Идея за игра с най-малките / 2 – 4 г / + видео

0

С напредванeто на възрастта на децата и особено след появата на второто, което след месец става на 2 години, доста сериозно започнахме да се замисляме за играчките и игрите, които купуваме. Вече избягваме да се затрупваме с пластмасови писти, колички, сортери и конструктори, които децата ползват, но бързо захвърлят, а умуваме над определени качества на новите попълнения за игра у дома, а именно:

  1. да е занимателна за минимум 5-10 минути
  2. да има и странично приложение освен основното, което обикновено децата сами измислят
  3. да има образователен елемент или поне да научават нещо ново като физическо умение или пък ментално
  4. да е достъпна като цена
  5. да е качествена, за да се ползва дълго във времето

И така естествено стигнахме до занимателно-образователните игри на „Клевър бук“, които познавам от години, виждала съм на книжни панаири, по книжарници и събития за деца, но до скоро не бях ползвала за нашите деца. Толкова съм вдъхновена от труда, идеите и изпълнението в тези игри, че искам да имам всичките в нас, ако не заради децата, то заради самата мен, просто да видя какво се крие в тези красиви кутии, чанти и книжки, какво ново са измислили за децата, пък и за нас.

Така дни преди Деян да навърши две, получи поредицата “Аз уча”, състояща се от 5 комплекта на различни теми – цветове, сезони, форми, животни и превозни средства. На този етап той не може да се справи сам с подредбата им, но пък успяваме заедно да играем не 5-10 минути, а доста повече, което за дете на тази възраст, момченце, с по-голям брат вкъщи, който само се чуди каква пакост да му покаже, си е цяло постижение.

Как точно играе Деян, какви нови приложения измисли и какво го забавлява в тези игри, можете да видите във видеото с него долу, но преди това нека ви разкажа защо аз съм им супер фен:

Толкова са шарени, цветни, с красиви илюстрации и в същото време стилни. Сякаш са чудесно допълнение към интериорното решение, независимо дали са в кутията или са извадени.

Детето трябва да подреди отделни малки дискчета с картинки в по-голям кръг, като тук всичко е сортирано по цветове, тема и достатъчно ясни визии, така че малкото да не се обърка.

Много ми допаднаха тези твърди картонени кръгчета, които аз лично използвам извън предназначението им и ги редя в купчина, после започвам да му показвам едно по едно, казвам думата от картинката и го моля да повтаря като показваме кое къде сме го виждали преди. Например “ботуши” и посочвам краката, после соча навън.

Когато се отегчи от тази игра с думи, започвам да използвам кръгчетата като колички или друг тип играчки, с които чисто физически играем – аз показвам движението и той го повтаря на масата.

Децата са много изобретателни и веднага ще измислят нов начин за употреба на вече определени игри, като в този случай Деян най-силно се забавлява да изстрелва малките кръгчета от големия кръг като фризбита.

После идва още по-забавната част – да ги събира от пода и да ги подрежда в кутията.

Все още не може да се справи да нареди кръгчетата по цвят, форма или тема, но му е забавно да чува думи, да вижда цветове и да си играе с формичките, които са лесни за хващане от малките ръчички.

Брат му активно се включва в играта, но като по-голям, за него е лесно да свърши поставената задача много бързо, затова решихме да го затрудним като извадихме 5-те големи диска и оставихме в подредена висока кула малките дискчета от всички тях, така че да му е по-трудно да им намери местата. В края на всяко занимание всички дискове летят из хола, а тогава настава най-забавното време за всички нас.

Случва се дори Боян да не знае някоя дума от картинките и така да научи нещо ново, което си е цяло богатство, защото на този етап / 3.10 г/ той доста говори и не осъзнаваме кои думи точно му липсват в речника.

В заключение ще добавя, че тези игри са ценни и като семейно сплотяване, защото вечер сядаме на масата всички и започваме да редим, кой хвърля, кой търси правилното място на картинката или пък преминава в смешен разговор за някой нетипична дума, но е весело и искрено благодаря на „Клевър бук“ за този безценен миг, който ни даряват. Зная, че тепърва ще правим бордни игри и ще се забавляваме заедно, но когато децата нямат още 2 и 4 години тези моменти са още по-сладки:) А и да не забравяме, че си отдъхваме от игрите с топки, въжета и пръчки 😀

Ето и линк към поредицата “Аз уча” , която можете да купите в пакет или всяка игра по отделно. Радвам се да споделя и промо код за 10% отстъпка от стойността на поръчката ви през сайта www.cleverbook.net:

radostna

Ще чакам отзиви от вас + видеа как вашите мъници се справят с игрите:)

https://youtu.be/U-dp12qVzeo
Видео как Боян и Деян играят с дисковете от поредицата „Аз уча“

P.S.Този текст е първи от поредица, които ще споделя с вас на тема игрите и книжките от издателство „Клевър бук“. Щастлива съм, че си партнираме в това да ви информирам за красивите им и смилени продукти 🙂

Ако искате да видите как децата играят с тях, носят си ги в раница, по заведения и при баба им, или просто ви е любопитно как минава денят ни, следете инстаграм профила ми

https://www.instagram.com/p/B9WNIjyjpOO/?utm_source=ig_web_copy_link

www.instagram.com/radostna 😉

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments