10 причини да имаш и 5 причини да нямаш деца с разлика по-малка от 2 години

2
https://www.instagram.com/p/B6fV07qjje9/?utm_source=ig_web_copy_link

Нямам идея какво е да имаш кротки послушни дечица, момиченца или пък с такава разлика, че едното да помага за другото. Моят опит е следният:

Боян – на 3.9 г,

Деян на 1.10 г

Разлика 1.11 г. Диви, палави, тичащи и любопитни до болка. Буквално.

Ето кои са моите 5 причини да имаш деца с малка разлика, а после ще споделя и причини да НЯМАШ деца с такава малка разлика.

Причина 1 за малка разлика:

Когато си минала 30 и искаш поне 2 деца, добре е да мислиш за енергията и безсънието, което ще вложиш в отглеждането им, така че по-бързо да идват и да порастват.

Причина 2 за малка разлика:

Децата бързо преминават към приятелство и общи игри, както се казва “на един акъл са”.

Причина 3 за малка разлика:

Не даваш излишни пари за дрехи и играчки / като изключим, че винаги искат да са им еднакви /, но в общия случай на тези възрасти играят с почти едни и същи неща, но по различен начин и всички колела, колички, тротинетки влизат в употреба.

Причина 4 за малка разлика:

Постоянно си във форма, не губиш ритъм в отглеждането на малки деца – неспане, смяна и наакани дупета, ясла и градина, болести, в час си с всичко, не се налага да си припомняш и да страдаш от промяна на режим или начин на живот.

Причина 5 за малка разлика:

Готино е да си мисля, че ще ходят заедно на училище, ще се подкрепят и ще имат винаги общи теми на разговор, защото с разлика 5-7-9 г това се случва едва след 20-тата година на малкото дете по мои наблюдения. Освен това едното тъкмо ще е минало материал и ако реша да помагам на второто в училище, ще съм подготвена самата аз. А и ще станат студенти горе-долу по едно и също време.

Причина 6 за малка разлика:

Учиш се така добре да планираш време, пространство и пътувания, логистиката ти става втора природа, а вдъхновението от децата струи като водопад.

Причина 7 за малка разлика:

Сладки са, можеш да ги обличаш еднакво и да са като близнаци.

Причина 8 за малка разлика:

Няма го онова пренебрегване на едното или другото дете, защото някак са в еднакво положение. Дори едното да иска да рисува, играе с пластилин или да реже и апликира, малкото все може да се включи в подобни игри, докато с по-голяма разлика интересите и развитието вече е видимо и едното все трябва да получи повече внимание – било то за учене, за прохождане или друг тип.

Причина 9 за малка разлика:

Малките деца са вдъхновение – за живот, бизнес, нови начинания. Когато имаш деца с малка разлика, дълго време излизаш от корпоративния свят и получаваш едни прозрения, които в офиса трудно ще те осенят. Затова си мисля, че да имаш деца с малка разлика е супер. При мен появата на Деян беше повод да започна блога си Radostna Mama и днес вече да се стремя да изкарвам пари от него.

Причина 10 за малка разлика:

Осигурявате на бабите и дядовците постоянна работа и занимания, така че да ги поддържате в добра форма и истински щастливи.

Но за да съм искрена с вас, има и някои негативи, ето ги и тях:

Причина 1 да НЯМА малка разлика:

Трудно е. Гледаш две бебета и в същото време са с различен режим в началото.

Причина 2 да НЯМА малка разлика:

Постоянно се бият и делят нещо, което си мислят, че им принадлежи.

Причина 3 да НЯМА малка разлика:

Ако нямаш помагачи, може да и откачиш. Дори и да имаш, пак може да се побъркаш от постоянно болни или ревящи деца, от непрестанно ставане през нощта за едното или другото, от капризите на малките деца със съвсем малка разлика.

Причина 4 да НЯМА малка разлика:

Ако искаш кариерно развитие, може да се окаже малко трудно за реализация, особено в случай, че искаш сама да си гледаш децата. Нашите са на ясла от 1 г и пак постоянно изскачат причини да си останат у дома, като тук не са само болести, а ваканции, ремонти на градините, непредвидени ситуации.

Причина 5 да НЯМА малка разлика:

Ако искаш да си отдъхнеш от бебешки истории, тялото ти, матката ти, мозъка ти да си почине, най-добре изчакай за разлика поне 3.5-4 години, когато голямото ще говори, разбира и понякога дори може да изпълни заръка 🙂

Тук можете да видите видео с мен децата или как си прекарваме един ден в София:

https://www.youtube.com/watch?v=xtY-TGJ0W9g&t=26s

Нашето решение да имаме две деца едно след друго е семейно, планирано и обмислено и все пак никой не знае какво го очаква, докато не му се случи. Не съжаляваме, напротив, вземаме си бележка за лесното и трудното при планирането на евентуалното ни следващо дете.

Давайте и вие вашите + или – да имаш децата с малка разлика и не забравяйте да ме последвате в инстаграм, където всеки ден споделям реални случки от живота на двамата ни разбойници Боян и Деян, за да е съвсем видимо кое е ок и кое не е при отглеждане на две деца с малка разлика,

www.instagram.com/radostna 🙂

https://www.instagram.com/p/B7jVyCnj23x/?utm_source=ig_web_copy_link

P.S. Текстът е вдъхновен от Мая Бобева-Атанасова – собственик и творец в издателство „Клевър бук”, супер бизнес дама и майка на 3 деца. Мая, благодаря ти!

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

2 comments

  1. Julia 2 март, 2020 at 15:02 Отговор

    Всичко е много вярно казано. От мен до добавя ,че между първите ми деца разликата е 4 години и беше в пъти по-лесно, защото между второ и трето е 2 г и 4 мес и имаше наистина много труден за психиката период. Много е забавно и красиво изглежда, но наистина ако няма кой да помага по-добре да се изчака ) Но ако Господ решава да ви дари с детенце и ще имате малка разлика, не се съмнявайте -ще се справите!)

Post a new comment