Нещастни ли са децата по време на изолация? Как да повишим радостта у дома?

0

На 31-ви март проведох онлайн среща с моя добър приятел д-р Костадин Кушлев,  преподавател по Социална психология в Georgetown University, Вашингтон. Той е първият и единствен човек, който познавам да учи и преподава щастие и благоденствие. Кариерата му е богата на изследвания, срещи, конференции и проведени на терен проучвания, а аз го поканих в моя инстаграм профил да ни разкаже за

ЩАСТИЕТО ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛНА ИЗОЛАЦИЯ.

От разговора с него разбрах няколко основни неща за щастието и радостното ни настроение у дома.

Целият ни разговор можете да видите тук:

https://www.facebook.com/349103678934508/videos/144324750342272/ ,

но продължава повече от 40 мин, а на места и прекъсва, така че ще разкажа накратко какви изводи извлякох за себе си от тази ценна среща.

За щастието на децата тези дни

Оказва се, че за малките деца, които по принцип ходят на ясла и градина, това е златен период с родители у дома и доста повече внимание за тях. За доказателство се включиха и майки, които споделиха как децата се радват, казват, че са щастливи и се смеят често. За по-големите липсата на социални контакти би могла да доведе до унило състояние, но с новите технологии и конферентни видео връзки тези положения значително намаляват.

Как бързо да вдигнем нивото на щастие на малките вкъщи и на цялото семейство?

Това е съвсем лесно. Най-бързо настроение и тонус се повдига с физически упражнения, а ако изпаднем в панически или мрачни мисли, време е за дълбоко дишане. Това успокоява и регулира настроението ни. Виждали сме го и по филмите, аз лично редовно го правя, когато децата много ме ядосат или прекалено се замисля за бъдещето , така че мога да потвърдя – РАБОТИ.

Медитацията също е спасителен пояс в тези мигове. Не си представяйте, че трябва да сте в някой храм, на специална постелка или да звучи ритуална музика. Не. Просто се отдайте на почивка и оставете мислите сами да отлеят в друга посока. Няколко минути на ден може значително да ни повдигне настроението. Напоследък има и много безплатни курсове онлайн, който да ни помогнат.

Лично аз дишам дълбоко, скачам на въже с децата и всеки път, когато усетя сърцебиене без причина се захващам с приятни за мен дела или пък с работа, която да ме отмъкне от това състояние. Гледам сериал или чета книга, готвя сладкиш или пък се обаждам на някой свеж приятел, който зная, че няма да ме натовари.

Как се променя емоционалното състояние на хората, когато не излизат от дома си дълго време?

Социалната изолация е доста голям удар по щастието на индивидите, защото за нас това е жизнено важно и все пак модерните технологии доста ни помагат. Коци сподели, че общото между най-щастливите хора в света е, че всеки от тях има поне трима души в живота си, на които може да сподели най-мрачните си мисли и чувства, да им се довери. Те могат да бъдат роднини, приятели или партньор, но е важно да ги имате. Затова и социалното отделяне от близките ни естествено води до по-тъжни моменти, но с чуване всеки ден по телефон или видео връзка, положението не е чак толкова зле.

Каква е връзката между щастието и броя на децата вкъщи? Кои са по-щастливи – сингъл , двойки, семейни и с колко деца?

Интересно ли ви е да разберете, че децата не са особено силен фактор за по-щастливи хора. Разбира се, тук има много условности при провеждане на изследвания, защото някои имат деца, други нямат, но ключово тук е дали това е осъзнат избор или не.

Щастието означава да сме по-отговорни към себе си и близките или да ни пука по-малко и да си гледаме живота?

Да, категорично сме по-щастливи, когато се грижим за другите! Хората, които харчат пари за близки или непознати, помагат им, полезни са им са по-щастливи и това е доказано с проучвания.

Попитах Коци “Ние в България или вие в Америка сте по-щастливи?” и той директно каза: „Връзките в България са по-силни, хората са по-близки, по-често пием кафе и общуваме, което според мен води до по-щастливи хора.”

След този разговор с моя приятел психолог съм спокойна. Децата са добре в изолация, вкъщи с родителите на сигурно място са. За възрастните има лесни техники, с които да се преодолеят трудни мигове и тревожни мисли. Винаги ще има кризисни ситуации, но от нас зависи как ще излезем от тях.

И ако все пак усетите нужда от професионален разговор с психолог, вижте номерата и информацията долу, безплатно е:

„Всеки, който има нужда от психологическа помощ или съвет, може да се обърне към групата за психо-социална подкрепа – Crisis Suport Team LZ на телефоните по-долу или да пише на e-mail ihuman_factor@abv.bg.

Десислава Георгиева – 0889357960
Елена Пенчева – 0886440981
Анна Жукивская – 0889759301
Антоанета Атанасова – 0887226924
Владимир Владимиров – 0893314307
Христо Монов – 0887628909
Станислав Зашев – 0886849809
Crisis Support Team LZ

Желая ви радост и спокойствие,

https://www.instagram.com/p/B-M9czTD7pC/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments