, тогава екипът си е свършил работата. Това се случи с Боян и Деян, когато ги заведох за пръв път в KIDSVILLE, бяха така запленени от всичко там, че нямаха търпение до седнат и докоснат всичко, преди да се заиграят с нещо конкретно. Светлината от високите френски прозорци и чистият въздух горе в Драгалевци само допринасят за високата оценка на материалната база на тази ясла и детска градина.

5. Колко често са навън

Дворът на Kidsville, Драгалевци

В частните ясли децата са навън почти целогодишно, докато в държавните имат по-строги изисквания за извеждане на по-малките. Хубаво е да попитате и за това, да видите двора, игрите, които се организират навън и в случай, че са повече деца да разберете как се справят с опазването им навън.

6. Хранене и пиене

Когато децата са малки нямат особен избор на храна – каквото им дадеш или ще ядат, или няма. Когато поотраснат си казват точно какво искат и вече имат изграден вкус към храната. Боян яде всичко, Деян започна да хапва всичко, веднага щом спрях пюретата и с тях нямам грижи. Но ако децата ви са по-капризни, злояди или алергични – всеки избор на храна е важен, за да не гладуват. В частните градини се съобразяват с това, докато в държавната ясла, колкото и да я харесвам, това би било почти невъзможно по редица ограничения на законови разпоредби и нежелание за допълнителен ангажимент. Био храна, за която не плащаш кой знае колко допълнително сигурно е доста апетитна възможност за множество родители, особено в София, където не берем доматите си от двора пред къщата обикновено.

Що се отнася до водата – доста хора са чувствителни на тази тема. В яслата на Боян предложиха да пият директно от чешмата, защото държавните органи са позволили. Аз бях тотално ок, но имаше родители, които веднага скочиха и доста страдаха. Когато бях в KIDSVILLE на обиколка, видях, че имат японска машина за вода, която работи с различно PH на водата спрямо нуждите. Ако е за адаптирано мляко за най-малките, ако е за миене на ръце или за пиене от по-големите. Е, впечатлих се. Вкъщи нямаме такава машина, но мисълта децата да пият подходящ вода ми хареса. Ако и вие сте от тези, дето ви пука каква вода пиете, помислите и за този фактор.

7. Обкръжаваща среда

Какви дечица посещават яслата и от какви семейства са. Това не винаги може да бъде критерий за избор, но когато усетите, че детето не се чувства добре, защото постоянно някой го бие или пък никога не можете да се разберете с родителите да съберете още по 10-20 лв за подаръци на персонала или пък за коледна фотосесия на децата, тогава разбираш, че мястото ти не е там. Да не забравяме, че и първите приятелства се правят във възрастта около 3 и ако родителите на децата не са ви приятни поради някакви причини или не бихте искали вашите деца да дружат с техните, това може да се окаже проблем, тъй като трудно ще обясниш на сина си защо това дете може да ти е приятел само в градината, но не и извън нея.

Аз имам някакви амбиции децата да учат в чужбина, но ако не започнат да учат рано езици, да виреят в среда, която ги подготвя за там, вероятно самите те няма да искат или да са готови, когато им дойде времето. И да, от яслата и градина, през основното училище, чак до университета, решенията, които вземаме са определящи още от най-ранна детска възраст.

8. Цената

Държавната е евтина. Факт. Нищо не може да пребори 60 лв на месец и то само, ако детето е посещавало всички дни, което в тази възраст е съвсем рядко явление. От друга страна частните започват в най-добрия случай от 500 лв и могат да стигнат до над 1400 лв. В случай, че имате възможност или сте решили, че изборът за ясла е определящ за бъдещето на детето, съм сигурна, че ще ги премислите добре за сумата на месец. Ако това не е на дневен ред, просто не го правите и толкова.

Таксата в KIDSVILLE е 1000 лв на месец без храна и транспорт. На пръв поглед доста висока, но ако се огледате и проверите другите ясли в квартала, видите условията и сметнете за какво давате тези пари на месечна база, ще разберете защо струва толкова, а след посещение и разговор с екипа, ще сте сигурни защо да ги дадете или не.

9. Влиянието на близки и познати

Ако винаги се допитвате до близки за избора на неща, свързани с децата, то тогава и за яслата няма да е изключение. Моят съвет е да ходите на място, да проверявате атмосферата. Имала съм случай, в който отивам в чудесна ясла, хубави условия и просто директорката и персонала ме отблъснаха и то не с лошо отношение или думи, а със студенина и дисциплинираност, която не отговаря на моите представи за отглеждане на дете. От друга страна влизам в доста занемарена частна занималня, без двор дори и съм готова да оставя децата си там, защото усещам, че грижата е точно такава, каквото бих искала да получат моите деца.

10. Хигиена и чистота на децата и помещенията

Има изисквания, които всички заведения, които работят с деца, трябва да спазват. Не очаквайте обаче това да е така навсякъде. Ако детето ви е алергично, попитайте с какво мият, как дезинфекцират и изобщо как се грижат за тоалетните и помещенията за игра. Всеки детайл е важен, когато сте далече от децата си и то в най-ранната им възраст отделени от вас.

11. Сигурност

Има ли охрана, камери и изобщо кой и как ви гарантира, че като се върнете ще намерите децата си там, където сте ги оставили. В днешно време страховете ни са засилени от медии, познати и случки на съседи, за това е добре да помислим за това.

12. Обратна връзка за развитието на детето ви и критерии за измерването на прогреса му

Как разбирате дали се справя добре детето. Дали днес е яло, пило и веселило. Кои са любимите му занимания и най-добри приятелчета. Удряло ли е другите деца или пък е седяло в ъгъла цял ден само. В KIDSVILLE има камери и приложение за родители, където постоянно се обновява информацията за децата ви. В другите ясли също има варианти да разберете всичко това. Просто се интересувайте, не грабвайте детето от ясла и хуквайте през врата, преди да сте разбрали как е минал денят, как се е държало и дали се е случило нещо необичайно. Когато вземам Боян или Деян от ясла, винаги разпитвам, дори с риск да съм досадна, дори да има други чакащи да си вземат децата, дори да плачат или мрънкат за нещо, защото някоя случка през деня, може да бъде определяща за емоциите му през нощта или дни напред. Същото важи за развитието му, новите знания, които усвоява или проблемите с дисциплината. Ако там е супер добро дете, възпитано и дисциплинирано, а вкъщи е дивак, проблемът е във вас, не в детето. У нас е точно така 😉

13. Сополите и отношението към тях

Първите дни в яслата са белязани от сополи и кашлица, може да се появи и температура, а после идват и другите болести. Ако сте давали деца на ясла до сега, знаете, че в един момент каквото и да правите срещу хремата, няма решение, а от там и задната кашлица и влизате в един порочен кръг. Детето реално не е болно, с настроение и енергия е, но не можете да го заведете на ясла, защото от там го връщат, за да не зарази другите деца. Няма вярно решение, просто има обучен персонал, който знае, че сополът в един случай е ок и в друг не е . Това е моето наблюдение. А когато детето вдигне температура, тогава се отделя от останалите деца и в KIDSVILLE има чудесна стая, пригодена точно за това, така че детето да не страда, че е болно и в някакъв изолатор, а в уютна среда.

14. Вашето усещане за мястото, хората, вибрацията

Разпитайте за собствениците, ако е частна, за историята на мястото, имат ли деца, защо са избрали това, а не онова, какви са плановете им за следващите години, ще включват ли родителите в дейността на яслата по някакъв начин. Разходете се и усетете искате ли вашето дете да е там всеки ден, 1-2-3 години, какво ви харесва и какво не, направете си списък с плюсове и минуси и теглете смело чертата.

Аз се старая да водя и децата да усетят и те дали им харесва. В повечето случаи им харесва, защото е шарено, с играчки и деца 🙂 така че това не е много надежден фактор.

В заключение ще отбележа, че в края на деня вашето удобство ще вземе превес, но мислете и за утре, и за училището след това, че дори и за университета, защото в нашето семейство тези въпроси са на дневен ред, а Боян е на 3, Деян само на 1 г.

Ако имате въпроси, с радост ще споделя още опит и за първите дни в яслата, както и за подготовката на детето, преди да тръгне – покупки, психическа и физическа подготовка, семейна среда и организационни съвети за водене, вземане и гледане при болест,

#RadostnaMAMA

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments